szerző:
Szegő Iván Miklós

Ötven évvel ezelőtt, 1961. április 12-én Jurij Gagarin földkörüli pályára állt Vosztok űrhajójával, így az összeesküvéselmélet-gyártók kombinációinak dacára ő tekinthető mind a mai napig a világ első kozmonautájának.

A korabeli kommunista pártlap, a Népszabadság gyakorlatilag különkiadást jelentett meg az űrrepülés utáni napon, április 13-án, ahol az első hat(!) teljes oldalon csak Gagarin hivatalos ünnepléséről, illetve emberfeletti, hősies teljesítményéről szóltak a cikkek. A hetedik oldal persze szintén Gagarinról szólt, ez azonban egy különös hangvételű cikket is tartalmazott, amely a „Gagarin és a pesti lányok” címet viselte. Az írás szerint három szövőnőnek (egy feketének, egy szőkének és egy bronzvörös hajúnak) mutatta meg az újságíró Gagarin fotóit, mire az alábbi beszélgetés kezdődött: 
 
"- Bírnád?
- Te talán nem?
- Ezt most széttépik a nők.
- Felesége van.
- Hogy némelyik nő milyen szerencsés!
- Ezt én is elfogadnám férjuramnak.
- Én is…
- Én is…
Együttes hármas sóhaj.
- Gagarin most a világ leghíresebb embere.
- Férfi!
- Igazi férfi!
- Hogy az én Lacim miért nem ilyen?!
- Tegnap még egészen jól megvoltál vele.
- Tegnap még ki tudta, hogy ilyen férfiak is vannak?!”

Ám ekkor jött a művezető: „- Munkára lányok!”

Nemcsak a szövőnők lelkendeztek, hanem Kádár is
 
Így ért véget az áradozás Gagarinról a szövőüzemben. A Népszabadság egy másik újságírójának sikerült megszólaltatnia a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkárát is a „nagy esemény” után.

Később tömegrendezvényeken is megemlékeztek Gagarin repüléséről
©

A Kádár-interjú – bár erre is jellemző a szokásos atyáskodó hangnem - más levegőt áraszt, mint az ötvenes évek pártfőtitkári megnyilatkozásai. A hatvanas években már nem annyira formalizált, bürokratikus nyelven beszélt a hatalom, mint pár évvel korábban. Az 56-osok nagy része még a börtönökben sínylődik ekkoriban, öt évvel a forradalom után, és sokan csak évek múlva szabadulnak, de a változás már érzékelhető, és az is, hogy a Kádár-interjúval a hatalom nem ugyanazokkal a módszerekkel akarja elérni a régi célokat.

Mit mondott Gagarin a landolás után?

„Kérem, jelentsék a pártnak és a kormánynak, és személyesen Nyikita Szergejevics Hruscsovnak, hogy a leereszkedés zavartalan volt, jól érzem magam, sérülésem vagy zúzódásom nincs.”

Arra a kérdésre ugyanis, hogy honnan értesült „Kádár elvtárs a hírről”, illetve „meglepte-e a nagy esemény”, így válaszolt az első titkár: „Az újságírók arról ismeretesek, hogy jó szimatúak, fontos eseményeket megéreznek, néha még ki is találnak valamit. A Moszkvában működő újságírók kedd délután és az esti órákban alaposan felbolygattak engem is ugyanúgy, mint a magyar közvélemény széles rétegét. Különböző híreket hallottunk arról, hogy a Szovjetunióban fellőtték az első világűrrakétát, amelyben ember is utazott. Nem tudom mit és hogyan hallottak és találtak ki, de kedd este a legfrissebb hír, amit hallottam, az volt, hogy Kuznyecov szovjet tudós tegnap este Moszkvában nyilatkozott a sajtó útján arról, hogy az ember világűrutazásához minden feltétel biztosítva van. Ennek az általam legutóbb hallott hírnek a hatására elhatároztam, hogy reggel alaposan összeveszek a Magyar Távirati Irodával és annak munkatársaival, hogy fantáziálnak. De tervemet módosítanom kellett, mert megérkezett hozzánk a szovjet távirati irodának a híre, amely mindnyájunkat mérhetetlen örömmel és büszkeséggel töltött el. Megtudtuk, Gagarin szovjet őrnagy a világűrben hajózik és rádióüzeneteket küld a földre. Ennek a hírnek rendkívül örültem, ugyanakkor még bizonyos szorongás is volt bennem. Ez onnan van, hogy mint elemista fokon repülő-utazó ember tudom, hogy felszállni nehéz, de annál sokkal nehezebb a leszállás. Nos, mindenféle szorongásomnak véget vetett az az örömhír, amely tudtul adta, hogy nemcsak megvalósult az ember első világűrrepülése, hanem a befejezése is szerencsés volt.”

Kádár is az újságból tájékozódott? - átlátszó propaganda

Kádár János tehát úgy tesz, mintha a hatvanas évek Moszkvájában ellenőrizetlenül írogathatott volna bármelyik szocialista ország újságírója fontos távirati híreket. Egyes újságírók esetében ez még nem lenne kizárt persze, de a hírügynökségi munkatársak vagy a különtudósítók általában a legmegbízhatóbb emberek közül kerültek ki, nem valószínű, hogy Kádár János egy percig is azt gondolta volna, hogy közülük bárki is a saját szakállára adna ki híreket.

Kádár János - Hruscsov utódjával, Leonyid Iljics Brezsnyevvel
©

Másrészt aligha valószínű, hogy Kádár, aki rendkívül jó személyes viszonyban volt a Szovjetunió első emberével, Hruscsovval, a sajtóból értesült volna az első ember űrutazásáról. De ha még igaz lenne ez is, akkor sem valószínű, hogy ezek után csak a hírekből tájékozódott volna a magyar pártvezető. Ettől függetlenül az interjúból Kádár „emberi arca” látszik, ahogy izgul a hírek hallatán, és drukkol a szerencsés földet érésnek. Még akkor is így van ez, ha a történészek tudják, hogy Kádárnak „sok arca volt” (és nemcsak „emberi”), hiszen a Rajk-per, a Nagy Imre-per és sok más egykori elvtársa és politikai ellenfele halála után Kádárt súlyos terhek nyomasztották. Politikai érzéke azonban nem vonható kétségbe: tudta, hogy nem olyan együgyű, sulykoló propagandára van szüksége, mint Rákosinak volt az ötvenes években.

Gagarin Svédországban
©

Macho-stílus

Ez a valamivel ügyesebb, de azért nagyon is átlátszó propaganda tűnik ki a bevezetőben említett Gagarin-imádó szövőnőkről szóló írásból is. A propaganda nem csupán a hivatalos brosúraszövegeket akarta az olvasók agyába programozni, igyekezett „emberközelbe” hozni a szocialista hősöket. A szövőnők, munkásnők ebben a propaganda-háborúban fontos szerepet játszottak. A dolgozó nők élete persze korántsem volt olyan vidám, ahogyan a Népszabadság-cikk mutatja – erről ír nemrégiben megjelent kötetében Tóth Eszter Zsófia történész is.

A Kádár leányai című könyvben munkásnő-leányanyáktól kezdve a brigádvezetőkön át az országgyűlési képviselőségig emelkedett harisnyagyári dolgozók életét mutatja be a Magyar Országos Levéltár munkatársa. Tóth szerint még a Parlamentbe bejutott munkásnőknek sem volt beleszólásuk országos politikai ügyekbe. Legfeljebb a tanácsnál próbáltak lakásügyeket elintézni vagy kisebb szívességeket tudtak teljesíteni az ismerősöknek, esetleg a választókerületi lakosoknak. Ugyanakkor a történész a hvg.hu-nak elmondta: a hatvanas években szokásos volt, hogy a világtörténelmi jelentőségű események után valódi sajtókampány indult. A szövőnőkről, harisnyagyári dolgozókról szóló tudósítások vagy a Kádár-interjúk nem voltak ritkák, maga Kádár is szívesen látogatott munkásnők közé.

Mi történt a Szovjetunióban?

Az amerikai Time magazin korabeli tudósítása szerint 1961. április 12-én Leningrádtól Petropavlovszkig megállt az élet a Szovjetunióban. A villamosok és a buszok is dermedten álltak, hogy az utasok hallhassák a tudósításokat a köztéri hangszórókból. A gyárakban lekapcsolták a gépeket, az iskolások is gyorsan kiugrottak a padokból, hogy hallják a Gagarinról szóló beszámolókat. Helyi idő szerint reggel 9 óra 7 perckor indult Gagarin, de a 10 óra 55-ös földet érésről csak 12 óra 25 perckor adtak hivatalosan tájékoztatást.

Ez a korabeli "macho"-stílus része volt. A szövőnőket lekezelő, a bevezetőben említett cikk is ezt a nem túl szép hagyományt folytatta. Gagarin kiválasztásában egyébként szovjet részről is nagy szerepe volt annak, hogy egyfajta férfiidolt testesítsen meg. Végezetül Tóth Eszter Zsófia megjegyezte, hogy nemcsak örvendetes események után voltak ilyen sajtókampányok, hanem például a Kennedy-gyilkosság után is. Sőt nem csupán az újságok hasábjain szóltak erről a hírek, hanem utóbb párttaggyűléseken vitatták meg az ilyen eseményeket a kommunista párt tagjai - erről számos levéltári forrás maradt fenn.

Technikai adatok Gagarin repüléséről

Visszatérve Gagarin űrutazására, erről a korabeli Népszabadságban számos technikai adat is megjelent: a szputnyikűrhajó súlya az űrhajós pilótával együtt – a hordozórakéta utolsó fokozatának súlyát leszámítva – 4725 kilogramm volt. A Vosztokot egy több fokozatú kozmikus rakéta juttatta fel a világűrbe. A szputnyikűrhajó földkörüli keringési ideje előzetes adatok szerint 89,1 perc volt. A Föld felszínétől mért legkisebb távolsága 175 kilométer, legnagyobb távolsága pedig 302 kilométer lehetett. A pályasíknak az egyenlítő síkjával bezárt hajlásszöge 65 fok 4 perc.

A TASZSZ közzétette Gagarin egyik rádióüzenetét, amelyet a világűrből küldött. Afrika felett haladt át, amikor ezt közölte: „A repülőút zavartalan, a súlytalanság állapotát jól viselem.” A Népszabadság szerint a "Vosztok szovjet űrhajó az előírt kutatási program végrehajtása és a repülőút megtétele után 1961. április 12-én magyar idő szerint 8 óra 55 perckor sikeresen földet ért a Szovjetunió előre megadott területén."

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Szegő Iván Miklós Tech

Mementó 1969: nem Kadhafi volt a sikeres „forradalmár”

Furcsa forradalom zajlott 1969. szeptember elsején Líbiában. A ma elérhető források egy része szerint Moammer el-Kadhafi ragadta magához a hatalmat az észak-afrikai országban, ám nyugati elemzők szerint ez nem egészen így volt. Kadhafi saját akciója Bengáziban kudarcba fulladt, egy Sveirib nevű ezredes viszont Tripoliban sikeresen döntötte meg a külföldön tartózkodó Idrisz király uralmát.

Szegő Iván Miklós Tech

Három beszéd, amely megváltoztatta a XX. század menetét

A Szovjetunió Kommunista Pártja XX. kongresszusán, 1956 februárjában három fontos és új hangvételű beszéd is elhangzott. Az első kettő nyilvános volt, Hruscsov és Mikojan tartotta, a harmadik - a Sztálint igazán leleplező - titkos. Világszerte ez a harmadik, szintén Hruscsov által elmondott szónoklat vált ismertté, miközben a történelem alakulásából jól látható, inkább az első két beszédre, na meg talán a „plusz egyre”, a sztálinista Molotov egyik felszólalására kellett volna például a magyaroknak is jobban figyelniük 1956-ban.

MTI Tech

Moszkva űrnagyhatalom maradna - Gagarin után 50 évvel is

Az orosz állami duma hétfőn, az első ember űrrepülésének 50. évfordulója alkalmából hangsúlyozta, hogy Oroszország következetesen fellép a támadó fegyverek űrbe juttatása ellen, az ellen, hogy a világűrben fegyverkezési hajsza induljon el, s egyben támogatásáról biztosította az államfő és a kormány lépéseit, amelyekkel meg kívánják erősíteni Oroszországnak űrkutatási nagyhatalomként játszott szerepét.

HVG Világ

Gagarin hibázott?

Valószínűleg a saját hibája okozta a világ első űrhajósának a halálát. Legalábbis ez áll annak a bizottságnak a jelentésében, amely Jurij Gagarin 1968. március 27-ei repülőgép-balesetének a körülményeit vizsgálta.

Szegő Iván Miklós Tech

Mementó 1956: a titkos Hruscsov-beszéd

Nyikita Szergejevics Hruscsov megítélése máig nagy viták tárgya: ő számolt le a sztálinizmussal a Szovjetunióban, de aztán bele is bukott ebbe a kísérletbe, illetve abba, hogy maga sem volt mentes az önkényeskedéstől. 1956 februárjában mindenesetre történelmi jelentőségű, de titkos beszédet mondott a szovjet állampárt kongresszusán.

Szegő Iván Miklós Tech

Tavaszi mementó: a Führer ígéretére várva

Mementó-sorozatunk tavaszi összeállításában két évtized három különböző tavaszkezdetére tekintünk vissza. 1941 és 1956 márciusa nehezen indult, vészjósló hírekkel. Ezzel szemben 1961-ben egy nyugodtabb időszak kezdetének tekinthető – még az időjárás szempontjából is.

Szegő Iván Miklós Tech

Kutyák, egerek, tengerimalacok, majd Gagarin

Az emberi űrutazás még manapság is nagy érdeklődést kelt, nemhogy ötven évvel ezelőtt, amikor az egész világ lélegzetvisszafojtva figyelte, hogy a szovjetek mikor lövik fel a kutyák, egerek, tengerimalacok és békák után az első embert a kozmoszba.

Hírünk a nagyvilágban: a Nature magazin is az MTA-ügyről ír

Hírünk a nagyvilágban: a Nature magazin is az MTA-ügyről ír

Az ellenzéki pártok Orbán parlamenti megjelenésére vártak, ő viszont Jeruzsálembe utazott

Az ellenzéki pártok Orbán parlamenti megjelenésére vártak, ő viszont Jeruzsálembe utazott

A Gazprombank zárolta a venezuelai állami olajcég számláit

A Gazprombank zárolta a venezuelai állami olajcég számláit

Orbán ma Izraelbe repül

Orbán ma Izraelbe repül

Utópiának tűnik, hogy bárki is megállítsa a Facebook pénzcsináló adatporszívóját

Utópiának tűnik, hogy bárki is megállítsa a Facebook pénzcsináló adatporszívóját

Közleményt adott ki Petruska, miután kizárták A Dalból

Közleményt adott ki Petruska, miután kizárták A Dalból