szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A listánk természetesen nem lesz teljes – az idők során a lelkes rajongók és a tehetséges fejlesztők a Windows szinte...

A listánk természetesen nem lesz teljes – az idők során a lelkes rajongók és a tehetséges fejlesztők a Windows szinte minden elemét „kicserélték” már (kivéve az operációs rendszer magját, azt sajnos még nem sikerült). Ebből adódik, hogy lecserélhetjük a Windows Media Playert valami sokkal jobbra (pl. a VLC ajánlott) de kicserélhetjük a számológépet, a Paintet, az ikonokat, az órát és minden egyebet, ami csak eszünkbe jut.

 Mindenki mást és mást cserél le az operációs rendszer alapszoftvereiből; de vajon melyek azok, amiket szinte minden felhasználó (legalábbis a legtöbb) szinte azonnal kicserél? Nos, pontosan erre voltunk mi is kíváncsiak! Így született meg toplistánk, amelyet a legnagyobb letöltő oldalak statisztikái alapján készítettünk. Lássuk, melyik az az öt alkalmazás, (a szinte értelemszerű böngésző-cserén kívül) amit szinte mindannyian lecserélünk a Windowsban, valamelyik jobb, ingyenes alternatívára!

Start Menü
Nem meglepő módon, a legtöbb felhasználó a kozmetikai tuningolással kezdi az operációs rendszer átalakítását. Ezen belül is a különböző Start Menü alternatívák a legnépszerűbbek. Ezekből jó pár ingyenes és fizetős megoldást bemutattunk mi is (egyik kedvencünk a Start Menu Pro 7) . A letöltések számát vizsgálgatva azonban úgy tűnik, hogy a legnépszerűbb ezek közül az ingyenes Vista Start Menü. Részletes írásunk erről a remek kis alkalmazásról itt található a letöltési linkkel együtt.

A futottak még kategóriában megtalálható még a Jetstart és a jóval fapadosabb OpenMenu is. A Win7 startmenüje már szinte tökéletes; így az idő múlásával majd valószínűleg lekerül a lista előkelő helyéről a startmenü-tuning… Amíg azonban ilyen sokan használunk XP-t és Vistát (pár évig még biztosan), addig bizony ez lesz a legnépszerűbb.

Jegyzettömb
A lista második helyezettje első pillantásra meglepő lehet: a legtöbben ugyanis a jegyzettömböt cserélik le. Ha jobban belegondolunk és utánanézünk, akkor azonban már nem olyan meglepő: a Windowsba épített jegyzettömb ugyanis… borzalmas. Sok szempontból is: egyrészt gyakorlatilag nem tud semmit (tény, hogy nem kell sok funkció egy jegyzettömbnek, de azért legyen egy alsó határ), másrészt rengeteg baj van vele. Nagyobb állományokat beolvasva lefagy, a konfigurációs és egyéb fájlokat előszeretettel „rontja el” kimentéskor, nem képes megjegyezni a legutóbb editált állományt, nem szerkeszthetünk egyszerre több szöveget stb, stb. Nem csoda tehát, hogy szinte mindenki megszabadul tőle: alternatíva nem sok van. Vagy egy profi és ingyenes szövegszerkesztőt, esetleg egy Wordpad alternatívát használunk helyette; de akkor ágyúval lőttünk a verébre… Vagy feltesszük a Notepad++ nevű ingyenes, és szuper kis alkalmazást – letölthető innen

Ez utóbbi megoldást választja a netezők legtöbbje. Ha nem felel meg a Notepad++ (bár ez elég elképzelhetetlen), akkor alternatíva lehet még a Notepad2, vagy a programozók és webmesterek kedvence, a Programmer’s Notepad. Az utóbbi hónapokban egyre előkelőbb helyen szerepel a letöltések között a PSPad is.

Töredezettségmentesítő
A magyar nyelv szókészletében az a szép, hogy rengeteg ún. „részegpróbát” tartalmaz. A legnépszerűbb természetesen a „bedezorodozott luxus moszkvics slusszkulcs”, de elég jó eredményeket érhetünk el a „töredezettségmentesítés” és hasonló variációkkal is. A harmadik alkalmazás, amit úgy tűnik mindannyian lecserélünk, a Windows fapados defragmentere – a legtöbb panasz főleg ennek egyszerű felületére és csekély funkcióira van. A megoldás egy kicsit profibb alkalmazás használata: a nyertes ezúttal a Defraggler.

Ugyanazt tudja, amit az alap töredezettségmentesítő, csak sokkal átláthatóbb felületen, és kényelmesebben elérhető funkciókkal/jelentésekkel. Ráadásul sokkal gyorsabb is. Futottak még: az Auslogic hasonló szoftvere és a PageDefrag.

Taszkmenedzser
Alig kicsivel lemaradva a defrag-alkalmazás mögött, máris érkezik a futó alkalmazások és procsesszek kijelzésére és menedzselésére használatos Windows taszkmenedzser kicserélése. Hogy miért is? Nos, főleg azért, mert az alapverzió gyakorlatilag semmire sem jó: a processzor- és memória-felhasználást nem tudja korrektül kijelezni, sok futó processzt egyszerűen nem is lát, folyamatokat „kilőni” vele (végül is ez lenne a feladata) pedig igen nehézkes. Szerencsére van profi megoldás: a nyertes a Sysinternal szoftvere, a mindenki által ismert és szeretett Process Explorer.

Sokan kedvelik a System Explorert is (magyar nyelvű verzió is van belőle), a profik pedig az MKN megoldására voksolnak. A Techline kedvence pedig a Whats Running nevű alkalmazás.

Paint
Bizony, a Microsoft előre beépített, grafikus körökben csak egymás riogatására használt Paint lecserélése is benne van a „top ötben”. Ha nem üzemeltetünk otthon grafikai stúdiót, akkor is szükségünk lehet néha egy-egy jópofa képre vagy feliratra egy képen, illetve hasonló apróságokra. A Painttel csak egyetlen probléma van: keveset tud, amit pedig tud, azt sajnos csak nagyon-nagyon gagyi módon tudja.

Persze a zseniknek ez sem akadály, hiszen Paintben is lehet Mona Lisát rajzolni (de minek?), de az átlagos felhasználó inkább valami jobbat keres. Hogy mire cseréljük le? Nos, itt két nyertes is van: a felhasználók fele-fele arányban választják a Paint.net-et, illetve a remek és ingyenes GIMP-et.

Felsorolásunk a legjobb és ingyenes Photoshop (és Paint, haha!) alternatívákról itt olvasható.

Ez lenne hát a toplista, Nincs más hátra, mint egy érdekes szavazás, lássuk, mennyire vonatkozik ránk a nemzetközi trend! Ön mit cserél le a Windowsban?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Novák Katalin: Több mint duplájára nő az árvaellátás minimuma

Novák Katalin: Több mint duplájára nő az árvaellátás minimuma

Meghívták Hód Adrienn társulatát a Velencei Biennáléra

Meghívták Hód Adrienn társulatát a Velencei Biennáléra

Átlépte a 25 ezret a koronavírus magyar áldozatainak száma, 3706 új fertőzöttet azonosítottak

Átlépte a 25 ezret a koronavírus magyar áldozatainak száma, 3706 új fertőzöttet azonosítottak