szerző:
MTI

Digitális archívum készült Bíró Ferenc egyedülálló diafilmgyűjteményéből az OSA Archívum közreműködésével.

Az OSA, a Nyílt Társadalom Archívum a közelmúlt és a jelenkor világtörténelmének egyik legjelentősebb sajtóarchívuma és audiovizuális gyűjteménye. Az intézmény 1998 óta diafilmek digitalizálásával is foglalkozik. Bíró Ferenc nemzetközileg is ritkaságszámba menő diafilm- és diaberendezés-gyűjteményt állított fel és gyarapít a mai napig. Ennek az állománynak a virtuális változata tekinthető meg az interneten, egyszerűen kereshető és áttekinthető formában  - mondta el csütörtöki tájékoztatóján az OSA képviselője.

A diafilm a 90-es évek végétől reneszánszát éli, ennek kapcsán 1998-ban az OSA és Bíró Ferenc közös kiállítást szervezett a gyűjteményből, aminek hatására megnőtt az adományok és felajánlások száma. Az állomány ennek köszönhetően elérte az 5000-es darabszámot. A filmek szkennelését és digitális feldolgozását az OSA vállalta magára, és egy olyan adatbázist hozott létre, amelyen téma, gyártási év, szerző és cím szerint is kereshetővé tette a filmeket. Köteles példány csak 1986-ban lett a diafilm, ezért a gyűjtemény meghaladja az Országos Széchenyi Könyvtár vagy a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár diafilmállományát is. Terveik között szerepel az adatbázist 2012-től az Europeana Digitális Könyvtárában is kereshetővé tenni.

A Diafilmgyártó Kft. ügyvezetője Lendvai Gabriella elmondta, nagyon örül az együttműködésnek és a közös munkának. A cég tíz év kihagyása után 2003 óta újra gyárt filmeket, foglalkozik új mesék kiadásával a régiek felújítása és újraforgalmazása mellett. Terveik között említette Zórád Ernő grafikus által illusztrált mesék újrakiadását is. A művész, akinek illusztrációjával számtalan diafilm készült, száz éve született. Kiállítást terveznek idén a jubileum tiszteletére a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, amelyen a művész eredeti rajzai is láthatóak lesznek.

A diafilm nem csak gyerekeknek való: már a XX. század elejétől kezdve oktatási - majd a második világháború után Magyarországon a politikai propaganda eszközévé is vált. Az OSA Archívum nyilvános filmvetítéseket szervez: április 28-án felnőtteknek, május 29-én, a gyereknapon a kicsiknek kerül sor vetítésre, színészek tolmácsolásában.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kult

Diafilmek DVD-n

Bíró Ferenc diafilmgyűjteményének legmesésebb darabjait vetíti zsongító szinkronhangokkal szeptember 07-én este...

Andy Vajna halála óta már 30 százalékot zuhantak tőzsdei cégének részvényei

Andy Vajna halála óta már 30 százalékot zuhantak tőzsdei cégének részvényei

Most már reklámfilmben is hallhatjuk Kulka Jánost

Most már reklámfilmben is hallhatjuk Kulka Jánost

Visszaszólt az MTA a gazdálkodását számonkérő Magyar Hírlapnak

Visszaszólt az MTA a gazdálkodását számonkérő Magyar Hírlapnak

Nem hozta le a gyertyagyújtásról szóló közleményt az MTI

Nem hozta le a gyertyagyújtásról szóló közleményt az MTI

Videó: hatalmas füsttel lett „öngyilkos” egy Mazda motorja a Soroksári úton

Videó: hatalmas füsttel lett „öngyilkos” egy Mazda motorja a Soroksári úton

A kérdés, ami tízezreket tart lázban a neten: ön hogyan írja le az X-et?

A kérdés, ami tízezreket tart lázban a neten: ön hogyan írja le az X-et?