szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Digitális archívum készült Bíró Ferenc egyedülálló diafilmgyűjteményéből az OSA Archívum közreműködésével.

Az OSA, a Nyílt Társadalom Archívum a közelmúlt és a jelenkor világtörténelmének egyik legjelentősebb sajtóarchívuma és audiovizuális gyűjteménye. Az intézmény 1998 óta diafilmek digitalizálásával is foglalkozik. Bíró Ferenc nemzetközileg is ritkaságszámba menő diafilm- és diaberendezés-gyűjteményt állított fel és gyarapít a mai napig. Ennek az állománynak a virtuális változata tekinthető meg az interneten, egyszerűen kereshető és áttekinthető formában  - mondta el csütörtöki tájékoztatóján az OSA képviselője.

A diafilm a 90-es évek végétől reneszánszát éli, ennek kapcsán 1998-ban az OSA és Bíró Ferenc közös kiállítást szervezett a gyűjteményből, aminek hatására megnőtt az adományok és felajánlások száma. Az állomány ennek köszönhetően elérte az 5000-es darabszámot. A filmek szkennelését és digitális feldolgozását az OSA vállalta magára, és egy olyan adatbázist hozott létre, amelyen téma, gyártási év, szerző és cím szerint is kereshetővé tette a filmeket. Köteles példány csak 1986-ban lett a diafilm, ezért a gyűjtemény meghaladja az Országos Széchenyi Könyvtár vagy a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár diafilmállományát is. Terveik között szerepel az adatbázist 2012-től az Europeana Digitális Könyvtárában is kereshetővé tenni.

A Diafilmgyártó Kft. ügyvezetője Lendvai Gabriella elmondta, nagyon örül az együttműködésnek és a közös munkának. A cég tíz év kihagyása után 2003 óta újra gyárt filmeket, foglalkozik új mesék kiadásával a régiek felújítása és újraforgalmazása mellett. Terveik között említette Zórád Ernő grafikus által illusztrált mesék újrakiadását is. A művész, akinek illusztrációjával számtalan diafilm készült, száz éve született. Kiállítást terveznek idén a jubileum tiszteletére a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, amelyen a művész eredeti rajzai is láthatóak lesznek.

A diafilm nem csak gyerekeknek való: már a XX. század elejétől kezdve oktatási - majd a második világháború után Magyarországon a politikai propaganda eszközévé is vált. Az OSA Archívum nyilvános filmvetítéseket szervez: április 28-án felnőtteknek, május 29-én, a gyereknapon a kicsiknek kerül sor vetítésre, színészek tolmácsolásában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kult

Diafilmek DVD-n

Bíró Ferenc diafilmgyűjteményének legmesésebb darabjait vetíti zsongító szinkronhangokkal szeptember 07-én este...

A Toshiba teljesen felhagy a számítógépes üzlettel

A Toshiba teljesen felhagy a számítógépes üzlettel

A magyar uniós biztos is elítélte a belarusz tüntetők véresre verését

A magyar uniós biztos is elítélte a belarusz tüntetők véresre verését

Szinte le sem áll a stáb: a John Wick 4 után rögtön jön a folytatás

Szinte le sem áll a stáb: a John Wick 4 után rögtön jön a folytatás