szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Jó kérdés, hogy akkor mi (vagy ki) tehet róla, hogy a Microsoft rendszerek híresek arról, hogy szinte bármikor és...

Jó kérdés, hogy akkor mi (vagy ki) tehet róla, hogy a Microsoft rendszerek híresek arról, hogy szinte bármikor és bármitől képesek a kékhalálba menekülni? Nos, Smiths saját kis felmérése szerint a Windows lefagyások a következőképpen tevődnek össze: A legtöbb összeomlásért a különböző cégek által gyártott – és kernel módbon operáló – meghajtók tehetők felelőssé. Ezek lehetnek videokártya-, hangkártya-, DVD-, de akár szkenner- vagy nyomtatómeghajtók is. Hogy mit „hajt meg” az szinte mindegy, de a rendszerösszeomlások mintegy 70%-a a különböző driverek miatt történik. Smiths okfejtése szerint ez nem a Microsoft, hanem a meghajtót készítő cégek hibája. Az már más kérdés, hogy a meghajtók kernel-szinten futtatását a Microsoft tette lehetővé, szóval a labdát könnyű visszadobni…  (Linux vagy Mac alatt elképzelhetetlen, hogy egy meghajtó vagy bármi más a akár csak a kernel közelébe kerüljön).

A legnagyobb hibaforrást tehát a driverek jelentik, de mi a helyzet a maradék harminc százalékkal? Nos, a maradékból 10% vezethető vissza hardver- vagy hardverelemek hibájára, illetve helytelen konfigurálására. Ez lehet egy hibás (sőt rossz slotba pakolt) memória vagy egy helytelenül illesztett videokártya, de még egy hibás USB csatlakozó is (bizony…)

Öt százalék a lefagyásokból Smiths szerint is a Microsoft hibája: a Windows kódjában található (szintén kernelszintű) hibák és következetlenségek okozzák. A maradék tizenöt százalék a legérdekesebb: ezt a szakértő ugyanis az „unkown”, magyarosan a „fogalmam sincs miért” kategóriába sorolja. Azaz nem hardver, nem meghajtó és nem is a Microsoft a ludas… Nevezhetjük akár paranormális fagyásnak is…


Érdekességként Smiths megjegyzi, hogy bár a Windows 7 megjelenésével a rendszer „felnőtt korba lépett”, megjelentek a 64 bites alkalmazások és nőtt a stabilitás is; a fagyások és hibák jellege az utóbbi húsz évben semmit nem változott. Bár a tünetek változhatnak, az alapprobléma még mindig a kernel-szintű hozzáférés, főleg a hardvermeghajtókat illetően.

A statisztika érdekessége, hogy a Networkworld kihagyta a számításból a legfontosabb tényezőt: szerintünk ugyanis a Windows-fagyások legnagyobb részéért a felhasználó okolható. A felhasználók szerint pedig mindenért maga a Windows és a Microsoft.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

A Windows-dobozok történelme

Jól tudják ezt a Microsoftnál is – a Windows volt az egyik első olyan szoftver, ami nem apró lemeztokokban, hanem...