szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Oxfordi tudóscsapat próbál megmenteni egy olyan nyelvet a teljes feledéstől, melyet már csak hárman beszélnek az egész világon.

Indonéziába kellett ezért utaznia az akadémikusoknak, hogy megismerjék a daszner nyelv szókincsét, szerkezetét, nyelvtanát, logikáját. Ráadásul akár le is "késhettek" volna az egészről, mivel éppen érkezésük előtt földrengések és áradások pusztítottak a célfaluban és környékén, így fennállt a veszély, hogy esetleg szó szerint kihalt a nyelv, annak összes tudója, mind a három: egy hetvenes éveit taposó férfi és két, 60 körüli asszony.

Szerencsére megúszták az áradásokat, a brit tudósok pedig nekikezdhettek 14 hónapos munkájuknak az eldugott halászfaluban, ahol dasznerül már csak szertartások folynak, például esküvők. A nyelv haldoklását az okozta, hogy a szülők inkább malájul tanítják gyerekeiket, hogy azoknak nagyobb esélyük legyen egyetemre kerülni.

Becslések szerint jelenleg az emberiség 6 ezer nyelven beszél, de ezek fele eltűnik a következő fél évszázadban - jegyezte meg a The Daily Telegraph című brit lap. A dasznert máskülönben egész sokan beszélik az ayapanecóhoz képest: 50 százalékkal többen. Ezen a Mexikóban honos nyelven ugyanis mindössze ketten tudnak folyékonyan, akik viszont nem beszélnek egymással. Nem haragból, hanem téma híján, jóllehet mindketten egyazon faluban, Ayapában élnek. Ennek a nyelvnek a "mentegetésén" amerikai tudóscsapat dolgozik, össze próbál állítani egy ayapaneco-angol szótárt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az apróért is lehajol a milliárdos: újabb trafikot szerzett

Az apróért is lehajol a milliárdos: újabb trafikot szerzett

Orbán Viktor kétezerrel több kórházban ápoltról beszélt, mint amennyit az operatív törzs mond

Orbán Viktor kétezerrel több kórházban ápoltról beszélt, mint amennyit az operatív törzs mond

Meghalt az idős nő, akinek a férje naponta adott szerenádot a kórház előtt

Meghalt az idős nő, akinek a férje naponta adott szerenádot a kórház előtt