szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

„Figyelemmel kísérve a linuxos munkaállomásokat és szervereket érő vírustámadásokat, elengedhetetlennek tartjuk az...

„Figyelemmel kísérve a linuxos munkaállomásokat és szervereket érő vírustámadásokat, elengedhetetlennek tartjuk az operációs rendszer védelmét az internetes kártevőkkel szemben” – nyilatkozta az új védelmi programok bemutatása kapcsán Richard Marko, az ESET vezérigazgatója, aki kiemelte, hogy az ESET biztonsági szoftverei mostantól minden jelentős platformon, így Linuxon, OS-X-en és Windowson is elérhetőek.

Az otthoni felhasználóknak szánt ESET NOD32 Antivirus 4 for Linux Desktop és a vállalati környezetre kialakított ESET NOD32 Antivirus 4 Business Edition for Linux Desktop egyaránt tartalmazza a sokszorosan díjnyertes heurisztikus ThreatSense technológiát, melynek segítségével a védelmi programok a nulladik napi támadásokat is képesek felismerni.

Az üzleti felhasználóknak szánt Business Edition ezenkívül tartalmazza az ESET Remote Administrator alkalmazást, így a heterogén vállalati hálózatokat üzemeltető rendszergazdák a Windows, az OS-X és a Linux rendszereken futó ESET vírusvédelmet egyetlen konzolon keresztül tudják menedzselni.

A szoftverek ezenkívül a következő tulajdonságokkal rendelkeznek:
- Intelligens észlelés: A NOD32 Antivirus rendszerben bemutatott ThreatSense technológia intelligens, úgynevezett heurisztikus algoritmusokat tartalmaz, melynek segítségével a szoftverek felismerik azokat az új, ismeretlen kártevőket is, melyek vírusleírása még nem készült el. Az ESET szoftverei így védelmet nyújtanak a nulladik napi támadások többsége ellen. Többek között e technológiának köszönhető, hogy az ESET tartja a szigorú Virus Bulletin tesztek VB100% rekordját, és a teszteken - egyedülálló módon - egyetlen vadon élő vírust sem engedett át.
- Multiplatformos felismerés: A most bemutatott, Linux alapú szoftverek képesek a Windows és az OS-X rendszereket támadó kártevők felismerésére is, így heterogén vállalati környezetben megakadályozzák, hogy a linuxos munkaállomások a Windows vagy OS-X rendszerekre írt kártevők rejtekhelyéül szolgáljanak.
- Grafikus kezelőfelület:  Az opcionális, teljes képernyős módra is képes grafikus kezelőfelület a windowsos rendszereken megszokott módon biztosítja a könnyű, intuitív kezelést, és hozzáférést biztosít a szoftverek működéséről visszajelzést egyszerűen áttekinthetővé tévő grafikonokhoz, statisztikákhoz, valamint az időzített feladatok kezelését végző Feladatütemezőhöz.
- Hozzáférés-védelem: Meghatározható, hogy mely felhasználói fiókokhoz kezelői jogosultak a beállítások megváltoztatására, így a jogosulatlan felhasználók nem tudják kiiktatni a vírusvédelmet.
- Központi menedzsment: A szoftver üzleti kiadása tartalmazza az ESET Remote Adminsitrator alkalmazást, így a vállalati hálózatokat felügyelő rendszergazdák egyetlen konzolon keresztül képesek a teljes hálózaton telepíteni, frissíteni és konfigurálni a vírusvédelmet.
- Külső adathordozók letiltása: A védelmi szoftverek átvizsgálják az USB, a FireWire, valamint a CD/DVD adathordozók tartalmát, vagy blokkolják az ezekhez való hozzáférést, így minimalizálják a fertőzés veszélyét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!