szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A split-screen, szaknyelven PIP (Picture-in-Picture, bár valójában inkább „Video-in-Video” kellene, hogy legyen)...

A split-screen, szaknyelven PIP (Picture-in-Picture, bár valójában inkább „Video-in-Video” kellene, hogy legyen) létrehozásával a profi vágószoftverek könnyedén elboldogulnak. Adobe Premiere, Sony Vegas és még sorolhatnánk: egyiknek sem okoz gondot egy profi PIP effektus. De mi a helyzet, ha nincs többszázezer forintos vágószoftverünk? Hogyan tudnak az otthoni felhasználók ilyen effektust készíteni?  A helyzet nem túl fényes: az otthon legtöbbet használt (XP-s verziójú) Windows Movie Maker nem képes erre, de még a Mac felhasználók kedvence, a szintén ingyenes (illetve a géppel együtt járó) iMovie sem. Legalábbis első pillantásra. A valóságban mindkét rendszeren és szoftverrel előcsalható ez a látványelem is. Lássuk, hogyan!

Movie Maker
Bár a WMM Vistás és Winsows 7 alatt futtatható verziója már egy elég kellemes kis vágóprogram, a legtöbben még mindig XP-t, és ezzel együtt a „jó öreg” Movie Maker-t használják. A Movie Maker sok mindenre jó, igaz nem fog leesni az állunk a funkciók gazdagságát tekintve, de otthoni, mókás kis videók vágására tökéletes. Igaz PIP funkció nincs benne, így ha például olyan videót akarunk, ahol más megy a bal oldalon és megint más a jobb oldalon (esetleg alul-felül) akkor egy kis trükkel megoldható.

Először is szükségünk lesz egy apró XML szkriptre, ami majd bekerül a Movie Maker „kiegészítők” könyvtárába. Ezt letölthetjük innen. Önkicsomagoló EXE fájlban található, így rögtön a megfelelő helyre kerül: C:\Program Files\Movie Maker\Shared\AddOnTFX). A Virustotal és az AVG szerint is teljesen biztonságos.

Ha letöltöttük és feltelepítettük, nincs más dolgunk, mint elindítani a Movie Makert és a „videóáttűnések” menüpont alatt máris megtaláljuk az új, PIP effektusokat. Van itt kétfelé osztott képernyő, a híradókból jól ismert PIP a felső sarokban, de van szív alakú, vertikális, és még sok egyéb verzió is. Nyomjunk az „idősor megjelenítése” gombra a Movie Makerben, majd húzzunk két klippet az idővonalra. Tegyük rájuk az effektust, majd - most jön a trükk! - a második klippet húzzuk rá az elsőre, egészen addig, amíg majdnem „összeér” a kettő (ehhez valószínűleg alaposan ki kell nagyítanunk az idősort).

Figyeljünk, hogy ne húzzuk rá teljesen, csak majdnem, ellenkező esetben eltűnik a második klipp-szelet és kezdhetjük elölről. Ha minden jól sikerült, az előnézet ablakban máris láthatjuk a házi készítésű PIP-et. Túl sokat nem tudunk állítgatni rajta (pl. pozicionálni stb.), a szokásos Movie Maker effektusok (lassítás, gyorsítás, forgatás, nagyítás stb.) azonban ugyan úgy működnek mindkét filmrészleten, mintha csak egy lenne az idősávon. Ahhoz képest, hogy alapesetben képtelen erre a funkcióra a WMM, nem is olyan rossz eredmény. A szkript weboldala itt található.  

iMovie
Alapesetben az iMovie sem dicsekedhet PIP funkcióval, a helyzet azonban sokkal jobb, mint az XP esetében volt. Az iMovie 9 ugyanis már tud ilyet, csak éppen be kell kapcsolnunk ezt a funkciót.

A preferences (beállítások) menüben találhatunk egy „Show Advanced Tools” gombot, ezt kell aktívvá tenni. Ha ez megvan, akkor innentől már egyszerű a dolgunk (akár logót is tehetünk a sarokba, amire az iMovie alapból nem képes, csak figyeljünk rá, hogy átlátszó PNG-t használjunk): húzzuk rá a „pippelni” kívánt képet az idősávon levő klippre. Ha engedélyeztük a haladó funkciókat, akkor egy felugró menüt látunk, amelyben az iMovie érdeklődik, hogy mit is szeretnénk tenni. Válasszuk a „Picture in Picture” funkciót és készen is vagyunk.

A ráhelyezett képet kedvünkre méretezhetjük, helyezgethetjük a videó „felett”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fülöp herceget átszállították egy másik kórházba, ahol a szívét vizsgálják

Fülöp herceget átszállították egy másik kórházba, ahol a szívét vizsgálják

Magyar designer mutatja meg, hogy milyennek képzeli az új Mercedes-AMG C63-t

Magyar designer mutatja meg, hogy milyennek képzeli az új Mercedes-AMG C63-t

15-16 problémás pontot tudna felsorolni Dézsi Csaba András az új egészségügyi törvényben

15-16 problémás pontot tudna felsorolni Dézsi Csaba András az új egészségügyi törvényben