szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Hogy mi is a klasszikus, az persze elég változó: függ az életkortól és persze attól is, hogy annak idején milyen...

Hogy mi is a klasszikus, az persze elég változó: függ az életkortól és persze attól is, hogy annak idején milyen hardverrel rendelkeztünk. Van egy generáció, akinek a Commodore 64-es (Amigás, Spectrumos stb.) játékok számítanak klasszikusnak, a fiatalabb generáció tagjainak szemét a jó öreg eredeti DOOM vagy a Quake képes fátyolossá tenni… Bármelyik csoportba is tartozzunk, egyvalami közös: ezek a remek, néha korszakalkotó és stílusteremtő játékok a mai modern gépeken már nem vagy csak nagyon sok „hekkelés” után képesek elindulni.  Szerencsére a Java és a Flash rengeteg dologra képes – köztük arra is, hogy ezeket a gyöngyszemeket vagy felújított, esetleg eredeti, emulált formában élvezhessük. Telepítés, töltögetés nélkül, böngészőnkön keresztül! Lássuk a legjobbakat!

 Street Fighter
A klasszikus sorozat a mai napig népszerű, a Capcom már a negyedik részen is túl van. Ha az eredeti karakterekre, grafikára és zenére vágyunk, hogy pár perc erejéig ismét fiatalok legyünk, akkor ezen a címen találhatunk egy Street Fighter II átiratot.

DOOM
Ha érdekel, hogy melyik játék (illetve pontosabban játékok) volt az, ami elindította a napjainkban annyira népszerű FPS műfajt, vagy csak hiányzik egy kis retró-lövöldözés, akkor ezen a címen mindent megkapunk. A csomagban megtalálható a DOOM, a Heretic és a Hexen (ezek mindegyike klasszikus FPS játék), tökéletesen portolva Flashbe. Minden ugyanaz, mint az eredeti verziókban: a grafika, a kezelőfelület és a hangok, zenék is: tökéletes időutazás! Természetesen teljes verziók, és a mentés is működik, nem kell egy délután alatt végigtolnunk mindhárom klasszikust.

Prince Of Persia
Szintén egy műfajteremtő klasszikus – az eredeti Prince Of Persia szinte mindenki kedvence volt a számítógépes játékok hőskorában. Főleg elképesztően élethű (legalábbis akkoriban annak számított) animációival emelkedett ki társai közül. Ebben a flash-átiratban most felújított grafikával élvezhetjük a játékot, a külcsín „modernizálásától” eltekintve teljesen ugyanaz mint a régi klasszikus, ugyanazokkal a pályákkal és a jól ismert, szeretett (és gyűlölt) csapdákkal és fejtörőkkel.

Super Mario
Talán a leghíresebb játék a klasszikusok között. Az eredeti, 1990-ben piacra dobott verzió minden idők legsikeresebb játéka volt (több mint húszmillió eladott példány világszerte). Természetesen megszámlálhatatlan folytatás és verzió készült és készül belőle azóta is. Népszerűségéből adódóan, rengeteg Flash- és egyéb verzió létezik belőle, sajnos szinte egyik sem közelíti meg az eredeti élményt. Van persze üdítően igényes kivétel is: ebben a Flash-verzióban az eredeti változat összes pályáját újra végigjátszhatjuk, immár böngészőben!   

Quake
A lista legutolsó darabja abból a szempontból is érdekes lehet, hogy viszonylag új játékról van szó, legalábbis a fentebb ismertetett darabokhoz képest. Az FPS műfajt teljesen háromdimenziós alapokra helyező, klasszikus Quake (1996) a maga korában szinte csodának számított, valódi, térbeli pályáival.  Azóta számos folytatást megért (egyik sem lett akkora siker, mint az eredeti), és persze teljesen újrateremtette a First Person Shooter műfajt. Ha esetleg kimaradt volna életünkből ez e remek (eredetileg DOS alatt futó) darab, akkor most a böngészőnk segítségével élvezhetjük. A port tökéletes, semmin sem változtattak, így aki annak idején játszott az eredeti Quake-kel, annak különösen nagy élmény lesz látni az öreg klasszikust.

Az itt ismertetett játékok futtatásához minimum Flash 10 szükséges! 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyar kutatás a koronavírusról: a válaszadók tizede elvesztette a munkáját

Magyar kutatás a koronavírusról: a válaszadók tizede elvesztette a munkáját

Egy rendőr lelőtt egy 16 éves afroamerikai lányt Columbusban

Egy rendőr lelőtt egy 16 éves afroamerikai lányt Columbusban

Elveszítjük a lakástakarék állami támogatását, ha moratóriumos lakáshitelt törlesztünk elő belőle?

Elveszítjük a lakástakarék állami támogatását, ha moratóriumos lakáshitelt törlesztünk elő belőle?