szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Ez a tanulmány a BSA globális szoftverkalózkodásról szóló nyolcadik felmérése, amelyet az IDC-vel, az informatikai...

Ez a tanulmány a BSA globális szoftverkalózkodásról szóló nyolcadik felmérése, amelyet az IDC-vel, az informatikai iparág vezető piac- és trendkutató vállalatával együttműködésben folytatott. A kutatás 116 ország és régió adatait dolgozta fel. Az idei felmérés egy új szemponttal is bővült, ugyanis az Ipsos Public Affairs közvéleménykutatást végzett a PC-felhasználók körében a szoftverkalózkodással kapcsolatos alapvető társadalmi attitűdökről és jellemző magatartási formákról.

A közvéleménykutatás eredményei szerint a szellemi tulajdonjog védelmét sokan támogatják: 10-ből 7 válaszadó úgy nyilatkozott, hogy szerinte a technológia fejlődése érdekében fizetni kell a szoftvergyártók termékeiért. Meglepő módon a szellemi tulajdon védelmének támogatottsága általában véve azokban az országokban volt a legmagasabb, ahol magas volt a szoftverkalózok száma.

A felmérés arra is rávilágított, hogy a válaszadók szerint a licenszelt szoftver jobb, biztonságosabb és megbízhatóbb, mint a kalózmásolat. Viszont számos PC-felhasználó nem tudja megkülönböztetni, hogy a szoftverbeszerzés mely formája legális vagy illegális (például egyetlen licenc használható-e a több számítógéphez vagy a fájlmegosztó hálózatokról letöltött verziók legálisak-e).

„Az eredmények azt mutatják, hogy a kalózmásolatok aránya nem nőtt ugyan tavalyhoz képest, de sajnos nem is csökkent, így még mindig sok a tennivaló ezen a téren. Minél eredményesebbek vagyunk a szoftverkalózkodás visszaszorításában, annál jobbat teszünk Magyarország gazdaságának. A kalózszoftverek nyilvánvaló veszélyt jelentenek közvetlenül a felhasználókra nézve is, hiszen azok használata gyakran napokig tartó szervizeléshez, rendszerleálláshoz,  üzleti és személyes adatok elvesztéséhez vezethet, nem beszélve az esetleges botnet hálózatok útján történő visszaélésekről. Kötelességünk, hogy felhívjuk a felhasználók figyelmét az illegális termékekben rejlő egyértelmű veszélyekre.” – magyarázta dr. Dzsinich Gergely, a BSA Magyarországi Bizottságának vezetője.

A tanulmány további eredményei
Európában a lopott szoftverek kereskedelmi értéke megközelítette a 13,5 milliárd dollárt. Globális szinten a szoftverkalózkodás értéke 59 milliárd dollárt tett ki, ami majdnem duplája a 2003-as értéknek.
A 2010-es tanulmányban szereplő 116 régió felében minimum 62 százalékos volt a szoftverkalózkodás mértéke, míg az átlagos nemzetközi szint 42 százalék.
A szoftverkalózkodás területén a fejlődő gazdaságok tettek szert vezető szerepre. Ezekben az országokban a kalózkodás szintje 2,5-szer magasabb, mint a fejlett területeken, és az itteni kalózmásolatok kereskedelmi értéke (31,9 milliárd dollár) a teljes nemzetközi szint több mint felét teszi ki.

Kattintson a képre a nagyításhoz

A legális szoftver leggyakrabban hangsúlyozott előnye a műszaki támogatás (88 %) és a hackerek, kártékony szoftverek elleni védelem (81 %).
Az illegális szoftverhasználat egyik gyakori módja, ha több számítógépre telepítik a csak egyetlen számítógépre telepíthető szoftvereket.
A PC-felhasználók többsége világszerte és hazánkban is úgy gondolja, hogy a szellemi tulajdonjog védelme érzékelhető gazdasági előnyökkel jár: nemzetközi szinten a válaszadók 59 százaléka véli úgy, hogy a szellemi tulajdon védelme jó hatással van a helyi gazdaságra, Magyarországon pedig a válaszadók 61 százaléka szerint a munkahelyteremtésben is fontos szerepet játszik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megint lefújták a női hokivébét, a magyarokat is érinti a döntés

Megint lefújták a női hokivébét, a magyarokat is érinti a döntés

Egy budapesti óvónő volt az elhunyt koronavírusos kismama, a baba túlélte

Egy budapesti óvónő volt az elhunyt koronavírusos kismama, a baba túlélte

Ilyen még nem volt: megjött a világ első szónikus lézertévéje

Ilyen még nem volt: megjött a világ első szónikus lézertévéje