szerző:
techline.hu

Az új vírusterjesztő aktivitás megnövelte a kéretlen levélszemetek számát 2,9 százalékkal, amely a márciusi Rustock...

Az új vírusterjesztő aktivitás megnövelte a kéretlen levélszemetek számát 2,9 százalékkal, amely a márciusi Rustock botnet lelövése után tovább növekedhet. A kéretlen levelek közvetlenül nem tartalmazzák a hamis URL-eket, hanem a valós rövidített URL-ek irányítanak át a hamis URL rövidítő honlapokra, a spamelők saját oldalára.

„A MessageLabs Intelligence folyamatosan figyeli, hogy a spamelők, hogyan élnek vissza az URL rövidítő szolgáltatásokkal, így csak idő kérdése volt, hogy mikor állnak elő a kiberbűnözők az új technikával. Az új módszer különlegessége, hogy a spamelők hidat építettek a valós URL és a hamis URL rövidítő oldalak között.“-mondta Paul Wood, a MessageLabs Intelligence vezető elemzője.

Hogy még hatásosabbak legyenek ezek a hamis szolgáltatások, az új domainek már hónapokkal a hamis URL-ek szétküldése előtt be lettek regisztrálva, ezzel is csökkentve az esélyét annak, hogy a törvényes URL-rövidítő szolgáltatások észrevegyék a gyanús szolgáltatásokat. A valós URL rövidítők domainjének korából ugyanis lehet következtetni a szolgáltatás törvényességére.

 „A törvényes URL-rövidítők bevetésével a spammelők még komolyabban támadnak és ameddig létezni fognak URL-rövidítő szolgáltatások, addig számíthatunk a fertőzött URL-ek megjelenésére.“- mondta Gombás László, a Symantec magyarországi szakértője.

A MessageLab májusi bejelentésének főbb megállapításai
- 2011 májusában 2,9 százalékkal nőtt a kéretlen levelek forgalma, ez az áprilisi adatokhoz képest 2,9 százalékos növekedést jelent, áprilisban az összesített levélforgalom 75,8 százaléka bizonyult vírusosnak.
- Májusban az összes elektronikus levelek útján szétküldött vírusok 0,450 százalékában találtak új, eddig fel nem fedezett vírust, ez 0,143 százalékos csökkenést jelent az áprilisi felméréshez képest.
- A végpont veszélyeket illetően, a MessageLabs szűrői ma már sokkal több károkozót ismernek fel, amelyek laptopokat, asztali számítógépeket és szervereket veszélyeztetnek. A leggyakrabban blokkolt károkozó a múlt hónapban is W32.Ramnit!html féreg volt.
- Az adathalász támadásokat illetően a MessageLabs 287 emailből 1-nél fedezett fel ilyen jellegű veszélyeztetettséget, amely áprilishoz képest 0,06 százalékos csökkenést jelent.
- Ami a webes biztonságot illeti 30,4 százalékkal növekedett a fertőzött honlapok száma az áprilisi adatokhoz képest és a MessageLabs átlagosan X fertőzött honlapot azonosított. 36.8 százaléka volt új a blokkolt, fertőzött domaineknek, ez az arány 3,8 százalékos növekedést jelent áprilishoz képest. A blokkolt web-alapú támadások 24,6 százaléka volt új, ez az előző hónaphoz képest 2,1 százalékos növekedést jelent.

A MessageLabs májusi havi jelentésének főbb megállapításai országonként
- Oroszország volt a múlt hónap legtöbb spammel fertőzött országa, a kéretlen levelek aránya 88,2 százalék volt.
- Az USA-ban az emailek 76,4 százaléka volt spam, Kanadában ez az arány 75,3 százalék, az Egyesült Királyságban 75,4 százalék volt.
- Hollandiában a kéretlen levelek aránya 77,5 százalék volt, továbbá Németországban 75,5 százalék, Dániában 75,1 és Ausztráliában 73,9 százalék volt.
- Hong Kong elérte a 75,2 százalékos spam küszöböt, Szingapúrban ez az arány 74,0 százalék volt. Japánban a kéretlen levelek aránya összesen 72,3 százaléka volt az emailforgalomnak.
- Dél-Afrikában a spamek aránya 75,9 százalék volt a levélforgalomnak, Braziliában ez az arány 74,8 százalék.
- Az Egyesült Királyságban volt a legmagasabb a spamek aránya májusban, minden 91. email fertőzöttnek bizonyult.

A MessageLabs május havi jelentésének főbb megállapításai szektoronként
- Májusban a legtöbb spammel fertőzött szektor a nagykereskedelmi szektor volt, 80,2 százalékos spam arányal.
- A kéretlen leveleket illetően az oktatási szektorban 77,4 százalék volt a spam fertőzöttség aránya, kémia és gyógyszerészet terén ez az arány 76 százalék, az IT szektorban 75,4 százalék, a kiskereskedelmi szektorban 75,4 százalék, az állami szektorban 74,5 százalék, illetve a gazdasági szektorban 74,7 százalék volt.

A MessageLabs május havi jelentését az alábbi linkre kattintva olvashatja el.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Hiába a bírósági döntés, a kormány ragaszkodik az egyentankönyvekhez

Hiába a bírósági döntés, a kormány ragaszkodik az egyentankönyvekhez

Belebukott a párizsi rendőrfőnök a sárgamellényesek tüntetéseibe

Belebukott a párizsi rendőrfőnök a sárgamellényesek tüntetéseibe

Nem sikerült M. Richárd szívműtétje

Nem sikerült M. Richárd szívműtétje

Ugyan kis ország vagyunk, de azért kár, hogy hátul vagyunk ezen a listán

Ugyan kis ország vagyunk, de azért kár, hogy hátul vagyunk ezen a listán

Alaposan átalakul a közlekedés Budapesten – így pótolják délen a 3-as metrót

Alaposan átalakul a közlekedés Budapesten – így pótolják délen a 3-as metrót

Tömeggyilkosság Új-Zélandon: 1,5 millió videót törölt a Facebook, 1,2 milliót a feltöltés pillanatában

Tömeggyilkosság Új-Zélandon: 1,5 millió videót törölt a Facebook, 1,2 milliót a feltöltés pillanatában