szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagy megkönnyebbüléssel vették tudomásul a szakértők, bloggerek és más internetes guruk, többek között a legnagyobb cégek vezetői is, hogy nagyobb zökkenőktől mentesen hajtották végre az elmúlt napokban az úgynevezett IPv6-ra való átállás tesztjét.

Az IPv6 az Internet Protocol version 6 rövidítése, ami az internetes címek rendszerének legújabb verziója. Az IPv6-os címzési rendszer az IPv4 helyébe lép idővel. Hogy pontosan mikor szorítja ki a nyolcvanas évek óta használt előző verziót, még nem lehet tudni. A tesztelés azonban jól sikerült június 8-án, az Ars Technica szerint mindössze a Facebook volt pár percig elérhetetlen az átállás előtti (és talán alatti percekben), a zűrök azonban fél óra alatt megoldódtak.

Bár nem minden ment tökéletesen, a Wall Street Journal, az Ars Technica munkatársai és a Facebook, illetve a Google és a Yahoo illetékesei is örültek a tesztnek. Nagyobb leállások ugyanis nem voltak, állítólag csak egy – pontosan meg nem nevezett - európai mobilszolgáltató vezére határozta el túl későn, hogy ők is csatlakoznak az akcióhoz, és e cég weboldalai lebénultak a nap egy részére.

Elfogytak az internetes címek

Az IPv4-ről azért kell átállniuk az IPv6-ra hamarosan a szájtoknak, mert az internetes címek gyakorlatilag elfogytak az eddigi 32 bites rendszerben, ehelyett jönnek a közeljövőben a 128 bites, IPv6-os címek. A rendszer tervezői szerint biztonságosabb és megbízhatóbb lesz, mint az eddigi protokoll. Ugyanakkor nagyobb számokat kell kezelnie; mintha a postai irányítószámok ezentúl nem négy, hanem - mondjuk - nyolcjegyűek lennének. Ezáltal viszont mérhetetlenül több internetes cím jöhet létre az IPv4-hez képest, ami egyébként „csak” négymilliárd körüli cím kezelésére volt alkalmas.

©

A tesztátálláskor azonban viszonylag kicsi volt a forgalom, így sokak szerint a mostani teszt nem volt elegendő a nagyarányú átállás modellezésre. Jelenleg a három nagy internetes cég, a Facebook, a Yahoo, a Google próbálta ki, milyen lenne az átállás, és hozzájuk csatlakozott a különböző források szerint még 200-400 kisebb internetes cég.

Valóságos teszt
 
Az IPv6-ról régóta tudnak a bennfentesek, hozzáértők, bloggerek, régóta készítik elő az átállást, de a valóságban még nemigen tesztelték, miként működnek az új, bonyolultabb címek.

A teszt során a Facebook egymillió felhasználót irányított át az IPv6-os címére, de nem nőtt meg a segélykérések száma az ügyfelekkel foglalkozó részlegükön. Ennek oka lehetett az is, hogy a felhasználók inkább egymással beszélték meg a problémákat, de sem kizárt, hogy még a hírekben szereplő fél óránál is rövidebb volt a fennakadás. A Google-nál 65 százalékkal ugrott meg az IPv6-os forgalom, de ez viszonylag alacsony bázisról történt.

A 24-órás tesztüzem után egyébként a legtöbb IP-cím újra az IPv4-es protokollra állt vissza. Ugyanakkor a jövőben számos gond lehet az IPv6-os és IPv4-es címek együttéléséből. Az átállás ugyanis fokozatosan fog végbemenni, és egy ideig mindkét rendszernek párhuzamosan kell működnie. Lesznek, akik IPv4-es címekről akarnak majd IPv6-os címekre eljutni, és persze fordítva. E technikai problémáknak a kezelése még sok feladatot róhat a specialistákra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

2012-ben elfogynak a számítógépek IP-címei – kalkulátor

A tavaly augusztusban megkezdett felkészülési időszak sikeres lezártával a mai naptól már Magyarországon is van olyan internetszolgáltató, ahol elérhető az IPv6-os fix IP tartomány. A jelenelgi előrejelzések szerint bő két éven belül ugyanis kifogyunk majd a jelenlegi, „hagyományos” négytagú IP-címekből.

hvg.hu Tech

Egy éven belül elfogynak az IP címek

A legtöbb szakértő és netszolgáltató azt tanácsolja, hogy ne pánikoljunk – a tény azonban ettől még tény. Kevesebb, mint tizenkét hónapon belül elfogynak az IP címek – írja a Techline.

hvg.hu Tech

Több milliárd új IP-cím kezdte meg működését

Üzembe állt Európa legnagyobb új generációs hálózata, amely a jövőben natív módon támogatja az IPv6 internet protokollt. Az IPv6 szinte végtelen számú új IP-cím létrehozását teszi lehetővé, kiegészítve a jelenlegi publikus hálózat, az IPv4 képességeit.