szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Hogy vannak kivételes esetek, azt az XP esetében már megszokhattuk, a legjobb és legérdekesebb „trükkök” szinte mindig...

Hogy vannak kivételes esetek, azt az XP esetében már megszokhattuk, a legjobb és legérdekesebb „trükkök” szinte mindig a regisztrációs adatbázis manipulálásával érhetők el. Mint mindig, most is készítsünk biztonsági másolatot az adatbázisról, így ha valami balul sülne el, egy gombnyomással visszaállíthatjuk az eredeti állapotot. Lássuk kedvenc Windows 7 „Registry” tippjeinket! Figyelem! Csak haladóknak!

A regisztrációs adatbázist Windows 7 alatt is ugyanúgy csalhatjuk elő, mint az XP esetében. Start menü (vagy Windows gomb a billentyűzeten), majd gépeljük be, hogy „regedit”, és Enter.

Az Internet Explorer címsorának testre szabása
Ha IE8-ast használunk (és nem Firefoxot vagy Operát), akkor bizonyára tapasztaltuk már, hogy a böngésző címsora (title-bar), mindig azt írja, hogy „Windows Internet Explorer”. Nem túl izgalmas, itt az idő, hogy egy kicsit személyesebbre írjuk át a title-sort!

Nyissuk meg a Registry-editort, és keressük meg ezt a kulcsot:

HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftInternet ExplorerMain

Ha megvan, kattintsunk rá a jobb egérrel, és válasszuk az új/karakterlánc opciót. (new/string value). Az új érték neve legyen pontosan ez (szóközzel együtt, idézőjelek nélkül): „Window Title”. Most klikkeljünk duplán az újonnan létrehozott karakterláncra, és az értékek (value data) mezőbe írjuk be személyes kis mondandónkat. Készen is van a személyre szabott IE címsor!

Aero snap kikapcsolása
Sokan szeretik, sokan gyűlölik az Aeróból a Win7-be is átkerült „snap”, azaz ragadós ablak funkciót. A dolog lényege: ha egy ablakot megfogunk és a képernyő szélére „ragasztjuk”, akkor automatikusan félképernyős lesz, ha a munkaasztal tetején tesszük ugyanezt, akkor automatikusan teljes méretűvé válik.

A funkció nem rossz, sőt ha megszokjuk, kifejezetten hasznos, de mi a teendő, ha képtelen vagyunk megszokni, és az őrületbe kerget? Szerencsére kikapcsolhatjuk! A szóban forgó kulcs a

HKEY_CURRENT_USERControl PanelDesktop.

A kulcson belül a jobb oldalon keressük meg a „WindowArrangementActive” bejegyzést (egy kicsit le kell hozzá gördítenünk a listát) , klikkeljünk rá kettőt, és az alapesetben 1-re állított (Aero snap engedélyezve) értéket írjuk át „0”-ra.

Gombok mérete a tálcán
A Win7 alapesetben egy csomagba („stack”) pakolja a tálcán az azonos futó alkalmazásokat (ellentétben pl. az XP-vel). Sokan ezt nem szeretik, ezért megváltoztatják a tálca beállításaiban, így már minden futó program/alkalmazás külön ikont kap a tálcán, ikoncsoportok helyett. Így viszont nagyon zsúfolttá tud válni a tálca, mivel az ikonok elég nagyok, mondhatni óriási méretűek. Nincs más hátra, kisebbre kell venni őket!

A szükséges kulcs:

HKEY_CURRENT_USERControl PanelDesktopWindowMetrics

Most nézzük meg a jobb oldali listában, hogy van-e „MinWidth” nevű bejegyzés. Ha esetleg nem lenne, csak készítsünk egyet (jobb klikk, új karakterlánc). Ha megvan a „MinWidth”, duplaklikk, és állítsuk át az értéket például 38-ra. Így igazán apró, kellemesen elférő ikonokat kapunk. Ha esetleg nagyobb (de azért az alapbeállításnál még mindig kisebb és gusztább) ikonokat szeretnénk, akkor érdemes 52-t megadni. Természetesen bármilyen értéket írhatunk, ha van kedvünk kísérletezni.

Tálca-előnézet késleltetési idő
Bár magyarul roppant bután hangzik, vigasztaljon a tudat, hogy angolul sem jobb: „taskbar preview delay time”. A Win7 kellemes újítása, hogy az egeret a tálcán levő alkalmazások fölött tartva egy apró előnézeti képet látunk, így sokkal könnyebben megtaláljuk a szükséges futó programot. Egyetlen apró gond van ezzel a funkcióval: be van építve egy pár másodperces késleltetés, és ez bizony sok felhasználót idegesít. Szerencsére van rá mód, hogy felgyorsítsuk az apró előnézeti képek megjelenését (vagy lelassítsuk, ha ahhoz lenne kedvünk). A szükséges, igen hosszú nevű kulcs:

 HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerAdvanced

 Kattintsunk rá a jobb egérgombbal, és a felbukkanó menüből válasszuk az új/duplaszó (new/dword) opciót. (Néhány verzióban ez „Dword(32Bit)” vagy „DwordValue” is lehet).

A most létrehozandó duplaszó neve legyen „ExtendedUIHoverTime.” (fontos, hogy a végén van egy pont is – az idézőjel természetesen nem szükséges). Kattintsunk duplán az újonnan létrehozott dword-re. Válasszuk ki a „módosítást”, majd itt jelöljük be a decimális értéket. Az „érték” mezőbe írjuk be az időt (milliszekundum), azaz hogy mennyit várakozzon a felbukkanó preview ablak. Az alapbeállítás 400 ms, ha túl soknak találjuk, akkor adjunk meg 200-at vagy 100-at. Ha akarjuk, teljesen el is tüntethetjük ezt a funkciót egy kis trükkel: adjunk meg nagyon magas értéket (9999), és akkor sosem fogjuk viszontlátni az előnézet-ablakot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Letölthető a Windows 7 SP1

A meglehetősen méretes javítócsomag a Microsoft Download Centerből tölthető le, természetesen magyar változatban is.

Tizenegy aranybányászt kimenekítettek Kínában

Tizenegy aranybányászt kimenekítettek Kínában

Giugiaro cége hozná vissza a Vissza a jövőbe autóját?

Giugiaro cége hozná vissza a Vissza a jövőbe autóját?

Elkapta a koronavírust a maszkviselést elutasító mexikói elnök, Lopez Obrador

Elkapta a koronavírust a maszkviselést elutasító mexikói elnök, Lopez Obrador