szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A foton, a fény legkisebb egysége "engedelmeskedik" Einstein elméletének, amely szerint semmi sem képes gyorsabban haladni, mint a fény - bizonyították hongkongi tudósok, demonstrálva, hogy lehetetlen az időutazás. A Hongkongi Műszaki és Tudományos Egyetem kutatói kísérleteikről a Physical Review Letters című folyóiratban számoltak be.

"Einstein a fény sebességét a világegyetem közlekedési szabályának nevezte, egyszerűbben kifejezve, semmi sem képes gyorsabban haladni, mint a fény" - hangsúlyozta a vizsgálatokat irányító Tu Seng-vang, a hongkongi egyetem docense.

Az időutazás lehetősége tíz éve vetődött fel, amikor a tudósok felfedezték, hogy bizonyos optikai impulzusok szuperluminális, azaz a fény sebességét meghaladó sebességre képesek. Később ugyanez vizuális effektusnak bizonyult, ám a kutatók úgy vélték, hogy "magányos" fotonok mégis képesek meghaladni a fény sebességét.

Tu Seng-vang, aki hitt Albert Einstein igazában, véget vetett a vitának, megmérve a "magányos" fotonok végső sebességét, amelyet korábban senki sem határozott meg. "Eredményeink segítségével jobban megérthető a kvantuminformáció átadásának módja" - hangsúlyozta Tu Seng-vang.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Részben felfüggesztették Madridban az oltásokat, mert nincs elég vakcina

Részben felfüggesztették Madridban az oltásokat, mert nincs elég vakcina

Nagy ígéret az önvezető autó, de nagyon nem mindegy, hol közlekedik

Nagy ígéret az önvezető autó, de nagyon nem mindegy, hol közlekedik

Alaposan megvadították a Kecskeméten gyártott szupersportos Mercedest

Alaposan megvadították a Kecskeméten gyártott szupersportos Mercedest