szerző:
hvg.hu

Kattintson a Facebook-profilján a jobb felső sarokban levő Edit Friends feliratra, majd a bal oldalon a Contacts feliratra. Meg fog lepődni, micsoda lista fogadja: a Facebook egy ügyes trükkel felülíratta a felhasználókkal az eredeti biztonsági beállításokat. Még gazdagabb a lista, ha a felhasználó szinkronizálta a Facebook-profilját az iPhone vagy Android okostelefonjával.

A Facebook emailt küldött egy sor felhasználójának, miszerint a profil védettségi szintje nagyon alacsony, állítsák át biztonságosabbra.

©

A Sophos szakértőjének erős a gyanúja, hogy ezzel az akcióval valójában csak a felhasználók telefonszámát és alternatív e-mail címét szerették volna begyűjteni. Ha ugyanis az illető követte a Facebook utasításait, és megadta a mobiltelefonja számát is, hogy „védettebb” legyen a profilja, most szembesülhet azzal, hogy alapbeállításként a saját és a barátai telefonszámai is szerepelnek a telefonkönyvben a közösségi oldalon.

Ön is ellenőrizheti: kattintson a Facebook-oldalon a jobb felső sarokban levő Edit Friends feliratra, majd a bal oldalon a Contacts feliratra, részletes lista fogja fogadni. A jobb oldali sávban van lehetőség törölni a számokat az „If you would like to remove your mobile contacts from Facebook, you need to disable the feature on your mobile phone and visit this page”. feliratra kattintva. Ott a Remove imported contacts kezdetű szöveg alatt a Remove gombra kell kattintani. A lista méretétől függően eltarthat egy pár percig, amíg a rendszer teljesíti a kérését.

©

A Facebook anno azzal érvelt, hogy ha nem tudja használni valaki az alapesetben a facebookozáshoz használt e-mail címét, az alternatív elérhetőséggel hozzáférhet a Facebook-profiljához. Ezzel nincs is semmi gond, ha valaki úgy érezte, megoszthatja ezt az információt a közösségi oldallal, de az nem korrekt, ha úgy tesznek, mintha komoly probléma lenne a biztonsági beállításokkal, csak hogy további adatokat szerezzenek a felhasználóról - írja a biztonsági szakértő.

Felülírt beállítások

Aki ugyanis megadta a mobilszámát, alapbeállításként azt is engedélyezhette, hogy a számot megossza a facebookos ismerőseivel. Tény, hogy maga a felhasználó egyezett bele abba, hogy megossza a számát a barátaival, de ezzel minden más korábbi beállítást felülírt a rendszer.

Akinek mégsem tetszik a megoldás, kövesse a Facebook utasításait és törölje a listát. A törlés után sem tűnik majd el a telefonkönyv teljes tartalma, mert látható marad mindazok telefonszáma, akik megosztották önnel az elérhetőségeiket.

Szinkronizálás: mintha márványba vésné az adatokat

Egyes nevek és telefonszámok - nem is facebookos kapcsolatok - azért is szerepelhetnek a Facebook-telefonkönyvben, mert a felhasználó szinkronizálta a Facebook-profilját az iPhone vagy Android okostelefonjával a Facebook-alkalmazást használva. Ez esetben a törlés után figyeljen arra, hogy a jövőben ne szinkronizálja a Facebookkal a telefont. Egyúttal érdemes kikapcsolni azt a funkciót is, amely kéthetente emlékeztető e-mailt küld azoknak az ismerősöknek, akik nem regisztráltak a Facebookra. 

Végül mindenki ellenőrizze a biztonsági beállításokat, hogy tényleg senki illetéktelen ne láthassa a mobilszámát. A Sophosnak ezzel kapcsolatban is vannak tanácsai, amiket érdemes megfogadni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

Megárthat a Facebook-túladagolás

Pszichés zavarok alakulhatnak ki azoknál a tinédzsereknél, akik túl sokat használják a Facebookot, de empatikusabbak is lehetnek egy amerikai pszichológusprofesszor szerint.

hvg.hu Tech

November 5-én megtámadják a Facebookot?

Az Anonymous hackercsoport kijelentette, hogy "megöli a Facebookot" november 5-én, mert az nem tartja tiszteletben a felhasználók személyiségi jogait.   

hvg.hu Tech

Letartóztatások uszító Facebook-oldalak miatt

Őrizetbe vett a rendőrség egy 16 éves fiút Glasgow-ban, mert létrehozott egy Facebook-csoportot, amely zavargásokra biztatta a helyieket. Folkestone-ban két 18 éves fiatalt is elfogtak facebookos felbujtás miatt.

MTI Tech

A Facebook átvenné az SMS szerepét

Mobiltelefonokra illeszkedő üzenőszolgáltatást indított útnak a világ legnagyobb közösségi oldala. A Facebook azt szeretné, ha teljesen átvehetné az SMS szerepét.

hvg.hu/MTI Tech

A Facebookon szerveződnek az önkéntesek Londonban

Sokan a BlackBerry Messengert és a Twittert okolták, amiért a londoni zavargások olyan jól szervezettek voltak. Most a városért tenni akaró önkéntesek is a Twitteren, illetve a Facebookon szervezik meg, hogyan segíthetnek rendet rakni.

Egy hónapig ürítette magából egy teknős a műanyag szemetet

Egy hónapig ürítette magából egy teknős a műanyag szemetet

Kásler: Felkészültek a kórházak a koronavírusos betegek fogadására

Kásler: Felkészültek a kórházak a koronavírusos betegek fogadására

Menekültek miatt adtak le figyelmeztető lövést Röszkén

Menekültek miatt adtak le figyelmeztető lövést Röszkén

Hasznos új funkció jöhet a Samsung mobilokra

Hasznos új funkció jöhet a Samsung mobilokra

Ontja magából a divatterepjárókat a BMW hatalmas üzeme

Ontja magából a divatterepjárókat a BMW hatalmas üzeme

A férfiak 90 százalékát érintik ezek a panaszok, de mi van a háttérben?

A férfiak 90 százalékát érintik ezek a panaszok, de mi van a háttérben?