szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Matematikusok, szociológusok és a fizikusok már régóta próbálják a sejtést igazolni vagy cáfolni. A Yahoo és a Facebook is csatlakozott hozzájuk, hogy kiderítsék, igaz-e: bárki kapcsolatba kerülhet bárkivel egy ötelemű ismeretségi láncon keresztül.   

Az elmélet Karinthy Frigyes 1929-es Láncszemek című novellájában bukkan fel először. Karinthy sejtése az volt, hogy a láncban a láncszemek növekedésével párhuzamosan az ismerősök száma exponenciálisan növekszik, így elegendő néhány kapcsolat, hogy az ismerősök köre kiadja az egész emberiséget.

©

Matematikusok, szociológusok és a fizikusok már régóta próbálják a sejtést igazolni vagy cáfolni. A Yahoo és a Facebook is csatlakozott hozzájuk. A hat lépés távolság elmélet tesztjébe mind a 750 millió Facebook-felhasználót be szeretnék vonni. Arra kérik őket, hogy csatlakozzanak a kísérlethez, jelöljenek ki egy facebookos ismerőst (egy személynek átlagosan 130 barátja van), ő lesz majd a célszemély. Ezután egy üzenetet kell küldeni, és – remélhetőleg kevesebb mint hat emberből álló láncon keresztül – ezt a célszemélynek meg is kell kapnia – írja a Washington Post egyik bloggere.

A „Kis világ kísérlet”-ben bármelyik regisztrált Facebook-felhasználó részt vehet. A Yahoo ígérete szerint a felhasználók nem csak azt láthatják majd, hogyan kapcsolódnak emberekhez, akikkel máskülönben nem találkoznának, de a közösségi hálóval kapcsolatos kutatásokban is segítenek.

A kutatás eredményeit egy rangos tudományos lapban publikálják majd. Kutatók szerint a kísérlet mérföldkő, mert 15 évvel ezelőtt lehetetlen lett volna elvégezni. Korábban is igyekeztek már igazolni vagy cáfolni a sejtést, de a kutatási minta olyan kicsi volt, hogy a vizsgálat nem hozott értékelhető eredményt

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

November 5-én megtámadják a Facebookot?

Az Anonymous hackercsoport kijelentette, hogy "megöli a Facebookot" november 5-én, mert az nem tartja tiszteletben a felhasználók személyiségi jogait.   

MTI Tech

A Facebook átvenné az SMS szerepét

Mobiltelefonokra illeszkedő üzenőszolgáltatást indított útnak a világ legnagyobb közösségi oldala. A Facebook azt szeretné, ha teljesen átvehetné az SMS szerepét.

hvg.hu Tech

Ügyes trükkel húzta ki telefonszámunkat a Facebook

Kattintson a Facebook-profilján a jobb felső sarokban levő Edit Friends feliratra, majd a bal oldalon a Contacts feliratra. Meg fog lepődni, micsoda lista fogadja: a Facebook egy ügyes trükkel felülíratta a felhasználókkal az eredeti biztonsági beállításokat. Még gazdagabb a lista, ha a felhasználó szinkronizálta a Facebook-profilját az iPhone vagy Android okostelefonjával.

hvg.hu Tech

Letartóztatások uszító Facebook-oldalak miatt

Őrizetbe vett a rendőrség egy 16 éves fiút Glasgow-ban, mert létrehozott egy Facebook-csoportot, amely zavargásokra biztatta a helyieket. Folkestone-ban két 18 éves fiatalt is elfogtak facebookos felbujtás miatt.

hvg.hu Tech

Négy év börtön uszító Facebook-oldalakért

Két férfit négy-négy év börtönre ítéltek, mert a londonihoz hasonló zavargásokra felbujtó Facebook-csoportot hoztak létre. Magára az akcióra végül nem került sor.