szerző:
MTI

Az Ekszpressz-AM4 nagy teljesítményű távközlési műhold nem a kiszámított pályán van - jelentette be kedden hivatalosan is a Roszkoszmosz orosz űrügynökség. Az Ekszpressz-AM4-et csütörtökön bocsátották fel, de megszakadt vele a kapcsolat. Ez rövid időn belül az orosz űrkutatás harmadik komoly kudarca.

A Roszkoszmosz sajtószolgálatának közleménye megerősítette, hogy a felbocsátás és a Proton-M rakéta működése problémamentes volt, a szolgálatot a Briz-M gyorsító irányítási rendszere mondta fel. Az illetékes orosz szervek az EADS európai űrügynökséghez tartozó, a műholdat nagyrészt gyártó Astrium céggel közösen kísérleteket tettek a kapcsolatfelvételre, hogy a műhold fedélzeti rendszerei működésbe lépjenek, de eddig nem jártak sikerrel. 

A Roszkoszmosz úgy döntött, hogy felfüggeszti a Proton-M hordozó rakétákkal és a Briz-M gyorsító fokozatokkal tervezett felbocsátásokat mindaddig, amíg nem tudják hitelt érdemlően tisztázni a történtek okát - szól a közlemény. 

Az Ekszpressz-AM4 hivatalos közlés szerint Európa legnagyobb teljesítményű távközlési műholdja, amely egyebek között az internet, a telefonszolgáltatások, különféle távközlési rendszerek területén működött volna, s biztosítania kellett volna a digitális tévéadást az orosz Távol-Kelet számára, ahol ez még nem létezik. 

Az Exszpressz-AM4-et az orosz Hrunyicsev intézet és az európai EADS ügynökséghez tartozó Astrium cég közösen tervezte, de az orosz lapok szerint a munka 90 százalékát az Astrium végezte. A Novaja Gazeta című lap Igor Liszovot, a Novosztyi Koszmonavtyiki című űrkutatási folyóirat szakértőjét idézve azt írta: 1989 óta ez az első eset, hogy Oroszország gyakorlatilag nyugati távközlési műholdat vásárolt. 

Ez rövid időn belül a harmadik, hatalmas anyagi kárral járó orosz űrkutatási kudarc: tavaly decemberben egy Proton-M rakéta sikertelen felbocsátása miatt az orosz GLONASZSZ globális helymeghatározó rendszer három műholdja zuhant a tengerbe. Idén februárban pedig egy katonai műhold nem került megfelelő pályára a gyorsító fokozat meghibásodása miatt. Az Ekszpressz-AM4 egy sorozat eleme, további ilyen műholdak felbocsátását tervezik. A most nem megfelelő pályára került, és így használhatatlan szputnyikot 250 millió dollár feletti összegre biztosították. 

Egyes szakértők szerint talán még sikerül megfelelő pályára juttatni az Ekszpressz-AM-4-et, amennyiben fel tudják venni vele a kapcsolatot, mert van saját hajtóműve és üzemanyaga. Mások úgy látják, a műhold végleg űrszemétté vált akkor is, ha fel tudják venni vele a kapcsolatot, mert nincs elég üzemanyaga ahhoz, hogy mostani pályájáról a kiszámítottra jusson.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!