szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai Apple vezérigazgatója, Steve Jobs bejelentette, azonnali hatállyal lemond tisztségéről. A cég új vezérigazgatója Tim Cook, a cég napi működtetéséért felelős igazgatója lesz, Steve Jobs pedig ezentúl az Apple elnöki posztját tölti majd be.

Steve Jobs az Apple II-vel, 1977-ben
©
Steve Jobs lemondásának bejelentése az időzítés miatt meglepetésnek számít az Apple-t és az iparágat ismerők körében. Az 56 éves cégvezető - aki egyike volt az Apple alapítóinak - január 17-e óta betegszabadságon volt - jelentette a Reuters.

"Mindig azt mondtam, hogy ha eljönne az a nap, amikor az Apple vezérigazgatójaként nem tudnám ellátni a feladataimat és nem tudnék megfelelni az elvárásoknak, tőlem tudnátok meg először. Sajnos ez a nap most eljött" - írta Steve Jobs az Apple igazgatótanácsának és az "Apple-közösségnek" címzett levelében.

A Wall Street Journal (WSJ) által közzétett üzenetben a Szilícium-völgy egyik legendás alakjának tartott Jobs azt írja, hogy ezentúl - ha az igazgatótanács is megfelelőnek tartja - a vállalat elnökeként szeretne tovább dolgozni. Hozzáteszi, hogy az utódlást tekintve az eddigi tervet megvalósítva Tim Cookot kellene előléptetni vezérigazgatóvá.

Akinek még a ki sem adott életrajza is bestseller

Az Apple legendás alapítójának életéről Amerikában augusztusban jelenik meg képregény a Bluewater Productions jóvoltából, és jövőre következik a Simon & Schuster hivatalos életrajzírója, Walter Isaacson által készítendő ""iSteve: The Book of Jobs" kódnéven emlegetett kiadvány. Az angol szóvicc egyébként a "Jób könyve" és a "Jobs könyve" szójátékon alapul, az iPad, iTunes, iMac, iPhone sikertermékek után pedig az iSteve nevet sem kell magyarázni. Érdekesség, hogy Isaacson könyve már előrendelés fázisban az amerikai bestseller-listákon szerepel, sőt, az életrajzi kötetek listáját már vezeti is. A Steve Jobs életéről és sikereiről szóló részletes cikkünk itt folytatódik.

"Azt hiszem, az Apple legfényesebb és leginnovatívabb napjai még csak most jönnek. És alig várom, hogy végignézhessem és új feladatomban hozzá is járuljak a sikeréhez" - olvasható a levélben. "Legjobb barátaim közül többel is az Apple-nél barátkoztam össze, és köszönöm mindegyikőtöknek, hogy oly sok évig mellettetek dolgozhattam."

A Wall Street Journal történelminek nevezi a cég élén bekövetkezett vezetőváltást, és emlékeztet rá, hogy Jobs utódja az elmúlt hét évben átmenetileg már többször is átvette az irányítást az éppen betegszabadságon lévő Jobstól. A váltás kérdéseket vet fel Jobs egészségével kapcsolatban - írja a lap, amely felidézi, hogy a távozó cégvezetőnél a hasnyálmirigyrák egyik ritka fajtáját diagnosztizálták 2004-ben, és két éve májátültetésen esett át. Ennek ellenére a WSJ szerint meglepő volt a lemondás bejelentésének időzítése.

A lap az Apple-t ismerőkre hivatkozva azt írja, Jobs továbbra is aktív marad az Apple-nél és részt vesz a vállalat termékstratégiájának alakításában. A helyzetet közelebbről ismerők szerint ez nem változik meg akkor sem, amikor Tim Cook hivatalosan is átveszi az irányítást - teszi hozzá a lap.

Steve Jobs karrierje az Apple élén - fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

Steve Jobst előbb hasnyálmirigy-rákkal kezelték, utóbb átesett egy májátültetésen is, ezért nyilatkozta azt, hogy már nem felel meg a vezérigazgatói feladatoknak és elvárásoknak.

Az elemzők szerint a lépés nem lesz nagy befolyással a cég napi tevékenységére. Tim Cook de facto az Apple vezérigazgatója egy ideje, és hatalmas sikereket arat a céggel – áll a BBC hírében.

©
Steve Jobs életrajza a HVG Könyvektől

iPod. iPhone. iPad. iTunes. Mac. És egy név mindezek mögött: Steve Jobs.

Az Apple-vezér és Pixar társalapító első hivatalos életrajza egy nem mindennapi ember életébe enged betekintést. A könyv írója az elmúlt két év során több, mint negyven alkalommal beszélgetett Steve Jobs-szal. Ezek a beszélgetések szolgáltak a könyv gerincéül, amit tovább színesített vagy éppen árnyalt a több, mint 100 – családtagokkal, barátokkal, ellenségekkel, versenytársakkal és kollégákkal készített – interjú. Ezekből bontakozik ki Steve Jobs eseményekben gazdag élete. Egy olyan emberé, akinek páratlan kreativitása, tökéletesség iránti szenvedélye és fékezhetetlen lelkesedése 6 ágazatot forradalmasított: személyi számítógép, animációs film, zene, telefon, táblaszámítógép és a digitális könyvkiadás.

A HVG Könyvek kiadásában várhatóan november végén jelenik meg Walter Isaacson Steve Jobs életrajza című kötete, amelyet a HVG-klubkártya tulajdonosai kedvezménnyel vásárolhatnak meg. További információkért kattintson!

A piac azonban érzékenyen reagált a hírre: az Apple-részvények több mint 5 százalékot estek, egyes befektetők tehát kevésbé bíznak a vállalat sikerében, ha nem Steve Jobs áll az élen. Ugyanakkor az Apple két legfontosabb ázsiai riválisának, a tajvani HTC-nek 4,1%-kal, míg a dél-koreai Samsung Electronicsnak 3,2 százalékkal drágultak a részvényei a hírre.

Az Apple nemrég a világ legértékesebb cége lett - még ha csak órákra is. A cég első kiugróan nagy sikert az iPoddal aratott 2002-ben, ezt az iPhone-kultusz követte. Az okostelefont sok kritika éri, ennek ellenére a fogyasztók körében rendkívül népszerű.

Tökéletes időzítés

Ha Steve Jobs várt volna még néhány hetet, lemondásának híre elmosta volna az iPhone 5 bejelentést – hívja fel a figyelmet a Gizmodo. Az új elnök-vezérigazgatónak, Tim Cooknak így viszont marad ideje, az iPhone dicsőségesen tündökölhet majd, nem Steve Jobs árnyékában sínylődik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Steve Jobs betegállományba vonul

Az Apple első embere körlevélben tudatta kollégáival, hogy egészségügyi okokból ismeretlen időre betegállományba vonul. Ennek ellenére a stratégiai döntéseket nem engedi ki a kezéből.

hvg.hu Tech

Steve Jobsot egy kaliforniai rákkutató központban kezelik

Az Apple vezére még januárban jelentette be, hogy egészségi állapota miatt határozatlan időre részlegesen betegállományba vonul. Egy hírességekre specializálódott oldal szerint jelenleg ugyanazon a kaliforniai rákkutató klinikán kezelik, ahol a 2009-ben elhunyt Patrick Swayze-t ápolták.

Vészjósló nevű hatósághoz "szervezi ki az államot" a Fidesz

Vészjósló nevű hatósághoz "szervezi ki az államot" a Fidesz

Megjelent a rendelet: este fél 10-ig lehetnek majd nyitva a teraszok, védettségi igazolványt egyelőre nem írtak elő

Megjelent a rendelet: este fél 10-ig lehetnek majd nyitva a teraszok, védettségi igazolványt egyelőre nem írtak elő

Dunaferr: Az ukrán tulajdonos toborzott zsoldoscsapattal készült elfoglalni a vasművet

Dunaferr: Az ukrán tulajdonos toborzott zsoldoscsapattal készült elfoglalni a vasművet