szerző:
Szegő Iván Miklós
Tetszett a cikk?

Fordulópont volt 2001. szeptember 11.: a posztmodern terrorizmus születését számíthatjuk ettől az időponttól, amikor a tömeggyilkos merényletek médiasokkja olyan félelmet és borzalmat keltett, hogy azt már a világhatalmak sem tudták figyelmen kívül hagyni. Mementó-sorozatunk e részében a tíz éve megjelent magyar napilapok tudósításait idézzük fel.

„Szembe kell néznünk azzal is, hogy az első gyors visszavágások után egy félelmetes, új, elhúzódó terrorháborúval kell szembenéznie a világnak” – olvasható a Népszava 2001. szeptember 12-ei számában, Deák Péter katonai és biztonságpolitikai szakértő véleménye. Deáknak igaza lett: 2001 óta az USA és szövetségesei, a NATO a világ számos pontján avatkoztak be.

Gucci-terroristából afganisztáni gerilla

A Népszabadság 2001. szeptember 12-ei számába Réti Ervin írt kommentárt, utalva benne bin Laden gazdagságára: a fiatal Oszama szerinte a hatalmas örökség „jóvoltából hamarosan önállósíthatta magát” és „fanatikus híve és hirdetője lett a szélsőséges iszlamista eszméknek”. Ezután kezdett hozzá, hogy „Al-Quaida (Alap) elnevezéssel kiépítse szervezetét”. Réti szerint „elvbarátai elismerték, hogy mélyen erszényébe nyúlt, de voltak, akik ’Gucci-terroristaként’ gúnyolták, arra célozva, hogy távol a valóságos frontoktól, divatból csinálja a dolgokat”.

Ezért utazott állítólag bin Laden 1979-ben Afganisztánba, ahol 22 évesen vett részt a szovjetek elleni gerillaháborúban. Ezt a harcot akkoriban az USA is támogatta – hiszen a Szovjetunió elleni küzdelemről volt szó. Később Oszama továbbállt Szudánba, innen viszont már amerikai célpontokat talált magának a kilencvenes években. Szomáliában és Szaúd-Arábiában hajtottak végre akciókat amerikai katonák ellen, majd amerikai nagykövetségeket támadtak meg 1998-ban Dar es Salaamban (Tanzániában) és Nairobiban, Kenyában.

Korabeli magyar címlapok

A baloldali Népszava „Terrortámadás Amerika ellen!” főcímmel írt 2001. szeptember 12-én az előző napi New York-i támadásokról. A lap szerint „Amerika történetének legsúlyosabb merénylete történt kedden, amikor fanatikus elkövetők sorozatos, összehangolt terrorakciókat indítottak az ország középületei ellen”.

A jobboldalinak minősíthető Magyar Nemzet 2001. szeptember 12-én a Népszavával azonos címet adott, felkiáltójel nélkül: „Terrortámadás Amerika ellen”. A lap címlapján hatalmas WTC-képpel nyitott, de nem törte meg egyébként szokásos szerkesztését, a New York-i támadásokkal csak az 5-8. oldalán foglalkozott. Így megtörtént, hogy 2001. szeptember 12-én a negyedik oldalon a „Horgászturista-központtá válhat a Balaton” című cikk megelőzte az 5. oldali New York-i beszámolókat.

Hozzá kell tennünk, hogy a nyomtatott lapokban a páratlan oldalak a fontosabbak, így az 1. és a 3. jelentősebb a 2. oldalnál, és azért az 5. oldal általában kiemeltebb megjelenést jelent, mint a 4. oldali cikkek. Ezzel szemben a Népszavában az első kilenc (!) oldal foglalkozott ugyanezzel a témával.

Bizonytalanság az áldozatok számáról

A Népszava akkori kiadása szerint „az áldozatok számát több tízezerre teszik”. Ez az adat szerencsére nagyságrendileg kisebb lett: a mai hivatalosnak tekinthető statisztikák szerint 3 ezer ember lelte halálát a WTC ikertornyainak leomlásakor és a repülőgépek becsapódásakor. A lap a címoldalán említette a több tízezres adatot, belső oldalain viszont már óvatosabb volt: „A halálos áldozatok számát egyelőre senki nem merte megbecsülni, de félő, hogy ezrekről, elképzelhető, hogy tízezrekről lehet szó.”

Ami a korabeli események leírását illeti, a Népszava szerint az „összehangolt merényletsorozatban elpusztult Amerika egyik jelképe, a New York-i Világkereskedelmi Központ (World Trade Center) két ikertornya. Terrortámadás érte Washingtonban az amerikai védelmi minisztériumot, a Pentagont is. Robbanás történt a külügyminisztérium épületénél és a Capitoliumról is detonációt, tüzet jelentettek.”

A posztmodern terrorizmus kezdete

A Népszavából kiderül, hogy a tévénézők élőben követhették az eseményeket: „A hírtelevíziók mutatták, amint tűz és füst ömlik a New York-i Világkereskedelmi Központ két épületből álló felhőkarcolójának mindkét tornyából. 18 perc eltéréssel két repülőgép vágódott az épületbe, külön-külön mindkét tornyába. (…) Mindkét becsapódás robbanásszerű volt, lángtengerbe és fekete füstbe borítva a WTC iker-felhőkarcoló felső részeit.”

2001. szeptember 11. immár jelképévé vált egy új korszaknak, a posztmodern terrorizmusnak is; erről már Tálas Péter beszélt a hvg.hu-nak pár hónappal ezelőtt. Tálas megszólalt tíz évvel ezelőtt is, a Magyar Nemzetnek nyilatkozva akkor azt mondta: „Nem kell azt hinni, hogy mostantól megváltozik minden a terrorizmusban, inkább bebizonyosodott, hogy az eddiginél sokkal nagyobb figyelmet kell szentelni a védelemnek.”

A cikk ennek nyomán címében fel is teszi a kérdést: „Rendőrállam lesz Amerika?” Az írás szerint megerősítik majd a biztonsági, belbiztonsági intézkedéseket az USA-ban, és a terroristáknak ezután már nem lesz esélyük újabb akciók végrehajtására az Egyesült Államok területén. (Ez az elmúlt tíz évet tekintve megalapozott jóslatnak bizonyult Tálas részéről, hiszen az al-Kaida azóta más országok területén követetett el merényleteket amerikaiak ellen.)

Orbán miniszterelnök a forint ellen spekulálóknak üzent 2001-ben (is)

A Népszabadság 2001. szeptember 12-én részletesen beszámolt a magyar kormány reagálásáról is. Orbán Viktor akkori (és jelenlegi) miniszterelnök azt mondta: „Magyarországon nincs ok arra, hogy az élet kibillenjen a szokásos kerékvágásából. Hazánkat nem fenyegeti közvetlen veszély.” Ugyanakkor a miniszterelnök a Népszabadság szerint „óvta a spekulánsokat, hogy a magyar forint árfolyamának gyengülésére játszanak”.

Érdekes, hogy a Népszabadság akkori brüsszeli tudósítója, Magyarország jelenlegi bukaresti nagykövete, Füzes Oszkár hogyan adott hírt a NATO reagálásáról a szeptember 11-ei merényletekre. Füzes azt írta, hogy az Észak-atlanti Tanács, vagyis az akkori 19 tagállam nagyköveteiből álló testület „elfogadhatatlan, a modern világban példa nélkül álló cselekménynek minősítette ártatlan polgárok semmivel sem indokolható, tömeges lemészárlását. A NATO és valamennyi civilizált nemzet fokozza erőfeszítéseit a terrorizmus leküzdésére és nem kétséges, hogy győztesen kerül ki ebből a harcból. A NATO üzenete e szörnyű bűncselekmények elkövetőinek: ’A büntetés nem marad el!’”

Amúgy a Népszabadság – a Népszavához hasonlóan – az első oldalain számolt be a New York-i merényletekről. Címoldalának kétsoros főcíme ez volt: „Terrortámadás Amerika ellen, leomlott a World Trade Center”. Az alcím is beszédes volt: "Lángokban a Pentagon – George W. Bush elnöki üzenete – A CNN Pearl Harbor II-ről beszél”.

A lap nagy teret szentel George W. Bush akkori amerikai elnök reagálásának. Az amerikai elnököt Sarasotában, Floridában érte a terrortámadás híre. „Mint mondta, nyilvánvalóan terrorcselekmény történt.” Bush a rendkívüli helyzetre való tekintettel – az ilyenkor életbe lépő forgatókönyv szerint – azonnal egy louisianai légibázisra, majd egy nebraskai harcálláspontra indult. Előtte azonban utasítást adott a tettesek felderítésére, felkutatására.

Mint ismeretes, a parancsot már csak utódja, Barack Obama idején tudták teljesíteni az amerikai titkosszolgálatok és a haditengerészet különleges alakulatai: idén májusban Pakisztánban ölték meg Oszama bin Ladent, majdnem pontosan tíz évvel a New York-i merénylet után.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Kitessékelhetik az amerikai alkalmazottakat Pakisztánból

Lapinformációk szerint az amerikai nagykövetség, a konzulátusok és az országban működő néhány amerikai szervezet körülbelül 250 alkalmazottjának visszahívását követelik a pakisztáni hatóságok az amerikai kormányzattól.

MTI Világ

Kiadják az USA-nak bin Laden személyes megbízottját

Iszlámábád kiadja az Egyesült Államoknak az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyik magas rangú vezetőjét és két társát, akiket a minap fogtak el Pakisztánban amerikai segítséggel - közölte csütörtökön a pakisztáni hadsereg szóvivője.

MTI Világ

9/11: Bush szerint egy új típusú ellenséggel volt dolguk

Világossá vált, hogy egy új típusú ellenséggel van dolgunk, hogy ilyen a háború a 21. században - jelentette ki George W. Bush volt amerikai elnök a National Geographic tévécsatornának a 2001. szeptember 11-i terrortámadások 10. évfordulójának szentelt emlékhetét megnyitó, először vasárnap sugárzott interjújában.

MTI Világ

Elfogták bin Laden személyes megbízottját

A pakisztáni hírszerző szolgálatok amerikai segítséggel elfogták az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyik magas rangú vezetőjét - közölte a pakisztáni hadsereg hétfőn.

MTI Világ

Terrorveszélytól tart Amerika 9/11 évfordulóján

Tekintettel a 2001-es terrortámadások közelgő évfordulójára, szeptemberben az Egyesült Államok egész területén megszigorítják a repülőterek, a tömegközlekedés, a határok, a kormányépületek és a tömegrendezvények biztonsági felügyeletét - nyilatkozta szerdán az AP hírügynökségnek az amerikai hírszerzés neve elhallgatását kérő tisztségviselője.