szerző:
hvg.hu

Az okostelefonok technikai lehetőségeit használja ki az az új kiállítás, installáció, illetve virtuális „kerületi időutazás”, amely egyfajta interaktív szabadtéri múzeummá alakítja át a budai hegyvidék néhány ismert és kevésbé ismert pontját.

A MOM Park, a hegyvidéki önkormányzat, valamint a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria közös installációja elsőként alkalmazza virtuális és valóságos tárlatvezetésre Magyarországon azt a mobiltechnológiát, amelyet elsősorban az okostelefonok felhasználói élvezhetnek. A mostani különleges helytörténeti utazáson tíz jelentős hegyvidéki helyszín múltját ismerheti meg a nagyközönség. A kerület történeti értékű pontjain az érdeklődők a kihelyezett QR-kódokon keresztül okostelefonra optimalizált múltidéző videókat játszhatnak le.

Az úgynevezett QR-kódok lényege, hogy a vonalkódhoz hasonlóan információt tárolnak, és így az adott helyszíneken ilyen QR-kódokon keresztül érhetők el a vonatkozó multimédiás tartalmak. Az egyre több helyen felbukkanó QR-kód (Quick Response-kód) egy olyan ábra tehát, amelyet ingyenes szoftverek (így például Redlaser, QR Reader) segítségével lehet leolvasni. Az egyszerű vonalkódnál jóval több információt tartalmazhat, amely lehet szöveg, internetes link, kép, vagy más típusú adat. A QR-kódot a Toyota leányvállalata, a Denso Wave fejlesztette ki 1994-ben, napjainkban pedig egyre több területen alkalmazzák a tömegközlekedéstől a turisztikán át a logisztikáig.

Kiállítás, videók és QR-kódok

De mit is láthatnak a "XII. kerületi időutazás" alkalmával az érdeklődők? Az archív képeket felsorakozató videókon Kolovratnik Krisztián, a Budapesti Kamaraszínház színésze meséli el az adott helyszín történetét. A néhány perces kisfilmek aláfestő zenéit Pilisi Konrád állította össze. A történelmi túra helyszínei a Jókai-kert, a Barabás-villa, a Normafa, vagy éppen a mackós iskolaként ismert Németvölgyi Általános Iskola és a Mátyás király korára visszavezethető Város-kút is.

A tíz helyszínről összegző kiállítás nyílt a MOM Park Bevásárlóközpontban, ahol Németh Dániel fotóművész a helyszínekről készített mai felvételei, valamint a kihelyezettekkel azonos QR-kódok is megtalálhatók. Ezt a hvg.hu munkatársa ki is próbálta az e heti megnyitón: és a kódra ráirányítva az okostelefont, valóban feldobta a mobil a Youtube-videókat, amelyek az adott képhez tartoznak. A kiállítás szeptember 8-tól év végéig lesz látható a MOM Parkban, a kültéri QR-kódok pedig egy évig várják a látogatókat. A MOM Park honlapján egyébként az összes videó, archív és mai fotó elérhető.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Népszava: megújul a MOM környéke

Az Európai Unió 900 millió forintos támogatásával hozza létre 2011-re a Budapest XII. kerületi Hegyvidéki Önkormányzat a meglévő sport- és szabadidőközpont fejlesztésével a MOM-Gesztenyéskert kulturális, sport- és szabadidőnegyedet - írja a Népszava a hétfői lapszámban.

Folyékony szénhidrogén hullik a felhőkből a Szaturnusz egyik holdján

Folyékony szénhidrogén hullik a felhőkből a Szaturnusz egyik holdján

Kengurubébi a debreceni állatkert új lakója

Kengurubébi a debreceni állatkert új lakója

Kellemetlen meglepetést hozott a nyuszi a Tojásszövetségnek

Kellemetlen meglepetést hozott a nyuszi a Tojásszövetségnek

A Notre-Dame mellett fotózták a Citroën luxusautóját, amiből aztán nem lett semmi

A Notre-Dame mellett fotózták a Citroën luxusautóját, amiből aztán nem lett semmi

Saját lányuk vérfertőzésből született gyermekét ölte meg a házaspár

Saját lányuk vérfertőzésből született gyermekét ölte meg a házaspár

Oroszlán szorozva héttel: ismerje meg Szimbakubvát!

Oroszlán szorozva héttel: ismerje meg Szimbakubvát!