szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Áttörést hozó leukémiaellenes szer kifejlesztői, őssejtkutatók és a kvantum-összecsatoltság kutatói az esélyesek az idei orvosi-élettani, kémiai és fizikai Nobel-díjra a Thomson Reuters cég előrejelzésében.

David Pendlebury, aki a Nobel-jóslások szakértője, a cég Web of Knowledge (A tudás hálózata) című adatbázisát használta fel elemzéséhez, amelyben azt vizsgálta, hogy egy-egy tudós publikációját hányan használták fel és hányan idézték.

A Thomson Reuters jelöltjei között van három amerikai kutató (Brian Druker, Nicholas Lydon és Charles Sawyers), akik a krónikus mieloid leukémia elleni, áttörést jelentő gyógyszert felfedezték és kifejlesztették. A tudós trió 2009-ben elnyerte a Lasker-díjat, amelyet sokan a Nobel-díj előfutárának tekintenek. Pendlebury jelöltjei között van Robert Langer és Joseph Vacanti is, akik a helyreállító orvoslás, az őssejtkutatás területén értek el jelentős eredményeket.

A kémiai díj elnyerésére Pendlebury szerint esélyes Jean Frechet és Donald Tomalia a dendrimerek felfedezéséért. Ezek az elágazó szerkezetű szintetikus molekulák "célra" szabhatók, felhasználási területük az orvoslástól az elektronikán át az anyagtudományokig terjed. Esélyes lehet Martin Karplus is a biomolekulák molekuláris dinamikájának szimulációja területén végzett úttörő tevékenységéért.

A fizikai Nobel-díj várományosainak a kvantum-összecsatoltság kutatóit jósolja a szakértő. Ennek elmélete szerint a párban előforduló részecskék csatolt állapotban vannak oly módon, hogy ha az egyik állapotát megváltoztatják, akkor a másik állapota is azonnal megváltozik még abban az esetben is, ha kilométerekre vannak egymástól. Ezen a területen a francia Alain Aspect, az amerikai John Clauser és az osztrák Austrian Anton Zeilinger jöhet szóba esélyesként az elemző szerint, mert eredményeik alapvető fontosságúak lehetnek a jövő számítógépe, a kvantumszámítógép megalkotása szempontjából. A 2011-es tudományos Nobel-díjak közül az orvosi-élettani díjat október 3-án, a fizikait 4-én, a kémiait pedig 5-én jelentik be Stockholmban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy hét alatt 42 fokkal ugrott meg a hőmérséklet Németországon

Egy hét alatt 42 fokkal ugrott meg a hőmérséklet Németországon

A pénzügyminiszter kéri a franciákat, hogy költsenek végre, ne spóroljanak

A pénzügyminiszter kéri a franciákat, hogy költsenek végre, ne spóroljanak

Rusvai Miklós: Ne legyenek illúzióink, a vírus még évtizedekig velünk marad

Rusvai Miklós: Ne legyenek illúzióink, a vírus még évtizedekig velünk marad