szerző:
hvg.hu

A Facebook rengeteg módosítást bevezetett, és még sokkal többet tervez. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a felhasználók meg vannak zavarodva, mi is történik. Összegyűjtöttük, mi változott.

A Facebook f8 fejlesztői konferencia előtt és a konferencián egy sor újdonságot bejelentettek. A  The Washington Post cikkéből kiindulva összefoglaltuk, melyek is ezek.

©

Hírfolyam és hírszalag

A hírfolyamban a Facebook által relevánsnak ítélt információk kerülnek előre, a korábbi történetek lejjebb jelennek meg. A fejlesztői konferencia előtt bejelentett változás finoman szólva sem aratott osztatlan sikert

Az összes „Juli kommentálta János posztját” vagy "Béla kék szalagot szerzett a Farmville-ban” típusú frissítéseket pedig valós időben látják a felhasználók a Facebook-oldaluk jobb sávjában.

A felhasználók ezentúl többet is tehetnek, mint hogy lájkolnak és ez megjelenik a saját hírfolyamban, illetve a barátok üzenőfalán. A Facebook elhagyása nélkül lehetőség van egy sor aktivitásra: például zenehallgatásra, filmek nézésére a közösségi oldalon. Mindez már szeptember elején tudható volt, a várakozásoknak megfelelően be is jelentették.

Timeline

Az eddigi profil személyes történelemmé, vendégkönyvvé, önéletrajzzá és hírek gyűjteményévé változik.

A timeline valószínűleg arra ösztönözni majd az embereket, hogy még több időt töltsenek a közösségi oldalon.

A timeline segítségével az egész életút láthatóvá válhat, az ifjúkori botladozásoktól az utolsó munkáig mindent látni lehet. Minél távolabb kerül időben a jelentől, annál több részletet rejt el a Facebook a fő timeline-ból. De csak azok kezdjenek hozzá az új timeline-beállításhoz, akik hajlandóak megadni a rendszernek a telefonszámukat vagy a hitelkártyájuk számát. Kizárólag azonosított felhasználókat lát szívesen a világ legnagyobb közösségi oldala.


Alkalmazások

A felhasználók olyan alkalmazásokat is engedélyezhetnek, amelyekkel automatikusan osztanak meg tartalmakat a timeline-jukon. Jelenleg az alkalmazások minden hozzászólás elküldése előtt megkérdezik a felhasználót, szeretné-e közzétenni az információkat.

Mostantól a Facebook egyetlen alkalmazás engedélyezését követően minden tevékenységről automatikusan hírt ad. Ha például valaki engedélyezi a Spotify appot, minden alkalommal automatikusan tudatja az ismerőseivel, éppen milyen számot hallgat.

Egyes alkalmazások, mint amilyen a Hulu is, lehetővé teszik, hogy híreket és más médiatartalmakat közvetlenül a Facebookról olvassanak, nézzenek vagy hallgassanak a felhasználók. Dióhéjban: a Facebook feleslegessé tette a Like-gombot, ami jó néhány adatvédelmi kérdést felvet. Főleg, hogy felmerült, akkor is követi a felhasználói aktivitást a rendszer, ha az illető kijelentkezett a közösségi oldalról.

Fizetős lesz-a Facebook?

A hír gyakran felröppen, a Facebook rendre cáfolja, hogy pénzt kérne a felhasználóktól a rendszerért. „Ingyenes és mindig is az lesz” – hangoztatják. De a Facebook már most sem ingyenes, drágán megfizet minden felhasználója – az adataival. Ezekből profil készül, amit jó áron el lehet adni a hirdetőknek.

Like és komment

Az a hír terjed, hogy a Facebook-felhasználónak már nincs ráhatása, mit oszt meg, mit lájkol, milyen kommentjei kerülnek ki. Ám ha a „Subscribed” linkre kattintva törli a „Comments and likes” mellől a pipát, nem fogják látni minden aktivitását – terjed egy üzenetben.

"Please do me a favor: hover over my name here, wait for the box to load and then hover over the “Subscribed” link. Then uncheck the “Comments and likes” choice. I would rather my comments on friends’ posts not be made public. Thanks! Then repost if you don’t want your EVERY MOVE posted on the right for everyone to see."

A dolog sajnos nem ennyire egyszerű – de a heresthethingblog részletesen elmagyarázza, hogyan lehet kevésbé széles körben megosztani az üzeneteket.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Napi merítés

Így szabadulhat meg főnökétől a Facebookon

Egy-egy facebookos bejegyzés elküldése esetén sokaknak megfordul a fejében: jaj, a főnök ezt nem láthatja! A Facebook új funkciói lehetőséget adnak arra, hogy megszabaduljunk a főnök online figyelő pillantásától – olvasható a Social Times oldalon.

hvg.hu Tech

A Facebook timeline a telefon- és bankkártyaszámunkat akarja

A Facebook új timeline felületét már most be lehet állítani – de csak azok kezdjenek hozzá, akik hajlandóak megadni a rendszernek a telefonszámukat vagy a hitelkártyájuk számát. Kizárólag azonosított felhasználókat lát szívesen a világ legnagyobb közösségi oldala.

hvg.hu Tech

Bemutatták az új Facebookot - mire számíthatunk?

A Facebook f8 fejlesztői konferencia „nagy bejelentései” sorra igazolták a korábban kiszivárgott híreket. A Facebook-felhasználók meghallgathatnak és megoszthatnak egymással zenét, videókat és tévéműsorokat, olvashatnak és megoszthatnak híreket anélkül, hogy elhagynák az oldalt. A Spotify mellett a Hulu és a Rdio is a Facebook partnere lett, illetve megállapodást kötöttek a Yahoo News-szal, a Netflix-szel és a Foodspottinggal is. Bejelentették azt is, hogy a profilok helyett „timeline” jelenik majd meg. Égetően szüksége is van az újításokra a Facebooknak, ha újra meg akarja szerettetni magát a felhasználókkal.

Soros: Orbán szupergonosza lettem

Soros: Orbán szupergonosza lettem

Már-már remekmű: ezzel a tenyérizzasztó játékkal szinte vétek nem szenvedni

Már-már remekmű: ezzel a tenyérizzasztó játékkal szinte vétek nem szenvedni

Kész csoda, hogy Notre-Dame még áll! - állítják a párizsi tűzoltók

Kész csoda, hogy Notre-Dame még áll! - állítják a párizsi tűzoltók

Eurómilliárdos Adidas-szerződés a Reálnak

Eurómilliárdos Adidas-szerződés a Reálnak

Szombaton elvitték a nagy pénzt az ötösön, ez történt a hatoslottó sorsolásán

Szombaton elvitték a nagy pénzt az ötösön, ez történt a hatoslottó sorsolásán

A Mueller-jelentés után zuhan Trump népszerűsége

A Mueller-jelentés után zuhan Trump népszerűsége