szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A globális felmelegedés átalakíthatja a Yellowstone Nemzeti Park térségének éghajlatát, ezzel súlyos csapást mérve az erdőségek, vadvédelmi területek és nemzeti parkok alkotta régió egyedülálló ökoszisztémájára - figyelmeztet közös tanulmányában két természetvédelmi szervezet.

A Sziklás-hegység térségével foglalkozó éghajlati szervezet és a Nagy Yellowstone Egyesület jelentése szerint a 20. századhoz viszonyítva a Yellowstone régió szezonális hőmérsékletei gyorsabban emelkedtek az elmúlt egy évtizedben mint a világszerte tapasztalt felmelegedési arány. A Wyoming, Montana és Idaho államok egyes részeit is magában foglaló 8980 négyzetkilométeres park egyike a világ utolsó, szinte teljes épségben megmaradt mérsékeltövi éghajlatú ökoszisztémáinak. 

A tanulmány szerint a felmelegedés növelheti a vadtüzek gyakoriságának és súlyosságának mértékét, megtizedelheti a rezgő nyárfához hasonló csapadékfüggő növények alkotta erdőségeket, csökkentheti az első osztályú pisztrángozó helyeket kínáló hegyi patakok vízmennyiségét és súlyosan károsíthatja a grizzly medvékhez hasonló fenyegetett fajok élőhelyeit. 

A kormány és az egyetemek szakemberei által végzett nyílt hozzáférésű kutatásokra támaszkodó jelentés szerint a legsúlyosabb forgatókönyv szerint a park nyári hőmérséklete nagyjából 5 Celsius-fokkal növekedhet 2099-ig. A fullasztó nyári hőség és a száraz telek pusztító hatással lehetnek a már most is betegeskedő olyan alpesi növényekre, mint a fehértörzsű fenyő (amerikai cirbolya), amelynek termése a grizzlyk egyik kedvenc csemegéjének számít, és az olyan ritka, hófüggő állatokra, mint a kanadai hiúz - hangsúlyozta Stephen Saunders, az éghajlati szervezet elnöke és egyben a tanulmány egyik társ-szerzője. 

A szerzők arra figyelmeztetnek, hogy a megfelelő intézkedések elhanyagolásának következtében jelentősen csökkenthet a park turistaforgalomból származó évi 700 millió dolláros (150 milliárd forint) bevétele.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A PTE rektora 15 perc alatt két ellentmondó információt kapott a modellváltásról

A PTE rektora 15 perc alatt két ellentmondó információt kapott a modellváltásról

Nagyobb hatótávra képesek az új Porsche Taycan villanyautók

Nagyobb hatótávra képesek az új Porsche Taycan villanyautók

Tényleg jobbak a fogyasztóbarát személyi kölcsönök?

Tényleg jobbak a fogyasztóbarát személyi kölcsönök?