szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Volt-e neki, és ha igen, akkor következetesen alkalmazta-e vállalatvezetési és életfilozófiáját Steve Jobs? A kérdést a CNN tette fel az Apple cég alapítójának szerdai halálhíre nyomán.

Vízió, vezetői készségek és kreativitás – e három tényezőt tartja az Apple titkának az amerikai tévécsatorna, a CNN internetes oldala. Ugyanakkor a cégalapító Steve Jobs ennél sokkal bonyolultabb személyiség volt, és ellentmondásos alakját nem véletlenül elemezte alaposabban a szerdai halálhír után az amerikai hírforrás.

Jobs 1955-ben született San Franciscóban, és életszemléletét meghatározta a hippi ellenkultúra. Bob Dylan és a Beatles zenéjét hallgatta, és erősen vonzotta őt India. Később áttért a buddhista hitre is. Ami azonban nem akadályozta meg, hogy a lehető legkeményebben lépjen fel versenytársaival szemben – hívja fel a figyelmet az első és igencsak fontos (mondhatnánk: karmatikus) ellentmondásra Steve Jobs életében a CNN.

©

Amikor a későbbi Apple-alapító feleségül vette Laurene Powellt, egy buddhista szerzetes, Kobun Chino celebrálta a szertartást. Az indiai kultúra és a buddhizmus az újjászületés tanaival az Apple cégre mindenképpen hatott, hiszen az Apple-t romjaiból építette újjá az alapító, amikor a kilencvenes évek végén visszatért a társasághoz.

„Úgy gondolom, hogy az élet valami intelligens dolog, a dolgok nem véletlenek” – fogalmazta meg a Time magazinnak az Apple-topmenedzseri posztot újra elfoglaló Jobs 1997-ben.

Családi problémái, az, hogy nevelőszülők nevelték fel, illetve, hogy kinyomoztatta ugyan valódi édesanyja kilétét, de például vér szerinti apjával állítólag sosem állt szóba, sokak szerint szintén kihatottak az Apple vállalati kultúrájára. Kíméletlen, kemény vezetőnek ismerték Jobsot, aki nem volt tekintettel hétvégére, a munkaidő végére vagy az ünnepekre, munkatársai kénytelenek voltak szabadidejükből is hosszú órákat áldozni az Apple-re, miközben házasságok bomlottak fel emiatt, és gyerekek távolodtak el robotoló szüleiktől.

©

Saját maga által kreált problémákról, családi élete kiegyensúlyozatlanságáról is nyilatkozott Jobs, amikor el nem ismert lányáról kérdezték egy alkalommal, és utóbb nem volt büszke az ennek kapcsán történtekre.

Ugyanakkor a buddhista kultúra egy fontos üzleti vonatkozása mindvégig érvényesült az Apple-nél, legalábbis amikor Jobs volt a főnök a cégnél. Az üzleti titkokra nagyon vigyáztak, kényesen ügyelt például a cégvezér az új termékekkel kapcsolatos információk titokban tartására. Komoly büntetésekkel, perekkel kellett szembenézniük azoknak, akik tudatosan vagy csak egészen egyszerűen hanyagul hagyták, hogy információk szivárogjanak ki az Apple fejlesztéseiről. Ez a CNN szerint a buddhista vallási szövegek bizalmas kezelésére, a tanítások titokban történő átadására is visszavezethető.

Bár számos kulturális mintát felfedezhetünk fel Jobs viselkedésében, illetve az általa vezetett cég kultúrájában, annyi bizonyos, hogy Steve Jobs leginkább a saját feje után ment, a saját szabályai szerint játszott az üzleti életben.

Ezt támasztja alá minimalista, puritán egyéni stílusa, amely kevés dologra fókuszáló stratégiával párosult. Nem akart sok terméket kifejleszteni, néhány dologra koncentrált, azokat akarta a lehető legtökéletesebben megcsinálni.”Fókusz és egyszerűség – ezek a mantráim” – nyilatkozta 1998-ban a BusinessWeek című amerikai gazdasági hetilapnak, és vissztekintve ezt tarthatjuk egyik üzleti alapelvének is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Steve Jobs-nap szerveződik a Facebookon

Steve Jobs-napnak nyilvánítanák október 14-ét. Aznap mindenki vegyen fekete garbót és kék farmert az Apple-vezér tiszteletére – kérik a szervezők. Az eseményeket a Steve Jobs Day, a Dress Up Like Steve Jobs Day, illetve egy kreatív cég által létrehozott weboldalon lehet követni.

MTI Világ

A riválisok is Steve Jobsot gyászolják

A számítástechnika óriásai, köztük az Apple riválisai, politikusok, a művészvilág, iPad- és iPhone-függő tinédzserek, a kütyük szerelmesei gyászolják szerte a világon Steve Jobs-t. Az Apple társalapítója szerdán hunyt el, 56 éves korában. Hasnyálmirigyrákban szenvedett.

eduline.hu Karrier

Nekik nem kellett diploma a világsikerhez: Jobs, Zuckerberg és Gates

Steve Jobs soha nem szerzett diplomát, az Apple-t mégis a világ legértékesebb márkájává tette, megelőzve a Microsoftot, az IBM-et és az Intelt. Jobs – Zuckerberg, Bill Gates, Dustin Moskovitz és Michael Dell mellett – a 20. és 21. század legsikeresebb "kiugrott diákjai" közé tartozik.

Mester Nándor Shake

Itt lakott Steve Jobs

Steve Jobs mindig is egyszerű emberként élte életét. Mielőtt újra visszatért az Apple élére 1996-ban, egy háromszobás, kaliforniai kúriában lakott feleségével.

hvg.hu Tech

Gyurcsány búcsúzik: "Zsebemben az iPhone-om..."

"Zsebemben az Iphone-om, kezemben a pár hónapos Ipad. Steve Jobs, akinek invenciója ott volt e termékek és az egész Apple mögött, elment" – írja Gyurcsány Ferenc volt kormányfő facebookos oldalán.

Varga Judit a Facebookon jelentette be, hogy megrendszabályozná a közösségi oldalakat

Varga Judit a Facebookon jelentette be, hogy megrendszabályozná a közösségi oldalakat

Elnöki kegyelmet kér QAnon Sámán, mondván, ő csak Trump utasításait követte

Elnöki kegyelmet kér QAnon Sámán, mondván, ő csak Trump utasításait követte

Egy hónap múlva ilyenkor már az élet nyomait keresi a Marson a NASA

Egy hónap múlva ilyenkor már az élet nyomait keresi a Marson a NASA