szerző:
MTI

A kulturális alkotások digitalizálásának gyorsítására szólít az Európai Bizottság.

Ajánlást adott ki pénteken az Európai Bizottság, és ebben arra kérte az Unió tagállamait, hogy "a kulturális alkotások digitalizálása terén fokozzák erőfeszítéseiket, egyesítsék erőforrásaikat, valamint a folyamatba vonják be a magánszektort is". Neelie Kroes, a témáért felelős biztos szerint mindez elengedhetetlen az európai kulturális örökség szélesebb körű hozzáférhetősége, valamint az európai kreatív iparágak növekedésének ösztönzése szempontjából. 

A digitalizált anyagokat az Europeana elnevezésű európai digitális könyvtáron, archívumon és múzeumon keresztül kell elérhetővé tenni. A bizottság azt szeretné, ha 2015-ig – a jelenlegi 19 millióhoz képest – 30 millió digitalizált anyag válhatna ott elérhetővé. Ennek érdekében most tagállamonként meghatározták a következő négy évben feltöltendő tartalmak minimális számát. Magyarországtól a bizottság 417 ezer anyag digitalizálását kéri, de például Németországnak 5,5 millióval kellene kiegészítenie jelenleg rendelkezésre bocsátott könyvtárát. 

Kroesék azt is szorgalmazzák, hogy az unióban több szerzői jogvédelem alatt álló és kereskedelmi forgalomban már nem kapható anyag online hozzáférhetőségét tegyék lehetővé. A három éve 2 milliós kiinduló állománnyal létrehozott Europeana könyveket, festményeket, filmeket, múzeumi tárgyakat, kulturális archívumokat és más műalkotásokat, a kulturális örökséghez tartozó anyagokat tesz elérhetővé bárki számára. A digitalizációval összefüggő beruházások új vállalkozásokat és új munkahelyeket is teremtenek - mutatott rá a Kroes.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Volt fideszes polgármester lesz Botka egyik kihívója Szegeden

Volt fideszes polgármester lesz Botka egyik kihívója Szegeden

Egész éjjel járnak majd a metrók szilveszterkor

Egész éjjel járnak majd a metrók szilveszterkor

Brexit-tervezet: maradhatnak a tartósan Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok

Brexit-tervezet: maradhatnak a tartósan Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok

Északír politikusokon bukhat a Brexit-egyezség

Északír politikusokon bukhat a Brexit-egyezség

Lemondott az izraeli védelmi miniszter a gázai tűzszünet miatt

Lemondott az izraeli védelmi miniszter a gázai tűzszünet miatt

EU: A kormány ne politikai döntést hozzon Gruevszki-ügyben!

EU: A kormány ne politikai döntést hozzon Gruevszki-ügyben!