szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Legalább 30 évig tart majd a természeti katasztrófában tönkrement Fukusima-1 atomerőmű bezárása, pedig a létesítményből sokkal kevesebb radioaktív anyag jut már ki, mint korábban, és viszonylag stabil - állítja egy szakértőkből álló bizottság, amelyet a japán kormány kért fel egy jelentés elkészítésére az erőművel kapcsolatban.

A becslés az év végéig elkészülő jelentésnek a része lesz. A tervezetet a hét végén feltették a bizottság honlapjára. Az erőműben dolgozó munkások még mindig nagy erőfeszítéseket tesznek azért, hogy egyáltalán ne kerüljön radioaktív szennyezés a szabadba.

A bizottság emlékeztetett arra: 10 évig tartott, amíg eltávolították a nukleáris fűtőanyagokat az egyesült államokbeli Three Mile Island-i atomerőműből, amely 1979-ben szenvedett balesetet. Becslésük szerint ez a folyamat Fukusima-1 esetében sokkal bonyolultabb, költségesebb lesz, és több időt vesz igénybe. Más szakértők úgy becsülték, hogy az erőmű bezárása 19 milliárd dollárba fog kerülni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kínába irányult a legtöbb külföldi működőtőke-befektetés 2020-ban

Kínába irányult a legtöbb külföldi működőtőke-befektetés 2020-ban

1,3 milliárd dollárra perelik Trump ügyvédjét rágalmazás miatt

1,3 milliárd dollárra perelik Trump ügyvédjét rágalmazás miatt

Nem változtattak Matolcsyék a rekordalacsony alapkamaton

Nem változtattak Matolcsyék a rekordalacsony alapkamaton