szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bejárást tartottak a napokban a titkos New York-i vasúti vágányoknál, amelyek a Waldorf-Astoria szálló alatt húzódnak. A vágányokat legalább két amerikai elnök és tábornok használta.

A VIP-vendégek egykori titkos bejárata ma már elhagyatott hely, egykor viszont innen jutott be a híres New York-i szállodába, a Waldorf-Astoriába Franklin Delano Roosevelt (FDR) elnök, és utódja, Harry Truman is. A titkos vasúti bejárat Roosevelt számára feltehetőleg azért lehetett hasznos - a Gothamist.com amerikai internetes oldal szerint -, mert így nem kellett a nyilvánosság előtt tolószékben mutatkoznia.

Egyes adatok szerint FDR egy különleges vasúti kocsival érkezett a szálloda alá, majd páncélozott Pierce Arrow autójával legördült a szerelvényről, és ezután egy teherliftbe hajtott be. A lift pedig a szálloda parkolójáig vitte az amerikai elnököt.

További képek a Gothamist oldalán - kattinson a képre!
©

Használta ezt a bejáratot egy híres tábornok, Pershing is. Ő – egyes források szerint – 1944-ben, szívinfarktusa után vette igénybe a titkos 61-es vágányt, mások szerint már 1938-ban járt itt.

Roosevelt látogatásairól is számos legenda maradt fenn: eszerint a vasúti kocsi, ami látható a Waldorf-Astoria alatt, az övé volt egykor. (Ezt sugallja egyébként a Gothamist friss híre is.) Valójában szó sincs erről: az igazi pullmankocsi, amellyel FDR érkezett, ma Miamiban, Floridában látható.

Persze még képtelenebb legendák is fennmaradtak a vasúti bejáratról. Ezek egyike szerint maga Sztálin is innen ment be a szállodába egy alkalommal. Ennek a városi legendának csupán annyi hibája van, hogy Sztálin nem járt New Yorkban.

Hruscsovról hasonló pletykák terjedtek; a szovjet pártvezér, Sztálin utódja azonban gépkocsikonvojával hajtatott az elegáns hotelbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Publicus: A Fidesz-szavazók negyede nem elégedett a kormány gazdasági intézkedéseivel a járvány alatt

Publicus: A Fidesz-szavazók negyede nem elégedett a kormány gazdasági intézkedéseivel a járvány alatt

Most még Brüsszelre hagyja a Facebook megrendszabályozását a magyar kormány

Most még Brüsszelre hagyja a Facebook megrendszabályozását a magyar kormány

Véget ért a szükségállapot Csehországban

Véget ért a szükségállapot Csehországban