szerző:
MTI

Az orosz űrkutatási hivatal elkötelezte magát amellett, hogy női űrhajóst küldjön a világűrbe - jelentette be a Roszkoszmosz igazgatója.

A hivatal nyílt válogatást hirdet meg űrhajósjelölteknek. Vlagyimir Popovkin a bajkonuri sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy akiknek sikerül a felvétel, azok még mielőtt a kozmoszba repülnek, elnyerik az űrhajós rangot.
Korábban csak az orbitális pályára eljutott űrhajók legénységének tagjai kapták meg ezt a rangot.

A Roszkoszmosz vezetője elárulta azt is, hogy a jelenleg egyetlen női űrhajósnak, Jelena Szerovának is fel kell jutnia a világűrbe.

A Nemzetközi Űrállomásról is kérdezték Popovkint az újságírók, hiszen aznap bocsátották fel az oda tartó Szojuz-TMA-22-es űrhajót. Az űrkutatási hivatal vezetője elmondta, hogy december végére az űrállomás újra normál üzemmódban működik majd, akkor érkezik majd oda a következő legénység. December 21-re tervezik a következő Szojuz-TMA fellövését. Az űrállomás legalább 2020-ig működni fog, azután elképzelhető, hogy az óceánban süllyesztik el - jelentette ki Popovkin.

Korábban - a Progressz teherűrhajóval augusztusban történt baleset miatt - Oroszországban leállították az irányított repüléseket a Nemzetközi Űrállomásra, ezért annak fedélzetén most csak három és nem hat űrhajós tartózkodik.

A hétfőn felbocsátott Szojuz-TMA-22-es űrhajó Föld körüli pályán van, november 16-ra tervezett a kapcsolódása a Nemzetközi Űrállomáshoz, ahonnan 22-én tér haza a mostani legénység.

Popovkin elismerte, hogy az űrrakétaprogram irányítói számára az utóbbi két nap izgalommal telt el, mivel ez volt az első felbocsátás a Progressz balesete óta, ráadásul a Nemzetközi Űrállomásra egy teljesen új űrhajósokból álló legénység indult el.

Augusztus 24-n a Szojuz-U rakétahordozót a Progressz M-12M teherűrhajóval indították, de a hordozórakéta harmadik fokozatának hibája miatt az űrhajó nem jutott ki a Föld körüli pályára. A roncsok az Altáj hegységbe zuhantak le.
A vizsgálat során kiderült, hogy a rakétaegység felrobbanásának az oka az üzemanyag-felhasználás csökkenése volt a gázgenerátorban az adagolócső eldugulása miatt.

A Fobosz-Grunt sikertelensége esetén nem hagyunk fel a bolygóközi kutatással. Az új, emberi vezérlésű űrhajó az évtized végére elkészülhet. Fellövésére használhatják a Szojuz-2-es, a Zenit és az Angara rakétahordozókat - mondta Popovkin.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!