szerző:
hvg.hu

Adathalászok azzal fenyegetnek, hogy 24 órán belül törlik a Facebook-profilt, hacsak nem követi a címzett az utasításaikat. Ne dőljön be ezeknek a leveleknek és soha ne adjon meg adatokat senkinek e-mailen!

Az adatainkat begyűjteni akaró internetes bűnözők azzal fenyegetnek, hogy 24 órán belül törlik a Facebook-azonosítót, hacsak nem követi az e-mail címzettje az utasításaikat. A Naked Security blog híre szerint az e-mailben személyes adatokat, bankkártya- és hitelkártya-számokat gyűjtenek és a Facebook-jelszót is kérik. Az e-mailek hamisítványok, nem a Facebook küldi őket. A közösségi oldal soha nem kér e-mailen pénzügyi információkat, sem pedig bejelentkezési adatokat.

A csalás célja, hogy ellopja a hitelkártya számát és a felhasználó azonosítóját, utóbbit azért, hogy tovább tudják terjeszteni a hamis e-mailt és még több áldozatot szedjenek.

©

Ahogy ilyenkor lenni szokott, a bűnözők a kicsalt információkkal visszaélve úgy tesznek, mintha ők lennének a profil gazdái, és még több hamis üzenetet, spamet küldenek az illető nevében. Ilyenkor hatékonyabbak, mert az ismerősök azt hiszik, megbízható forrásból érkezik az információ.

A bűnözők továbbmennek: ha megszerzik például az azonosítót és jelszót, utóbbit megváltoztatják, hogy a profil gazdája ne tudjon belépni. A hitelkártya-információkkal akár az illető személyiségét is ellophatják, de a legjobb eset is az, hogy használják a kártyát és elveszik az áldozat pénzét.

A levelek ilyen és hasonló szövegekkel érkeznek angolul:
Utolsó figyelmeztetés: az azonosítót megszűnttetjük (így!), mert bejelentés érkezett, hogy más Facebook-felhasználók számára zavaró és sértő tartalmakkal megsértette a felhasználói feltételeket. A rendszer 24 órán belül letiltja a profilját, hacsak az alábbi linkre kattintva meg nem erősíti a kért információkat.


Link 

Köszönettel,

a Facebook Team

Szerzői jog © 2011 facebook Inc. Minden jog fenntartva.

Az ilyen adathalász e-mailek ócska trükkök, de folyamatosan bevetik őket a bűnözők, mert az „újszülöttnek minden vicc új” alapon ha csak a Facebook-felhasználók néhány százaléka bedől, máris több tízmillió áldozatot szereznek. 

A címzettek, akik rákattintanak a linkre, egy hamis Facebook "Account Disabled" című webes űrlaphoz jutnak. Az űrlap Facebook bejelentkezési adatokat kér, beleértve az e-mailt, a jelszót, a Facebook jelszó-emlékeztető kérdést és választ, a felhasználó hitelkártyaszámának első hat számjegyét és az ország nevét, ahol az illető lakik.

Ha mindezt kitöltötték, még a "Confirm a webmail" hamis adatlap is megjelenik, amikor is a webmail program jelszavát gyűjtik be, a harmadik körben pedig a "Terms of Service" című változat érkezik, amely újra kéri a felhasználónevet, a kártya első hat számjegyét és erősen fenyeget, hogy törlik az azonosítót.

Ahogy más közösségi oldalaknál sem szokás, a Facebook sem kér e-mailben adatokat. Mindig gyanakodjon, ha a hozzáférési nevének és jelszavának megadására kérik. Arra is érdemes figyelni, ha helyesírási hiba van egy levélben, valószínűleg a hivatalos levelekben kevesebb a baki. Ne kattintson a levélben küldött linkre, de ha mégis rákattint egy hivatkozásra, ellenőrizze a lap tetején megjelenő tényleges tartományt, hogy a www.facebook.com-ot látja-e ott. Tanácsos a böngészőt rendszeresen frissíteni, erős jelszavakat használni, és ezeket időről időre cserélni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Reklám és arcanalízis Facebook-profil alapján

Egy pillantás a kirakatra, és a videókamera rögzíti a potenciális vásárló arcát, egy szoftver pedig meghatározza az illető életkorát és nemét. Az USA-ban ez már a valóság. Nem túl nagy erőfeszítés kideríteni az érdeklődő nevét sem, elég a Facebook-profilokból adatbázisba rendezni a képeket és a hozzájuk tartozó neveket. A közeljövő lehet a Facebook-profilok alapján készült, névre szóló, célzottan az üzlet előtt álló személyre szabott reklám.

hvg.hu Tech

Radar alatt repül a Facebook

Közösségi tartalomnak álcázott hirdetéseket jelenít meg a Facebook. Már nem pusztán az ismerősök aktivitása látható az értesítésfolyamban, hanem a „szponzorált történetek” is.

hvg.hu Tech

Egyre több a halott a Facebookon

Annak ellenére, hogy a Facebookot elsősorban a fiataloknak találták ki, az első csatlakozók felett is eljár az idő.

hvg.hu Tech

A Facebookon már csak 3,74 lépésre vagyunk egymástól

Fellángolt a vita Karinthy Frigyes 1929-es elméletéről. Egy kutatócég adatai szerint hat helyett már csak 4,74 lépés kell ahhoz, hogy ismerőst találjunk, de a Facebook pontosít: még ennél is kevesebb, csupán 3,74 lépésre vagyunk egymástól.

hvg.hu Plázs

"Elköltözöm Mexikóba 22 hónapra": ez az új Facebook-őrület

Egyre több ismerősünk jelenti be Facebook-adatlapján, hogy elköltözik valamely távoli országba. Nem önkéntes emigrációról van szó, ez a legújabb mellrákellenes víruskampány. Ám sokan szkeptikusok azzal kapcsolatban, hogy így vehetők rá a nők arra, hogy elmenjenek mellrákszűrésre.

MTI Kult

A Facebook-film írója forgathat Steve Jobsról

Film készülhet az október elején elhunyt Steve Jobsról. Az Apple egyik alapítójáról szóló alkotást valószínűleg Aaron Sorkin, A közösségi háló című dráma Oscar-díjas forgatókönyvírója forgatja majd.

hvg.hu Tech

Nem az Anonymous műve a facebookos pornóspam

Döglött kutyák, nemi szervek, megcsonkított testek – sok Facebook felhasználó tudtán kívül ízléstelen képeket terjesztett a közösségi oldalon. A Facebook tudja, ki felelős a pornóspam-támadásért, de a mintegy 800 millió felhasználót elérő fertőzés nem az Anonymous hacktivista csoport műve. A Facebook azt állítja, az erőszakos képek nagy részét már letakarították az oldalról.

Domokos László: A fejlett pénzügyi kultúra javítja az életminőséget

Domokos László: A fejlett pénzügyi kultúra javítja az életminőséget

Tizenöt perc hírnevet akart, kiugrott egy luxushajó tizenegyedik emeletéről

Tizenöt perc hírnevet akart, kiugrott egy luxushajó tizenegyedik emeletéről

Felfoghatatlanul sok pénzt, 672 milliárd forint bevételt termelt ez az ingyenes videojáték

Felfoghatatlanul sok pénzt, 672 milliárd forint bevételt termelt ez az ingyenes videojáték

Kizárhatják a Barcelonát a Király Kupából

Kizárhatják a Barcelonát a Király Kupából

Jupiter-méretű fekete lyukat fedezhettek fel a tudósok

Jupiter-méretű fekete lyukat fedezhettek fel a tudósok

Hazai cégeket is lefagyaszthat a Brexit

Hazai cégeket is lefagyaszthat a Brexit