szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kérdéses a Mozilla-Google együttműködés jövője. A Mozilla egyelőre titkolózik, hogy meg tudta-e újítani a Google-lal kötött együttműködési szerződését.

Ez a Mozilla Firefox internetes böngésző jövőjét alapvetően határozza meg, hiszen ha nincs együttműködés, egy fontos pénzcsap záródik el a "Tűzróka" fejlesztéséhez - írja a Computerworld.

A Google és a Mozilla közötti korábbi együttműködés, ami jelentős mértékben segítette a Firefox böngésző fejlesztéseinek finanszírozását, novemberben lejárt. Ez a szerződés tette lehetővé a Firefox browser fennmaradását annak ingyenes mivolta ellenére, hiszen a Google évek óta jutalékot adott a böngészőt készítő Mozillának a keresőóriás szponzorált találatait lekattintó felhasználók után. Az együttműködés esetleges megszakadása tehát problémát okozhatna a Mozillának, még akkor is, ha bevételei nem pusztán a Google-tól, hanem például a Microsoft-féle Bingtől is származnak.

A téma azért is különösen izgalmas, mert Google-nek nem is biztos, hogy érdekében áll még az együttműködés. A Mozillát az együttműködés hiánya szinte biztosan megszorongatná, és ezzel valószínűleg a Google Chrome egyik fontos riválisának, a Firefoxnak a további fejlesztése is nehézségekbe ütközne.

©

Egyébként amikor az amerikai Computerworld munkatársai arról kérdezték a Mozillát, hogy aláírták-e már az együttműködési megállapodás hosszabbítását, a Mozilla megtagadta a válaszadást, és helyette a szóvivő csak egy olyan közleményt juttatott el testvérsite-unk munkatársainak, amit már korábban is bevetett a Mozilla. "Számos keresőszolgáltatóval állunk együttműködésben, beleértve a Google-t, a Binget, a Yahoo-t, a Yandexet, az Amazont, az eBayt és több más céget is. Azt gondoljuk, hogy a keresőcég partnereink a továbbiakban is szilárd bevételi forrást jelentenek számunkra" - írták. Egyébként ezt a közleményt használta a Mozilla az elmúlt években, amikor a Google-el kötött együttműködésről esett szó. Így történt októberben is, amikor közzétették pénzügyi eredményeiket.

A legutóbbi (2010-es) pénzügyi jelentésben egyébként a Mozilla nem tért ki rá részletesen, hogy mekkora bevételt ért el az egyes keresőpartnerekkel kötött együttműködések révén, de azt azért elárulta, hogy bevételeinek 98 százaléka ezektől a cégektől származik. Ez azt jelenti, hogy 121,1 millió amerikai dollár származik a keresőpartnerektől, hiszen a cég teljes árbevétele 123,2 millió dollár volt. Arról viszont nem tudni, hogy ezen belül mekkora - de minden bizonnyal nagyon jelentős - részt hasít ki a Google.

A Mozilla jövőjével kapcsolatos kérdésnek egyébként különösen aktualitást ad az is, hogy a Google Chrome böngészőjének dominanciája egyre erőteljesebb, egyes adatok szerint a Chrome már meg is előzte a Firefoxot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Böngészők csatája: megelőzte a Chrome a Firefoxot

A Statcounter adatai szerint a Google Chrome jelenleg a második legnépszerűbb böngésző az Internet Explorer mögött. Más piackutatók szerint még mindig a Firefox a második, de a tendencia egyértelmű: a Google szoftvere egyre nagyobb teret nyer.