szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Növekszik az igény az analitika, a mobil számítástechnika, a felhő és a nyílt forráskódú technológiai megoldások iránt az IBM trendriportja szerint.

Huszonöt iparág több mint négyezer IT-szakembere szerint több olyan iparág képe is átformálódik a közeljövőben, melyben a nagy mennyiségű adatok gyors feldolgozása alapvető szempont.

Az IBM 93 ország szakembereinek megkérdezésével készített év végi trendriportja szerint a jelenleg legszélesebb körben használt technológia az üzleti analitika – az ilyen típusú szoftverek szinte minden, szervezeten belüli üzleti folyamatban jelen vannak. A válaszadók többsége úgy véli, hogy az analitikai megoldások iránti kereslet további növekedése a szoftverfejlesztés dinamikájában is megmutatkozik majd. Erősödni fog továbbá az Apache Hadoophoz és a Linuxhoz hasonló nyílt forráskódú platformok jelentősége is.

Az IBM Watson szuperszámítógép lelkét adó technológia a válaszadók szerint elsősorban az oktatásban hoz majd áttörést. A másodikként említett alkalmazási terület az egészségügy volt, amit az űrkutatás és a hadiipar követett. A megkérdezettek 70 százaléka úgy véli, hogy Watson képessége a hatalmas adatmennyiségek feldolgozására elsősorban az analitika területén kamatozik majd, de csaknem ugyanennyi válaszadó szerint a mesterséges intelligencia fejlődéséhez is hozzájárulhat.

A felmérés legfontosabb megállapítása, hogy a válaszadók 87 százaléka szerint a nyílt forráskódú platformok és technológiák kiemelt szerepet játszanak majd az alkalmazásfejlesztésben.

A következő két évben a szervezetek 75 százaléka kötelezi el magát a felhőtechnológia mellett a felmérés szerint, és a megkérdezettek 51 százaléka nyilatkozta, hogy a felhő már most helyet kap vállalatuk mobilstratégiájában.

A közösségi megoldások üzleti alkalmazásában a kulturális különbségek fontos szerepet játszanak. Indiában 57, az Egyesült Államokban 45, Kínában pedig 44 százalékos a közösségi technológiák elfogadottsága. A legelutasítóbb Oroszország - 19 százalékkal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Tech

Megjósolható a Nobel-díj egy adatbázisból?

Kilencből kilenc. Ezzel a találati aránnyal dicsekedhetett a tudományos Nobel-díjak múlt heti átadásakor a legrégebbi idézettségmérő szolgáltatás, a most a Thomson Reuters Web of Science (WoS) névre hallgató adatbázis.

hvg.hu Tech

Szabadalmi háborúk éve volt a 2011-es

Szabadalmi perek éve volt az idei az IT-világban. Az Apple és a Samsung húsz perben tiltaná be egymás készülékeit. A HTC a wifi miatt pereli az Apple-t, a Motorola az iPhone-ra és iPadra ugrott rá. Egy kínai törpének is az Apple-lel van baja. Az Oracle és a Google perében idén nem várható döntés.