szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Művészek, feltalálók, innovátorok, fejlesztők és kutatók projektjeit támogatja a legújabb hazai közösségi oldal, az Indulj.be. A közösségi finanszírozási modell Amerikában már működik, a mintául szolgáló Kickstarter segítségével 2009-es indulása óta 15 000 sikeres projekt valósult meg 125 millió dollárból. Az első magyar verzió három projekttel indul.

A közösségi finanszírozás - crowdfunding - a legfiatalabb internetes jelenség, amely egyre nagyobb szerepet kap a kreatív ötletek és művészi projektek megvalósításában világszerte.

A tervezett könyvek, rajzfilmek, dokumentumfilmek, találmányok és startup vállalkozások bemutatkozásai, projektvázlatai alapján a felhasználók eldönthetik, hogy támogatják-e az ötletgazdákat. A közösségi oldalakon meghirdetett projektek sikere az ismerősök aktivitásán múlik, egy jó ötlet már néhány száz támogatóval is komoly sikert érhet el.

Az amerikai Kickstarter sikeres működési modelljét gondolták újra az Indulj.be fejlesztői: a világszerte megszokott pénzgyűjtés helyett a kreatív ötletek megvalósítására koncentrálnak a most elindított szolgáltatásukban. A működési elv lényege itt is a közösség erejében rejlik. Az ismerősök alkotta közösség ereje az előértékesítés módszerével összevonva egy új szemléletű, kreatív értékesítői rendszert alkot, amely lehetőséget ad arra, hogy az ötletek megvalósuljanak.

A 2012. január 16. hétfő éjféltől élesben működő Indulj.be segítségével bárki kiadhatja a könyvét, lemezét, de ugyanígy lehetővé teszi egy festőművész eszközeinek beszerzését, egy új online szolgáltatás beindítását, egy mobil alkalmazás kifejlesztését vagy éppen egy új eszköz prototípusának legyártását. Hetente több projekt jelentkezését várják.

©

Az oldal tervezői a magyar viszonyok között évi 150-200 projekttel számolnak, de felkészültek arra is, ha ennek a többszörösét kellene átfuttatniuk rendszerükön. A most elindított oldal mintájaként tekinthető Kickstarter 15 000 projektet valósított meg 2009. áprilisi indulása óta - 125 millió dollárból, 44 százalékos sikerrátával, azaz majdnem minden második projekt megvalósult.

Az Indulj.be az új ötleteket leginkább a Facebookon hamarosan beinduló ötletpályázattól várja. A bétaverzió most elindított projektjei között már találhatunk több érdekességet, például egy mobil alkalmazást, az Őstermelő 2.0-át, amely a lokális vásárlási lehetőségeket adaptálja okostelefonra. Az induló művészeti projekt pedig – egy mesekönyv kiadását – tűzte célul, az Ercsi Mese-könyv szerzője, Koncz Erika, régi álmát szeretné megvalósítani a közösségi projekt segítségével.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Nyelvleckék ingyen, negyven nyelvből

Bolgár túlélőkifejezéseket, kezdő és haladó kínai, pár perces angol BBC-nyelvleckéket, sőt, még magyar tananyagot is találhatunk az Open Culture oldalon.

hvg.hu Tech

Több százan hiába próbáltak belépni a Foursquare-re

Több száz felhasználó hiába próbált belépni a szolgáltatásra, a Foursquare a jelek szerint törölte őket. Már helyreállították az okostelefonokon futó helymeghatározáson alapuló mobil alkalmazást, de néhol még akadozhat.

hvg.hu Tech

A MySpace nem halt meg, csak nem használjuk

A Myspace-nek még mindig akad felhasználója, de folyamatosan pártolnak el az emberek az elöregedett közösségi oldaltól, míg a riválisok virulnak és növekednek.

Dráguláshoz, orvoshiányhoz és hosszú várólistához vezethet az egészségügyi reform

Dráguláshoz, orvoshiányhoz és hosszú várólistához vezethet az egészségügyi reform

Mennyivel dobja meg a téli rezsit a járvány home office, és ki állja a cechet? Szavazzon!

Mennyivel dobja meg a téli rezsit a járvány home office, és ki állja a cechet? Szavazzon!

Lezárták a Szent Margit Kórház sebészetét a koronavírus-fertőzések miatt

Lezárták a Szent Margit Kórház sebészetét a koronavírus-fertőzések miatt