szerző:
MTI

Egy amerikai radar okozhatta a Mars felé indított Fobosz-Grunt orosz űrszonda vesztét - írja a Kommerszant című napilap keddi számában, hozzáfűzve azonban, hogy véletlen balesetről lehet szó.

A cikk az orosz űripari szektor egyik illetékesére hivatkozva azt állíja, hogy a csendes-óceáni Marshall-szigetcsporthoz tartozó Kwajalein-atollon telepített, egy kisbolygót követő csillagászati radarból származó impulzus tehette tönkre a Fobosz-Grunt elektronikáját. Ennek következtében a szonda számítógépes rendszere nem tudta beindítani a hajtóműveket, amire azért lett volna szükség, hogy az űreszköz elhagyva a Föld körüli pályát a vörös bolygó felé vegye az irányt.

©

A szondát november 9-én azzal a céllal indították útjára, hogy a Mars pályájára állva kis távolságból tanulmányozza a Naprendszer Földhöz legközelebbi bolygóját, s egy leszálló modult küldjön Phobos nevű holdjára, hogy arról talajmintát szállítson a Földre. A szonda darabjai végül is a Csendes-óceánba zuhantak a Chiléhez tartozó Wellington-szigettől 1250 kilométerrel nyugatra.

A Fobosz-Grunt esete kínos kudarcként érte az orosz űrkutatást, nem beszélve arról, hogy jelentős anyagi veszteséget okozott az amúgy is pénzszűkében lévő orosz űriparnak. Vlagyimir Popovkin, az orosz űrügynökség (Roszkoszmosz) vezetője a napokban felvetette, hogy "külföldi hatalmak állhatnak" az orosz űrprogram közelmúltbeli sikertelenségei mögött, de nem említette az Egyesült Államokat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!