szerző:
hvg.hu

Az infokommunikációs iparág nagy horderejű átalakuláson megy keresztül, miután a növekedés alapját immár a mobil, a felhőalapú, a közösségi és a Big Data technológiákra épülő harmadik platform alkotja. Az International Data Corporation szerint az átállás 2012-ben olyan mértékben felgyorsul, hogy az év végére már az is körvonalazódik, mely szállítók alkotják majd az élbolyt 2020-ban, és melyek maradnak le végképp ebben a versenyben.

Három évtizedes hagyományához híven az IDC 2011 végén is előrejelzést kért több mint ezer elemzőjétől arra nézve, hogy az új év mit tartogat az ICT-iparág számára. Ezek összesítésével született meg az IDC Predictions 2012: Competing for 2020 című tanulmány, melyet a Computerworld idéz.

A piacelemző szerint idén világszinten 6,9 százalékkal fog nőni az IT-költés. A jelenlegi gazdasági helyzetben meglepően erősnek tűnő növekedés hajtóerejét azonban a fejlődő piacok, valamint a mobileszközök és alkalmazások forgalma fogja adni, míg a legnagyobb gátló tényezőt továbbra is az európai adósságválság képviseli. A fejlődő piacokon ugyanis az IT-költés várhatóan 13,8 százalékkal fog nőni, így ezek az országok adják majd a világ IT-piacának 53 százalékát. Az év második felében Kína elveszi Japántól a világ második legnagyobb IT-piacát megillető címet.

A mobilitás, a felhő és az adat éve

2012 a mobilitás éve lesz, miután a mobileszközök forgalma darabszám alapján eléri a PC-eladások kétszeresét, és első ízben nagyobb szállítói bevételeket generál, mint a személyi számítógépek értékesítése. A felhasználók 85 milliárd mobilalkalmazást fognak letölteni, és idén első alkalommal többet költenek majd mobil adathálózatok használatára, mint vezetékesinternet-elérésre.

A nyilvános és magánfelő szolgáltatásokra, valamint azok építésére a felhasználók 2012-ben 60 milliárd dollárt fognak költeni. Az Amazon IT-szállítói bevételei meghaladják az 1 milliárd dollárt, és a felhőben az infrastruktúra-szolgáltatások után az alkalmazásplatformok kerülnek a figyelem középpontjába. Ennek megfelelően a verseny is arról szól majd, hogy melyik szállító tudja a legnagyobb portfóliót és fejlesztői-partneri ökoszisztémát kiépíteni alkalmazásplatformja körül.

Világszinten a tárolt és kezelt adatmennyiség 2012-ben el fogja érni a 2,7 zetabájtot (1 ZB 1 milliárd terabájtnak felel meg), ami 48 százalékos növekedést jelent a múlt évhez képest, 2015-ben pedig már 8 ZB adatmennyiségről fogunk beszélni. A rendkívül nagy adatmennyiségek (Big Data) tárolásához, kezeléséhez és elemzéséhez fűződő kompetenciák ezért - a mobilitás és a felhőszolgáltatások terén kiépített szakértelemhez hasonlóan - nélkülözhetetlenné válnak a piaci szereplők számára, ezért az IDC arra számít, hogy idén számos Big Data indíttatású cégfelvásárlásnak és összevonásnak leszünk tanúi.

A legnagyobb piaci szereplők üzenetértékű akvizíciókat fognak végrehajtani a közösségi hálók és technológiák terén is. A Facebook megkísérli majd, hogy a lakossági piacon meglévő fölényét a vállalati szegmensben, a B2C kereskedelemben is kamatoztassa.

Idén már közel kétszer annyi intelligens eszköz fog az internetre csatlakozni, mint ahány számítógép és okostelefon. Ez kihat majd az emberek hálózati kommunikációs szokásainak további fejlődésére - a közösségi hálókat például már nem csupán egymással való kapcsolattartásra, hanem dolgok, intelligens eszközök követésére is használni fogják.

A harmadik platformon a szállítói bevételek nagyobb hányada nagy értéket képviselő, iparági megoldásokból származik majd. Az ilyen vertikális megoldások piaca 2012-ben lendületet fog venni az egészségügy, az energiaipar, a pénzügyi szolgáltatások és a kereskedelem területén, valamint a kormányzati szektorban - ami a szükséges iparági kompetenciákkal nem rendelkező IT-szállítókat a pálya szélére fogja állítani.

Infokommunikációs maraton

Lévén 2012-t írunk, a piaci erőviszonyok évtized végére várható állapotára vonatkozó előrejelzés kissé merésznek tűnhet. Az IDC szerint azonban a szállítóknak és a vállalati IT-vezetőknek már idei döntéseiket is annak tudatában kell meghozniuk, hogy hová kívánnak eljutni 2020-ra.

A piacelemző tavalyi előrejelzésében is figyelmeztetett a platformváltásra, amelyen az iparág jelenleg keresztülmegy - ilyen horderejű változásra 20-25 évente kerül sor. Az évtized végén, amikor a világ ICT-piacának mérete a mostani 3,3 trillió dollárról 5 trillióra nő, a szállítói bevételek legalább 80 százaléka az új, harmadik platformot alkotó - mobil, felhőalapú, közösségi és Big Data - technológiákból származik majd, mivel felhasználói oldalon is ezek, valamint a rájuk épülő megoldások fogják adni a legnagyobb értéket a vállalatoknak.

Napjainkban a harmadik platformot alkotó technológiák és a köréjük épített szolgáltatások együttes részesedése a szervezetek teljes IT-költéséből csupán 20 százalék, de ez évi mintegy 18 százalékkal nő, ami hatszorosan felülmúlja az IT-iparág egészének növekedési ütemét. Az IDC ezért arra számít, hogy a 2020-ra kialakuló, a maitól lényegesen eltérő ICT-piacon elfoglalt pozíciókért folyó küzdelem a szállítók között már idén eldőlhet - a maratonfutáshoz hasonlóan, amelyben azok a versenyzők, akik nem kerülnek az élbolyba a futam első negyedében, gyakorlatilag esélytelenek a dobogós helyezésre.

Mobil, felhőalapú, közösségi és Big Data technológiákról, fejlődő piacokról azonban az elmúlt évben is sok szó esett, így joggal merül fel a kérdés, hogy mi az újdonság mindebben. Az ICT-iparágat átformáló változást az IDC már 2007-ben azonosította. Az idei év egyszerűen a legújabb szakasza annak a többéves folyamatnak, melynek során az iparág alapvetően új technológiák és üzleti modellek alkalmazására tér át. Ebből azonban még nem következik, hogy 2012 ugyanolyan év lesz, mint a tavalyi. A harmadik platform vonatkozásában az elmúlt évben minden eddiginél több szereplő szállt versenybe, és az érintett technológiák felhasználói oldalon is főáramba kerültek. A piac mindkét oldalon sokat fejlődött 2011-ben, ezért az idei év több tekintetben is merőben más lesz.

Szállítók válaszút előtt

Az IDC előrejelzése szerint 2012-ben a mobileszközök és alkalmazások végérvényesen a digitális világ első számú portáljává válnak, maguk mögé utasítva a PC-ket, amit a szállítók termékstratégiájának változása is tükrözni fog. A felhőplatformok arénájában idén válhat igazán élessé a verseny. Tavaly a salesforce.com és a Microsoft kivételével a szállítók még nem kínáltak kiforrott felhőplatformokat, de 2012-ben több új, felhőalapú alkalmazásplatform is megjelenik a piacon, fejlesztők és megoldásszállítók ökoszisztémáját gyűjtve maga köré. Ezek a platformok már 2011 folyamán az új vállalati megoldások első számú disztribúciós csatornájává és implementációs környezetévé váltak, és idén ugyanez válik érvényessé a hagyományos alkalmazásokra nézve is. A szoftverértékesítés eddigi modellje rövidesen túlhaladottá válik, ezért azok a szállítók, amelyek erre építették üzleti modelljüket, tevékenységük alapos átalakítására kényszerülnek.

Három szállítói kompetencia - a közösségi hálókhoz, a Big Data technológiákhoz és a vertikális megoldásokhoz fűződő szakértelem -, amellyel a piaci szerelők némelyike eddig csupán kacérkodott, az idei évtől nélkülözhetetlenné válik a versenyben maradás szempontjából.

A harmadik platformra történő áttérés következtében az iparág legnagyobb szállítói 2012-ben válaszút elé kerülnek. A HP új vezérigazgatójának például el kell majd döntenie, hogy mit kezdjen azokkal a tétekkel, amelyeket elődje a Big Data játszmában helyezett el, és határoznia kell a mobileszközöket érintő stratégiáról is. A Microsoft hasonlóan nagy és sorsdöntő választások elé néz mobil- és felhőplatformját illetően, amelyeket meg kell szabadítania a második platform technológiai örökségétől. Az SAP tavaly határozottan elkötelezte magát a mobil-, a felhőalapú és a Big Data technológiák mellett, de a fejlesztések lendületét 2012-ben is tartania kell. Nem lesz könnyebb dolga az Apple új vezérigazgatójának sem, mivel az Android nyílt modellje következetesen egyre nagyobb kihívást jelent a cég számára az okostelefonok, az alkalmazások és a tabletek piacán.

Az új versenyzőkre többé nem lehet úgy tekinteni, mint a régi rendet megbontó jövevényekre, mostantól ugyanis ők szabják meg a rendet. ICT-szállítóként idén az Amazon és a Google bevétele is meg fogja közelíteni vagy meghaladja az 1 milliárd dollárt, méghozzá könnyedén. Ezek és a hozzájuk hasonló szállítók, mint például a Facebook, eséllyel pályáznak arra, hogy 2020-ban az ICT-iparágat vezessék. A jelenlegi legnagyobbaknak is szembe kell nézniük ezzel, és felkészülniük a megmérettetésre a harmadik platformon.

Ezért annak ellenére, hogy a tavalyi évhez hasonlóan 2012 is a mobil-, a felhőalapú, a közösségi és a Big Data technológiákról fog szólni, az események, a döntések és a tétek merőben mások lesznek, mint az eddigiek. A harmadik platformot érintő stratégiák megalkotása és gyakorlatba ültetése szállítói és felhasználói oldalon is első számú prioritást kap, a helyes döntések meghozatala, a jó irányba tett lépések kényszere sürgetővé válik.

Az IDC 2012-es előrejelzése - az év eleje óta közzétett, az ICT-piac szegmenseivel külön, behatóbban is foglalkozó elemzésekkel együtt - a www.idc.com/research/Predictions12/Main/index.jsp címen érhető el.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

Búcsú a SIM-kártyától - izgalmas a mobiljövő

A mobil platformok és az asztali számítógépes megoldások egyre közelebb kerülnek egymáshoz, jelentős változások várhatóak abban is, milyen alkalmazásokat töltünk le, a fizikai SIM-kártya pedig hamarosan eltűnik – hangzott el többek között ez is az IDC Vállalati Mobilitás Konferencián. A mobilitásé a jövő – az asztalhoz ragadt munkaerő ideje lejárt.

hvg.hu Tech

Van-e magánélet a felhőben?

Felettébb gondosan kell cloudszolgáltatót választani és megfontoltan kell navigálni a felhőben: a cloud kiválóan alkalmas emailek, fotók, zenék és filmek tárolására, de nem tanácsos születési anyakönyvi kivonatot, adóbevallást vagy más fontos adatot a felhőben tartani. Négy jó tanács, mire kell figyelnie, mielőtt felhőszolgáltatóra bízza az adatait.

Hamarosan ellenőrzés nélkül léphetünk át Horvátországba

Hamarosan ellenőrzés nélkül léphetünk át Horvátországba

3744 ember hiába várta a visszajáróját a BKK automatáiból

3744 ember hiába várta a visszajáróját a BKK automatáiból

Sok helyreigazítás volt már a magyar sajtóban, de ilyen még egy sem

Sok helyreigazítás volt már a magyar sajtóban, de ilyen még egy sem

A motorja után kötve vonszolta kutyáját egy zempléni férfi

A motorja után kötve vonszolta kutyáját egy zempléni férfi

Wass Albert-verssel üzent Orbán a Facebookon

Wass Albert-verssel üzent Orbán a Facebookon

Megérkezett a HTC olcsó androidos mobilja, egy igazi kriptotelefon

Megérkezett a HTC olcsó androidos mobilja, egy igazi kriptotelefon