szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ezer évvel ezelőtt kínai császári kemencében égetett igen ritka kerámiát árverez el április elején a Sotheby's aukciós ház Hongkongban. Az értékes kerámiáért akár 2,34 milliárd forintnak megfelelő összeget is megadhatnak.

A kisebb tálka virág alakot formáz, széleit hat helyen "csípték be", hogy a tál pereme virágszirmokat rajzoljon ki. Az ezeréves kerámia a Szung-dinasztia idejéből, azaz a 960 és 1127 közötti időszakból maradt fenn. Úgynevezett Zsu-kerámiáról van szó, amely a legritkább Kínában. A Zsu (Ru) egyike volt annak az öt nagy műhelynek, amely a Szung-uralom alatt működött.

A Zsu-kerámiákból becslések szerint már csak 79 eredeti van az egész világon, a darabok többségét múzeumokban őrzik. Mindössze hat példány van magángyűjtők kezén, az árverésre váró darab a tavaszi szezon legnagyobb csillaga lehet Nicholas Chow, a Sotheby's Asia alelnöke szerint.

"Az utóbbi harminc évben ez az első alkalom, hogy a Sotheby's ilyen ritka kerámiát kínál árverésre. Nem hinném, hogy bárki is ennél ritkábbra találhat" - mondta. Az egyedülálló darab április 4-én kerül kalapács alá, a remények szerint legalább 80 millió hongkongi dollárért.

A ritkaság mellett más értékes darabokra is lecsaphatnak a vevők, többek közt egy nagyméretű kék-fehér tányérra a Ming-dinasztia korából (1368-1644) és egy sárkánymotívumokkal díszített tálra Hszüan-tö császár uralkodása (1426-1435) idejéből.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!