szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elvárom, hogy Schmitt Pál mondjon le címmel szerveződik közösség a Facebookon.

„Pártállástól függetlenül szeretném, hogy ne legyen olyan köztársasági elnökünk, aki ekkorát csalt. Ha hisszük, ha nem, rajtunk is múlik a sorsa: ha eltűrjük, nyilván maradni fog. És ezt egész egyszerűen nem szabad engednünk.” – áll az Elvárom, hogy Schmitt Pál mondjon le közösség névjegyén.

©

Egyelőre csak alig több mint 150-en kedvelik a csoportot - 15 óra alatt érték ezt el. Tisztában vannak azzal is, hogy ez talán kis lépés a valódi politika szempontjából. De nagy lépés az állampolgároknak - hangsúlyozzák. „Ha sikerül, akkor egyszer s mindenkorra megtanulhatjuk, hogy a véleményünk számít. És talán bátrabbak leszünk más kérdésekben is” – írják.

A hvg.hu Schmitt Pált államfőnek ajánló fideszes képviselőket is megkérdezett az ügyről. A válasz elől a többség kitért, aki azonban nyilatkozott, úgy véli: a doktori tanács döntése után Schmitt Pálnak le kellene mondania államfői posztjáról.

A Semmelweis Egyetem doktori tanácsa az után kezdeményezte a köztársasági elnök doktori címének visszavonását, hogy a Tényfeltáró Bizottság nyilvánosságra hozta a jelentését. Eszerint a doktori eljárás hiányosságokkal ugyan, de formailag megfelelt az akkor még önállóan működő Testnevelési Egyetem gyakorlatának. A testület megállapította azt is, hogy az egyetem követett el szakmai hibát, amikor a szövegazonosságokat nem tárta fel időben. A jelentéshez az egyik tag, Fluck Ákos ügyvéd különvéleményt fűzött, amelyben a doktori cím elvételének lehetőségét vizsgálná.

Schmitt Pál egyhetes hallgatás után január 18-án reagált először a hvg.hu plágiumgyanút felvető cikkének állításaira. Az államfő a Kossuth Rádió reggeli műsorában visszautasította a plágiumvádakat. Később kijelentette, nem mond le.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

A Magyar Nemzet lemondásra szólítja fel Schmitt Pált

A kormánypárti napilap szerint a plágiumbotrány a magyar tudományos élet arculcsapása, a beigazolódott plágiumgyanú pedig lerombolja a köztársasági elnöki intézmény tekintélyét és "a tisztességes közéletbe vetett hitet", ezért Schmitt Pálnak mielőbb távoznia kell.

MTI Itthon

A Professzorok Batthyány Köre is lemondásra kapacitálja Schmitt Pált

A Semmelweis Egyetem doktori tanácsa a maga részéről levonta az ügy tanulságait, bízunk benne, hogy ezt az elnök is megteszi – közölte a fideszes szellemi holdudvarhoz tartozó, korábban Schmittet védelmébe vevő Professzorok Batthyány Köre, amely egyet a Testnevelési Főiskolának is odaszúrt.

MTI / hvg.hu Világ

Schmitt Pál: ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy

Magyarul tanuló koreai diákokkal találkozott a szöuli Hankuk Egyetemen csütörtökön Schmitt Pál államfő. A disszertációját két idegen nyelvű tanulmányból összeollózó elnök emlékeztette a diákokat arra, hogy a nyelvismeret mennyire nagy segítség.

MTI Itthon

Jobbik: a Fidesz Martonyit akarná Schmitt Pál helyén látni

A Jobbik szerint nem a Fidesz, hanem a népharag fogja eltávolítani Schmitt Pált a köztársasági elnöki posztról és most már az a kérdés, hogy ki lesz az utód - jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Dúró Dóra. Az ellenzéki párt azt kezdeményezi a kormánynál, hogy közvetlenül válasszák meg Schmitt Pál utódját, vagyis a nép szavazzon az új köztársasági elnökről.

MTI/hvg.hu Itthon

Határozati javaslatot nyújt be az MSZP Schmitt Pál lemondatására

Az MSZP csütörtökön benyújt a parlamentnek egy kétpontos határozati javaslatot, amely kimondja, hogy a legfőbb közjogi méltóság méltatlanná vált posztja betöltésére, egyben felkéri az Országgyűlés Schmitt Pált, hogy mondjon le tisztségéről.

Hitlerből Nerót, Rákosiból III. Richárdot kreált az áthallásos művészet

Hitlerből Nerót, Rákosiból III. Richárdot kreált az áthallásos művészet

Koronavírusos holttestet mosott partra a víz, a csendes-óceáni szigeten semmit sem bíztak a véletlenre

Koronavírusos holttestet mosott partra a víz, a csendes-óceáni szigeten semmit sem bíztak a véletlenre

Lukasenka azt állította, merényletet terveztek ellene

Lukasenka azt állította, merényletet terveztek ellene