szerző:
MTI

Több mint 210 ezer online bejegyzést töröltek a kínai hatóságok és 42 weblapot zárattak be alig egy hónapon belül - közölték az állami internetfelügyelettől csütörtökön Pekingben.

"Az internetes rémhírek, pletykák kiötlése és terjesztése a kínai törvények szerint tilos" - emlékeztetett Liu Cseng-zsung, az intézmény egyik vezetője. Az effajta cselekmények zavarják a közrendet, aláássák a társadalmi stabilitást és az országban sosem fogják eltűrni azokat- a pletykákkal "kereskedőket" a törvények szerint szigorúan felelősségre fogják vonni – mondta.

Abban, hogy a rémhírek és pletykák ne terjedjenek el a mikroblogokon és a weboldalakon, a kormányzati szerveknek és az internetszolgáltatóknak egyaránt van szerepük - idézi Liut a Hszinhua hírügynökség. Hozzátette, hogy a felhasználóknak is ébernek kell lenniük, hogy ne kerüljenek az álhírek hatása alá, és időben jelentsék azokat a hatóságoknak.

A rajtaütéseket - "amelyeknek köszönhetően javult az online környezet" - az internetfelügyelet, a távközlési cégek és a rendőri szervek közösen végezték - derül ki a jelentésből.

A Hszinhua egy másik összeállításában emlékeztetnek, hogy tavaly októberben két informatikai cég vezetője a legnépszerűbb mikroblogon, a vejpón kezdeményezte egy olyan online közösség kiépítését, amelynek tagjai önként vállalják, hogy tartózkodnak a dezinformációk és a megalapozatlannak tűnő üzenetek közvetítésétől. Az oldal több mint 300 millió felhasználójából eddig 2 és fél millióan fogadták el a javaslatot.

Április első napjaiban a Twitterhez hasonló két nagy mikroblog-szolgáltatót a kommentálások háromnapos felfüggesztésére köteleztek, mert oldalaikon elterjedt, hogy Pekingben katonai hatalomátvétel előkészületeinek jelei figyelhetők meg. A "hírhez" a három évvel ezelőtti fővárosi katonai parádé alkalmával felvonuló harckocsik képét mellékelték.

A két szolgáltató elismerte, hogy a mikroblogokon "rémhíreket és törvénytelen információkat terjesztettek". A "felelős internetezést" szolgáló rendelkezések szerint Kínában a mikroblogok szolgáltatóinak március közepéig kötelezővé kellett tenniük a valós névvel történő regisztrációt.

Kínában 2011 végén meghaladta az 500 milliót az internetezők száma és becslések szerint 2015-re 200 millióval többen lesznek. Ez azt jelenti, hogy a világ legnépesebb országában hamarosan többen használják majd a világhálót, mint az Egyesült Államokban és Japánban együtt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Sárba írt üzenettel menekültek meg a krokodilok torkából

Sárba írt üzenettel menekültek meg a krokodilok torkából

Csak és kizárólag dízel: itt a 347 lóerős új Audi S5

Csak és kizárólag dízel: itt a 347 lóerős új Audi S5

Elkapták a belvárosban ámokfutó BMW-st

Elkapták a belvárosban ámokfutó BMW-st

Kizuhant az erkély üvegtáblája egy pécsi tízemeletesből

Kizuhant az erkély üvegtáblája egy pécsi tízemeletesből

Az úszóverseny győztese, aki medencébe fulladt

Az úszóverseny győztese, aki medencébe fulladt

Finn élcsapat igazolta le Hári Jánost

Finn élcsapat igazolta le Hári Jánost