szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A virtuális és kiterjesztett valóság új korszakát hozhatják el azok a kontaktlencsék és szemüvegek, amelyek egyelőre amerikai katonai megrendelésre készültek, s olyanféle képet vetítenek a harcos elé, amilyet korábban csak a filmbéli terminátor látott. De már a civil felhasználás is közel van.

Washington államban, Bellevue-ben működik az Innovega cég, amelyet a DARPA, az amerikai védelmi minisztérium alá tartozó technológiai fejlesztési ügynökség bízott meg speciális kontaktlencsék és szemüvegek kifejlesztésével, hogy azokra vetíthessék a szükséges harctéri információkat. A jelenleg használatban lévő rendszerben a sisakra vagy egy fejpántra szerelve viselhető egy apró információs képernyő (fejképernyő – HUD – head-up display). Erre hamarosan semmi szükség sem lesz, ha a pehelykönnyű kontaktlencsék képesek lesznek átvenni a feladatait.

Így lát a terminátor. Valóság és információk egyben
©

A fejképernyő gondolatát azonban nem dobták ki egészen, hanem átültették egy speciális HUD szemüvegbe. Ez első ránézésre csak egy divatos napszemüvegnek tűnik, s a viselője ezt a funkcióját is élvezheti, de közben (habár tökéletesen látja a való világot) az iOptik rendszer (a név kiejtve a szemoptika kifejezést formázza angolul) segítségével a virtuális és kiterjesztett valóságot is érzékeli. És ehhez nem kell egy féltégla méretű eszközt a fején viselni.

Ez a fejlesztés része a DARPA úgynevezett „Katona centrikus képalkotás számítógépes kamerákon keresztül” kacifántos nevű projektjének (érthetően csak SCENICC kódnéven emlegetik), amely azt célozza, hogy a harcosok olyan hardver- és szoftverfejlesztéseket kapjanak, amelyekkel igénybe vehetők a tudatosságukat, a biztonságukat és a túlélőképességüket jelentősen emelő rendszereket.

Kontaktlencse és képernyő egyben. A sci-fi valóság lett
©

A felhasználók egyszerre két dolgot láthatnak: kivetített információkat és sokkal távolabbi képeket. A retina mindkettőt képes élesre fókuszálni. A kutatók a nanotartományban működő technikákkal fejlesztették a lencséket, hogy fókuszáló eszközökkel láthassák el a lencséket. Azaz a kontaktlencsébe beágyazták a fókuszáláshoz szükséges optikai elemeket – közölte az iOptikról az Innovega, méghozzá úgy, hogy a mikrokomponensek nem interferálnak a viselő normál látásával. Azaz minden tiszta és éles.

A cég szerint a rendszer lehetővé teszi, hogy az emberi szem a mikrokijelzőn feltűnő információt szimultán lássa a valóságos környezettel. A DARPA és az Innovega is úgy véli, hogy a technológia széleskörű polgári alkalmazásba mehet át, de erre még pár évig várni kell. A terméket jelenleg klinikailag tesztelik, s egyszer talán videójátékokhoz, 3D-s mozifilmekhez és a jövőben kifejlesztett virtuális világokhoz is használhatjuk majd. Az Innovega szerint az első publikusan elérhető iOptik-termékek 2014 végére jelenhetnek meg a piacon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

A Google már teszteli a sci-fi szemüveget

Eddig csak kósza híreket lehetett hallani a projektről, de a Google most megerősítette: valóban dolgoznak egy high-tech szemüvegen, amivel  a környező világ adatait alapján információkat jelenítenek meg a felhasználó szeme előtt. Néhány fontos kérdés a koncepció-videó után is nyitva marad.

Európa-liga: Simán nyert a Milan, meglepetésre kikapott a Tottenham

Európa-liga: Simán nyert a Milan, meglepetésre kikapott a Tottenham

Százötven dollárt fizetett, majd megskalpolta a párduc

Százötven dollárt fizetett, majd megskalpolta a párduc

Varga Mihály jó hírt közölt a Babakötvényről

Varga Mihály jó hírt közölt a Babakötvényről