szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kleopátra ikreit eddig csak leírásokból ismertük, de egy olasz egyiptológus újra felfedezte Marcus Antoniusszal közös gyermekeik, Alexander Héliosz és Kleopátra Szeléné szobrát a kairói Egyiptomi Múzeumban.

A szobrot eredetileg 1918-ban a Dendera templom közelében találták meg a Nílus nyugati partján. A homokkőből faragott műtárgyat az Egyiptomi Múzeumba szállították, de hosszú ideig nem törődtek vele.

Az elég nagy méretű, 10 méter magas szobor meglehetősen szokatlan megjelenésű, s a hátán arra utaló jeleket visel, hogy valamikor egy mennyezet része lehetett, például belevésett csillagokat látni rajta. „Két mezítelen gyermeket formáz, egy lányt és egy fiút, akik két összetekeredett kígyó gyűrűiben állnak. Egyik kezükkel elkapják a kígyókat, a másik kezüket egymás vállán nyugatják” – adott leírást a Discovery Newsnak Giuseppina Capriotti, az Olasz Nemzeti Kutatási tanács egyiptológusa.

A szobor részletes stíluselemzése és ikonográfiai értékelés alapján a kutatók a gyermekeket Kleopátra Antonoiusztól született ikreiként azonosították. Alexander Héliosz és Kleopátra Szeléné felismeréséről a lengyel Mediterán Régészeti Központ és a Varsói Egyetem adott hírt.

„Sajnos az arcok nem őrződtek meg elég jól. De látjuk a fiú göndör haját és egy fonatot a fej jobb oldalán, amivel egy tipikus egyiptomi gyermeket formáz. A lány olyan „dinnye” frizurát hord, amelyet Kleopátra ábrázolásairól jól ismerhetünk, s amely a Ptolemaida-dinasztia idején jellegzetes volt” – mondta Capriotti.

A gyermekek szüleik Kr. e. 30-ban bekövetkezett halálát követő sorsáról nem sokat tudni. Míg Caesariont, Kleopátra és Julius Caesar gyermekét megölték Augustus Octavianus parancsára, az Antoniustól származó utódait megkímélték. Az ikrek 10 évesek voltak, míg öccsük, Ptolemaiosz Philadelphosz 4 éves, amikor Rómába vitték őket, s Augustus húga, Octavia gondjaira bízták őket. Pár évvel később Alexander Héliosz és Ptolemaiosz Philadelphosz nyomtalanul eltűnt. Kleopátra Szeléné viszont II. Juba mauritániai király hitvese lett, s legalább egy gyermeke született, akit kisöccse tiszteletére Ptolemaiosz Philadelphosznak neveztek el. Kleopátra Szeléné képe pénzérméken is feltűnt, amiből arra lehet következtetni, hogy Juba mellett egyenrangúként uralkodott.

Az ikrekről készített képek itt láthatók.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Történelmi csúcson az arany ára

Történelmi csúcson az arany ára

Kordokumentum: előkerült egy videó arról, miket árul az Apple 17 évvel ezelőtt

Kordokumentum: előkerült egy videó arról, miket árul az Apple 17 évvel ezelőtt

90 éve született Neil Armstrong, az első ember aki a Holdra lépett

90 éve született Neil Armstrong, az első ember aki a Holdra lépett