szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség a leghatalmasabb, legtitkosabb és potenciálisan legtolakodóbb szervezet lesz, ha megépül gigantikusra tervezett adatközpontja Utahban.

A Utah állam-beli Bluffdale-ben épülő National Security Agency (NSA) adatközpont az utolsó eleme lesz annak a komplex titkosszolgálati puzzle-nek, amelyet a terrorizmus elleni védekezésre hivatkozva raktak össze az elmúlt évtizedben – írja a Wired magazin a fejlesztésekről szóló beszámolójában. A központ célja, hogy elkapja, megfejtse, elemezze és tárolja a világ kommunikációjában – a műholdakon, a mélytengeri kábeleken, a nemzetközi, a külföldi és belföldi hálózatokban – áramló adatokat. Úgy tervezik, hogy a 2 milliárd dollárért épülő létesítmény 2013 szeptemberében áll üzembe.

Az NSA központja a marylandi Fort Meade-ben. Itt mindenről tudnak
©

A Bush-adminisztráció a 9/11-es és néhány másik merényletre hivatkozva már 2003-ban létre akart hozni egy hivatalt, amelyik hatalmas adatbázisokba öntötte volna be a kommunikáció minden formájából származó információkat – köztük teljes magánemail-tartalmakat, mobiltelefonos beszélgetéseket, internetes kereséseket, parkolószámlákat, utazási útvonalakat, könyvesbolti beszerzéseket és mindeféle digitális zsebpiszkot. De a Kongresszus az amerikaiak magánéletének és személyiségi jogainak védelmét fontosabbnak tartva, elkaszálta a javaslatot.

Bluffdale most visszacsempészi ezt elképzelést. Ahogy a Wirednek egy magát felfedni nem kívánó tisztviselő mondta: „Mindenki célpont; mindenki a kommunikációjával együtt célpont.” Azaz az NSA kiterjeszti kutakodásait az egész Egyesült Államokra és annak minden polgárára, bárhol legyenek is a világon. A milliárdszámra begyűjtött mindenféle formájú információ tárolására, válogatására és elemzésére persze szuperszámítógépek kellenek, és nagyon mély titoktartás. Elvileg a központ arra létesült, hogy a hírszerzést támogassa a kibertérből érkező támadások elhárításában.

Így néz ki a Utah Adatközpont

Amikor a 2 milliárd dolláros (mintegy 450 milliárd forintos) létesítény készen lesz, 93 ezer négyzetmétert foglal majd el (ami bő ötszöröse  a budapesti Parlament alapterületének).

©

1 Látogatókat ellenőrző központ
A 9,7 millió dolláros egységnek egyetlen feladata van csupán: csak „tiszta” személy léphet be rajta keresztül.
2 Adminisztráció
A technikai személyzet és az adminisztratív alkalmazottak munkahelye.
3 Adattermek
Négy, egyenként  2320 négyzetméteres terem, ahol hosszú sorokban állnak a számítógépek.
4 Tartalék generátorok és üzemenyagtartály
Három napra elegendő tartalék az önálló energiatermeléshez.
5 Víztartály és szivattyúk
Naponta 7,75 millió liter vizet tudnak átpumpálni.
6 Hűtőüzem
Mintegy 60 ezer tonnányi hűtőberendezés tartja megfelelő hőmérsékleten a szervereket.
7 Transzformátorállomás
Ezen a centrálén át érkezik a napi 65 megawatt elektromosáram.
8 Biztonsági rendszer
Videoellenőrzés, betörésdetektálás, és más, összesen 10 millió dollár értékű berendezés védi a létesítményt az illetéktelenektől.

Forrás: U.S. Army Corps of Engineers Conceptual Site plan

Hogy mennyi adatról is van szó, azt a következőképpen lehet érzékeltetni. A Pentagon már 2007-ben arról riportolt, hogy a kiterjesztett világmétretű kommunikációs hálózatában (Global Information Grid) adatok yottabyte-jait kezelik.

Egy yottával akarnak beljebb lenni

A Cisco jelentése szerint a teljes internetes forgalom 2010 és 2015 között megnégyszereződik, és eléri a 966 exabyte forgalmat évente. És egymillió exabyte egyenlő egy yottabyte-tal. Eric Schmidt, a Google korábbi vezérigazgatója úgy becsülte, hogy a teljes emberi tudás, ami az ősidőktől 2003-ig létrejött összesen kites 5 exabyte-ot. Ha az NSA egy yottabyte-nyi adatot tölt be a utahi adatközpontjába, az megfelelne 500 000 000 000 000 000 000 (500 trillió) oldal szövegnek. De hogy a központ valós kapacitása valójában mekkora, az szigorúan titkos.

Az adatok az NSA utahi adatközpontjában tulajdonképpen felköltöznek a titkos felhőbe, amelyet bárhonnan elérhetnek meghatalmazott kódtörők, adatbányászok, Kína-elemzők, antiterrorista specialisták stb. A felhő feltöltése a következő főbb helyekről történik.

Geostacionárius műholdak. Négy műhold figyeli a mobiltelefonálástól a walkie-talkie adásokon át a radarokig az összes kommunikációt a világ érzékeny területein.
A légierő adatközpontja. A műholdakon kívül mindenféle repülőgépekről is begyűjtik az adatokat.
Fort Gordon bázis. Az európai, észak-afrikai és közel-keleti információkat gyűjtik, elemzik és továbbítják.
Lackland légibázis. Latin-Amerikát, a Közel-Keletet és Európát figyelik; itt van a utahi központ pótrendszere üzemzavarok esetére.
NSA Hawaii. Ázsiára fókuszálnak.
Belső lehallgatórendszer. Az USA-n belüli kommunikációt ellenőrzi.
Tengerentúli lehallgatórendszer. A határokon túli kommunikációt ellenőrzi.
Utah Adatközpont. Salt Lake City külterletén fut össze minden szál, s itt történik meg a dekódolása mindazoknak az információknak, amelyeket még vagy másutt nem sikerült feltörni.
Több célú kutatási létesítmény. Szuperkomputereket és kódolási algoritmusokat fejlesztenek.
NSA központ, Fort Meade. Itt készítik elő az információkat, mielőtt a politikai döntéshozók kezébe kerülnének.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az én hetem: Parti Nagy Lajos indulatok, okok és eredők közt bolyong

Az én hetem: Parti Nagy Lajos indulatok, okok és eredők közt bolyong

Agrárminisztérium: Legyenek óvatosak, ha csíkos kismalacot látnak

Agrárminisztérium: Legyenek óvatosak, ha csíkos kismalacot látnak

Videón, ahogy egy tolvaj áldozata után oson és ellopja a tárcáját

Videón, ahogy egy tolvaj áldozata után oson és ellopja a tárcáját