szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hatalmas mennyiségben képesek tárolni a szén-dioxidot és a nitrogént az algák, moszatok, páfrányok és gombák.

Évente világszerte ötvenmillió tonna nitrogént képesek felvenni és 14 milliárd tonna szén-dioxidot kötnek meg ezek a növények - állapították meg a Frankfurti Biodiverzitás- és Klímakutató Központ, a mainzi Max Planck Intézet és a kaiserslauteni Műszaki Egyetem kutatói.

A növények által lekötött szén-dioxid megfelel annak a mennyiségnek, amennyi évente az erdőtüzekkel és a biomassza-égetéssel felszabadul. A kutatók a virágtalanok (Crytogamae) közé tartozó növények szerepéről szóló tanulmányukat a Nature Geoscience című szaklapban mutatták be.

Az organizmusoknak közvetlen hatásuk van a klímára - közölte a frankfurti kutatóintézet hétfőn. A klímaváltozást viszont nem képesek teljesen legyőzni, mivel a szén-dioxidot csak néhány évig képesek tárolni. A növényen keresztül a nitrogén szerves trágyaként a földbe kerül, így meggyorsítja azon növények, például a fák növekedését, amelyek hosszú távon képesek tárolni a szén-dioxidot.

Több mint kétszáz, az organizmusok előfordulásával és anyagcseréjével foglalkozó kutatást elemeztek ki munkájuk során a frankfurti, mainzi és kaiserslauteni tudósok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Négyezren váltották vissza a vasúti vagy buszbérletüket

Négyezren váltották vissza a vasúti vagy buszbérletüket

Az automatizációba fektetett pénz az egyik legjobb befektetés

Az automatizációba fektetett pénz az egyik legjobb befektetés

Menet közben esett le a kormánya egy autóversenyzőnek – videó

Menet közben esett le a kormánya egy autóversenyzőnek – videó