szerző:
MTI

Növeli előnyét a Samsung az Apple és a Nokia előtt a globális okostelefon piacon - állapítja meg a Reuters hírügynökség 41 piaci elemző körében végzett felmérése.

A Samsung a második negyedévben új csúcsmodellje, a Galaxy S III piaci sikerének köszönhetően becsülhetően 50 millió darab okostelefont értékesített, míg az Apple 30,5 millió iPhone készüléket. "A második negyedév hőse a Samsung" - mondta Francisco Jeronimo, az IDC piackutató vállalat elemzője. "Várhatóan a legnagyobb értékesítési számokat látjuk majd a második negyedévben amivel egyetlen készülékgyártó részéről valaha találkoztunk, mégpedig a Galaxy modellcsalád, ezen belül is elsősorban a Galaxy S II és S III sikerének köszönhetően" - mutatott rá. 

A Samsung széles modellportfoliójának köszönheti piaci sikerét, míg az Apple az iPhone újabb és újabb verzióinak bemutatására alapozza stratégiáját. Az egyszerűbb modelleket is magában foglaló mobiltelefon piacon a Samsung az első negyedévben ütötte ki a nyeregből a 14 éven át egyeduralkodó Nokiát. A második negyedévben a becslések szerint 15,7 millió darabbal több telefonkészüléket értékesít majd a Samsung, mint a Nokia. A Gartner piackutató vállalat szerint a Samsung az első negyedévben 3,4 millió darabbal vezette az eladási listát. 

A Reuters felmérése egyértelművé tette a kínai gyártók, a ZTE és a Huawei előretörését. A második negyedévben csak a Nokia, az Apple és a RIM okostelefon eladásai csökkentek, a többi gyártóé emelkedett az  előzetes becslések szerint. 

A második negyedévben a szakértői becslések átlaga szerint összesen 151 millió okostelefont értékesítettek globálisan a készülék gyártó vállalatok az első negyedévi 145 millió után. A mobiltelefon értékesítések pedig az első negyedévi 398 millióról 405 millióra emelkednek. 

A Samsung a becslések átlaga szerint a második negyedévben összesen 95,8 millió készüléket értékesít az első negyedévi 93,8 millió után. Ebből 50,0 millió okostelefont 42,2 millió után. A harmadik negyedévben a Samsung 101 millió készüléket értékesít és ebből 57,3 millió lesz okostelefon.

A Nokia eladásai csökkentek a második negyedévben, az első negyedévi 82,7 millió darabról 80,1 millióra. Ezen belül az okostelefonok eladása 11,9 millióról 10,4 millióra csökkent. A Windows operációs rendszeren futó Nokia viszont okostelefonok eladása 2 millió darabról 3,71 millióra emelkedik. A Nokia a harmadik negyedévben az előrejelzések szerint összesen 82,5 millió mobiltelefon készüléket, ezen belül 10,5 millió okostelefont értékesít majd. A Windows operációs rendszeren futó készülékek száma 5 millióra emelkedik. 

Az Apple iPhone eladásai az első negyedévi 35,1 millióról a második negyedévben 30,5 millióra, a harmadik negyedévben pedig 29,3 millióra csökkennek.

Az első negyedévihez képest a második negyedévben a ZTE 19,1 millióról 24,3 millióra, az LG 13,7 millióról 14,4 millióra, a Huawei 10,8 millióról 17,7 millióra, a HTC 7,70 millióról 9,52 millióra, a Motorola 8,90 millióról 9,32 millióra, a Sony 7,90 millióról 8,11 millióra növeli eladásait. A harmadik negyedévben a ZTE 27,8 millió, a Huawei 22,0 millió, az LG 15,5 millió, a HTC 10,5 millió, a Motorola 9,35 millió, a Sony 8,19 millió készüléket értékesít majd a szakértők becslése szerint. 

A kanadai RIM az első negyedévi 9,90 millió darab után a második negyedévben a becslések szerint 7,99 millió darab Blackberry készüléket értékesített, a harmadik negyedévben pedig 7,08 milliót. Az idén az okostelefonok világpiaci forgalma a 2011-eshez képest 35,8 százalékkal 667 millióra, 2013-ban pedig már 858 millióra emelkedik. A Samsung az idén mobiltelefon eladásait 19,4 százalékkal, okostelefon eladásait pedig 126,6 százalékkal növeli. 

A Nokia eladásai az idén 19,2 százalékkal esnek vissza, ezen belül okostelefon eladásai 41,0 százalékkal. A Windows operációs rendszeren futó okostelefonjainak a forgalma viszont 18-szorosára emelkedik.

Az Apple az idén 50,5 százalékkal növeli iPhone eladásait, a Huawei forgalma 134,5 százalékkal, a ZTE eladásai pedig 88,1 százalékkal emelkednek. A többi gyártó okostelefon forgalma 2012-ben a 2011-eshez képest csökken: az LG 31,8 százalékkal, a Motorola 10,2 százalékkal, a RIM 30,6 százalékkal, a Sony pedig 2,1 százalékkal kevesebb készüléket értékesít majd.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Fának csapódott egy autó Dömsödnél, egy ember meghalt

Fának csapódott egy autó Dömsödnél, egy ember meghalt

Kim Dzsong Il kedvenc rendezőjének filmjét is bemutatják Budapesten

Kim Dzsong Il kedvenc rendezőjének filmjét is bemutatják Budapesten

A hétfő kulcsfontosságú lehet a Brexit-tárgyalásokon

A hétfő kulcsfontosságú lehet a Brexit-tárgyalásokon

5 játékos tipp, mely növeli az együttműködést

5 játékos tipp, mely növeli az együttműködést

Mészáros Lőrinc felesége elmondta, milyen tévét akarnak

Mészáros Lőrinc felesége elmondta, milyen tévét akarnak

Két nappal a fia halála után színpadra állt Csuja Imre

Két nappal a fia halála után színpadra állt Csuja Imre