szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egészségügyi segítséget biztosító, ingyenes mobilalkalmazást tett elérhetővé a poszttraumatikus stressz szindrómával (PTSD) küzdő amerikai katonák számára a védelmi minisztérium és a veteránügyek minisztériuma az Egyesült Államokban.

Az egészségügyi segítséget és információkat mobileszközökön keresztül nyújtó, illetve a technológia területén jártas szakértők bevonásával készült alkalmazás kifejlesztésében a Pentagon mellett részt vett a poszttraumatikus stressz okozta zavarokkal foglalkozó országos amerikai egészségügyi központ is.

A PE Coach nevű alkalmazás az Apple-készülékekre, valamint az Android operációs rendszereket használó mobileszközökre is letölthető. A poszttraumatikus stressz szindróma  olyan betegség, amely traumatikus események - például háború vagy fizikai bántalmazás - után lép fel. Emlékképek nem kívánt, hirtelen, újbóli megjelenésével jár, és súlyos hatással van az érintettek életére.

A mobilalkalmazást úgy tervezték, hogy segítse a kezelés alatt állókat és javítsa a terápia hatékonyságát. A fejlesztők azonban felhívták a figyelmet arra, hogy a technológia nem helyettesíti a professzionális segítséget és nem alkalmazható "öngyógyításként". 

Az alkalmazás része például, hogy a páciensek leírhatják érzéseiket, amelyek bizonyos helyzetekben támadnak bennük. A szakértők úgy vélik, hogy sokkal egyszerűbb a mobilkészülékekbe leírni ezeket - hogy aztán a terapeutával átbeszéljék -, mint füzetben vezetni a gondolatokat. Ez ugyanis kényelmetlen lehet nyilvános helyeken.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy kísérlet kedvéért trollokat rendelt a NATO

Egy kísérlet kedvéért trollokat rendelt a NATO

Oroszország a jövő hónapban kérelmet nyújt be az EU-hoz a vakcinájuk engedélyeztetésére

Oroszország a jövő hónapban kérelmet nyújt be az EU-hoz a vakcinájuk engedélyeztetésére

Hét tisztséget is betöltött az újpesti önkormányzatban a felfüggesztett jobbikos, mindenhonnan kitették

Hét tisztséget is betöltött az újpesti önkormányzatban a felfüggesztett jobbikos, mindenhonnan kitették