szerző:
hvg.hu

A Valve Software nemcsak sikeresen alakította át linuxosra Left 4 Dead 2 című játékát, de azt is megállapította, hogy a nyílt forrású operációs rendszeren még gyorsabban is fut a program, mint Windows-on. A probléma a oka a Microsoft egyik technológiája.

A Valve tesztelői szerint ugyanaz a számítógép 16 százalékkal több képkocka megjelenítésére képes Ubuntu Linuxot használva, mint amikor a játék windowsos verzióját futtatták. A fejlesztők szerint a 315 fps és 270 fps közti különbség oka a két operációs rendszer közti felépítésbéli különbség rejti.

A Left 4 Dead 2 játék Windows-verziója eredetileg a Microsoft saját, Direct3D grafikai felületét használta, de a linuxos kódból visszaemelt OpenGL-alapú megjelenítő programkóddal már a windows-os verzió is valamivel gyorsabb volt (303 fps) - írja az ExtremeTech.

A Valve szerint így egyértelművé vált, hogy maga a hardver képes lenne nagyobb teljesítményre, de a Microsoft Direct3D szoftveres technológiája valamiért visszafogja őket. A játékfejlesztők azonban mégis szívesebben használják a Direct3D-t, ennek oka pedig a tömegerő: könnyebb megtanulni, így több fejlesztő használja, így a gyártók erre koncentrálnak a meghajtóprogramok készítésekor, emiatt viszont több fejlesztő használja - és újraindul a kör.

A fenti tapasztalatok után a játékiparban a Half-Life, Counter-Strike és Portal címekkel nevet szerzett Valve szorosabban együttműködik majd a grafikai vezérlők gyártóival annak érdekében, hogy nagyobb erővel koncentráljanak a linuxos grafikai vezérlés, így a játékok teljesítményére.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fődíjat nyert az X - A rendszerből törölve Németországban

Fődíjat nyert az X - A rendszerből törölve Németországban

Nem csak másokat érint: 100-ból 8 magyarnak nyúlták már le bankkártyája adatait és a pénzét

Nem csak másokat érint: 100-ból 8 magyarnak nyúlták már le bankkártyája adatait és a pénzét

Morricone: Tarantino egy kretén

Morricone: Tarantino egy kretén

Gyászol a képregényvilág, meghalt Stan Lee

Gyászol a képregényvilág, meghalt Stan Lee

Mészáros gyerekeinek cége tervezi az OSZK új piliscsabai raktárát

Mészáros gyerekeinek cége tervezi az OSZK új piliscsabai raktárát

Szinte hihetetlen: 44 passz előzte meg a ManCity gólját - videó

Szinte hihetetlen: 44 passz előzte meg a ManCity gólját - videó