szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Valve Software nemcsak sikeresen alakította át linuxosra Left 4 Dead 2 című játékát, de azt is megállapította, hogy a nyílt forrású operációs rendszeren még gyorsabban is fut a program, mint Windows-on. A probléma a oka a Microsoft egyik technológiája.

A Valve tesztelői szerint ugyanaz a számítógép 16 százalékkal több képkocka megjelenítésére képes Ubuntu Linuxot használva, mint amikor a játék windowsos verzióját futtatták. A fejlesztők szerint a 315 fps és 270 fps közti különbség oka a két operációs rendszer közti felépítésbéli különbség rejti.

A Left 4 Dead 2 játék Windows-verziója eredetileg a Microsoft saját, Direct3D grafikai felületét használta, de a linuxos kódból visszaemelt OpenGL-alapú megjelenítő programkóddal már a windows-os verzió is valamivel gyorsabb volt (303 fps) - írja az ExtremeTech.

A Valve szerint így egyértelművé vált, hogy maga a hardver képes lenne nagyobb teljesítményre, de a Microsoft Direct3D szoftveres technológiája valamiért visszafogja őket. A játékfejlesztők azonban mégis szívesebben használják a Direct3D-t, ennek oka pedig a tömegerő: könnyebb megtanulni, így több fejlesztő használja, így a gyártók erre koncentrálnak a meghajtóprogramok készítésekor, emiatt viszont több fejlesztő használja - és újraindul a kör.

A fenti tapasztalatok után a játékiparban a Half-Life, Counter-Strike és Portal címekkel nevet szerzett Valve szorosabban együttműködik majd a grafikai vezérlők gyártóival annak érdekében, hogy nagyobb erővel koncentráljanak a linuxos grafikai vezérlés, így a játékok teljesítményére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!