Balogh Csaba
Balogh Csaba

Minden szinten szinte mindent bejelentett a Samsung szerda esti Mobile Unpacked 2012 rendezvényén. Androidos és windowsos mobil, androidos kamera, windowsos táblagép, valamint két tablet-laptop hibrid is érkezik.

Varázslatosnak tervezett, de időnként kissé erőltetett és vontatottá sikerült eseményen mutatta meg a világnak újdonságait a Samsung Berlinben. A bemutatón sok meglepetés is előkerült, a gyártó gyakorlatilag mutatott valamit mindenkinek, akit érdekelnek a tech cuccok.

A berlini bűvészkedés leginkább várt darabja a Samsung Galaxy Note II készülék volt. A mobilok és táblagépek között elhelyezkedő eszköz képernyője nagyobb lett, mint elődje kijelzője (5,3 helyett 5,5 hüvelykes), a méret növekedésével párhuzamosan viszont sajnos csökkent a felbontás (1280x800 helyett 1280x720 pixeles lett), így HD Super AMOLED ide vagy oda, összességében kevésbé éles a kép (285 helyett 267 ppi). A mobilban egy 1,6 GHz-es négymagos processzor mellé befér 2 GB RAM (ez duplázás az első Note-hoz képest), egy 8 megapixeles kamera, egy 4G/LTE modul, 16/32/64 GB tárhely és egy 3100 mAh akkumulátor is, az eredeti modell 9,65 mm-énél vékonyabb, 9,4 mm vastagságú házba.

A Galaxy Note II legérdekesebb része nem is a hardver, hanem a készülékházból előcsúsztatható, megújított S-Pen, ami hosszabb és vékonyabb, mint elődje. Az érintőtollat új képességekkel is felruházták, így nem is annyira csak érintős, hiszen az AirVew segítségével anélkül beletekinthetünk – előnézet szintjén – e-mailekve, galériákba és videókba, hogy hozzá kellene érnünk a kijelzőhöz, elég csak fölöttük tartani a tollat.

Az Android 4.1 Jelly Bean operációs rendszert futtató Samsung Galaxy Note II nemzetközi premierje októberben lesz, a hvg.hu információi szerint Magyarországra vagy október végén vagy november elején érkezhet meg az egyelőre ismeretlen árú készülék. A megjelenésig hátralévő időre valószínűleg szüksége is van a Samsungnak, a telefonból ugyanis a berlini rendezvényt kísérő itthoni sajtóeseményre nem egy kész modell, hanem egy szoftveresen és hardveresen is prototípusnak nevezhető változat jutott.

A szerdán bemutatott másik újdonság egy androidos fényképezőgép volt, amiről a Nikon alighanem sejtett valamit, így egy héttel beelőztek – legalábbis ami a bejelentést illeti, a Samsung újdonsága ugyanis az eddigiek alapján jobbnak tűnik. A nem túl meglepő módon Samsung Galaxy Camera nevet kapott masina kifejezetten nagy (fényképezőgépről lévén szó a nagy méret kevésbé tűnt zavarónak, mint a Galaxy Note II mobilnál), aminek oka a hátlapot beterítő kijelző, ez egy 4,8 colos HD SLCD képernyő. A gépbe 16 megapixeles BSI CMOS szenzor került, optikai zoomolásra 21x-esig van lehetőség. A készülék további tulajdonságai közt szerepel egy 1,4 GHz-es négymagos processzor, 8 GB tárhely (és microSD foglalat), egy 1650 mAh-s akkumulátor és az Android 4.1 Jelly Bean operációs rendszer. Jó hír, hogy a fotógép a wifi mellett 3G és 4G képességgel is rendelkezik, rossz viszont, hogy csak adatkommunikációra alkalmas, így telefonálásra csak Viber, Skype és hasonló alkalmazásokkal használhatjuk. Ennek a gépnek is homály fedi az árát, a megjelenésére az év utolsó három hónapjában kell számítani.

Samsung Galaxy Camera

ATIV család: és akkor jött a Windows

Egy egész iparágat meglepve a Microsofttal komolyabban partnerkedő Nokia szeptember 5-i eseménye előtt egy héttel a Samsung már villantott egy Windows Phone 8 rendszerű telefont. A Samsung windowsos termékeit a jövőben fémjelző ATIV névre hallgató, azon belül ATIV S-re keresztelt telefon 4,8 colos HD Super AMOLED képernyője mellett 1,5 GHz-es kétmagos processzoráról, 1 GB RAM-járól, 8 megapixeles kamerájáról és HSPA+ képességéről ismerhető. A mobil a GPS orosz megfelelőjét, a Glonasst is támogatja. A mobil esetében sem az árról, sem a megjelenés pontos idejéről nincs információ, de ez utóbbira novembert valószínűsítjük.

Családi kép: Samsung ATIV S, Tab és Smart PC

Az ATIV család tagjai közt találunk még két Windows 8 rendszerű laptop-tablet hibridet. Ezeket Samsung ATIV Smart PC-nek hívja a gyártó. Ismertetőjelük, hogy egyelőre nem látni, miért jelentenének jobb választást a Microsoft Surface-nél, az viszont máris egyértelmű, hogy a dizájnhoz honnan merítettek ötletet a Samsung tervezői. Az okospécék 11,6 hüvelykes Full HD LCD kijelzővel, lecsatolható billentyűzettel és 13,5 órás üzemidő ígéretével érkeznek majd. Ahogy a Surface-nél, itt is lesz Pro változat, ebbe már egy Intel i5 processzor kerül, cserébe az ár magasabb, az üzemidő pedig alacsonyabb lesz.

Egy Windows RT rendszerű táblagépet is mutatott a Samsung, ennek csak 10,1 hüvelykes a kijelzője, funkcionalitásában pedig jobban igazodik egy táblagéphez, így lecsatolható billentyűzet sem jár hozzá.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Terrortámadásra készülő iszlamistákat fogtak Németországban

Terrortámadásra készülő iszlamistákat fogtak Németországban

Hatalmasat villant egy meteor az amerikai égbolton, és pont felvették

Hatalmasat villant egy meteor az amerikai égbolton, és pont felvették

Katasztrofális tüzek veszik körül Sydneyt

Katasztrofális tüzek veszik körül Sydneyt

Állatok gyógyításában utazik Orbán volt államtitkára

Állatok gyógyításában utazik Orbán volt államtitkára

500 milliárd forintos büntetést vállalt be a kormány, hogy jöjjenek az EU-s pénzek

500 milliárd forintos büntetést vállalt be a kormány, hogy jöjjenek az EU-s pénzek

Állami kézbe kerülhet Mészárosék Mátrai Erőműve

Állami kézbe kerülhet Mészárosék Mátrai Erőműve