szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Index birtokába került dokumentum szerint a legjobb esetben 2016-től lehet nyereséges az állami mobilcég, a legrosszabb forgatókönyv szerint viszont 2023-ig bukdácsolni fog. A 34 oldalas, angol nyelvű dokumentum jelentőségét az adja, hogy ez alapján készült el az állami mobilcég üzleti terve, stratégiája.

Az állami mobilcég megalakítása előtt főként a Rewheel nevű finn cég tanácsaira támaszkodtak - erősítette meg az Index információját a konzorciumban jelentős részt vállaló Magyar Villamos Művek. A Rewheel az elmúlt évek európai mobilpiaci trendjei alapján egy 15 évre szóló üzleti tervet dolgozott ki, összesen 68, 9 millió forintért. A cég három forgatókönyv alapján vázolta fel a pénzügyi tervet.

Az Index szerint az optimista forgatókönyv szerint az új mobilszolgáltatónak 2018-ra 2,1 millió előfizető mellett 20 százalékos piaci részesedése lesz. Az előfizetők közül 1,3 millióan okostelefonnal rendelkeznek majd. Eszerint a cég 2016-ban lehet először nyereséges, a legnagyobb, 50 milliárd forintos veszteséget pedig 2014-ben könyvelheti el. Az úgynevezett alapforgatókönyv szerint 2018-ban lehet nullszaldós a cég, amikor 14 százalékos piaci részesedés mellett 1,8 millió előfizetője lesz. Ebben az esetben 2014 lehet a cég legnehezebb éve, amikor közel 60 milliárdos veszteséget könyvelhet el. A pesszimista forgatókönyv 2018-ban 10 százalékos részesedéssel, 1,2 millió előfizetővel számol. Eszerint a cég 2023-ig termel veszteséget, ami 2015-ben elérheti a 70 milliárd forintot is.

A finnek számításai szerint a technológiára (adótornyok, rádiós hálózat, átjátszók) a következő hét évben 65-67 milliárd forintot költhet a cég. A hálózatépítést megkönnyíti, hogy a mobilcéget létrehozó állami vállalatok - az MVM, a Posta és a Magyar fejlesztési Bank - számos telephellyel rendelkeznek, amelyekre adótornyokat lehet építeni.

A Rewheel szerint az értékesítésben nagy szerepet játszhatnak majd a magyarországi postahivatalok. A megvalósíthatósági tanulmány összeállításában részt vevő egyik forrás az Indexnek úgy fogamazott: a Rewheel terve idealisztikus, az okostelefonokat használó korosztály ugyanis már nem jár postára.

Szintén nem tűnik túl megalapozottnak a terv, ha az idősebb, postára még inkább járó korosztályt nézzük. Legalábbis erre enged következtetni a Posta gyakorlatilag megbukott kezdeményezése, a vrtuális szolgáltatóként működő Postafon, amelynek kifejezetten idősebbekre szabott készülékkínálatát a postahivatalokban értékesítik, de az előfizetői kör tulajdonképpen láthatatlan maradt a piacon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!