szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az adatok tárolásának egyik lényeges kérdése, meddig maradnak épségben az információk. Megnyugodhatunk: a Hitachi újdonsága 100 millió évet garantál.

Hiába mentettük el 20 éve videokazettára kedvenc filmjeinket, ma már sok közülük nézhetetlen, áldozatul estek az idő pusztításának. És persze az is majdnem biztos, hogy nem bírnak ki egy emberöltőt a flopin, CD-/DVD-n tárolt adatok. Éppen ezért figyelemre méltó a Hitachi és a Kyotói Egyetem közös projektje, amelyben örökre szóló adattárolást kínál, és ezúttal az „örökre” szó emberi léptékekkel valóban ezt is jelenti, hiszen 100 millió évről van szó – olvastuk a PC World.com-on.

©

Az új tárolóeszköz a kristályos szerkezet nélküli, roppant strapabíró kvarcüveg, ebbe marja nagyteljesítményű lézer az adatokat, hasonlóan a mai optikai adathordozók technológiájához. Ezzel jelenleg 40 MB-nyi adatot tudnak felvinni egy négyzetcentiméterre, ami csak egy kicsivel jobb, mint a CD-ket jellemző 35 MB/négyzetcentis adatsűrűség, viszont a kvarcüveg igencsak hőálló: nem ment tönkre (és az adatok sem sérültek), amikor két órán keresztül 2000 fokos hőnek tették ki – képzeljük el, mi lenne egy CD-vel vagy DVD-vel. Mindenellett a kvarcüveg a mindennapokban éppen úgy használható, mint a hagyományos adathordozók.

A Hitachi szóvivője szerint a 2015-ben piacra kerülő tároló fontos kulturális értékek őrzésére lehetne hivatott. A The Register mindehhez még azt is hozzáteszi, hogy bár szépen hangzik ez a százmillió év, azonban egy faj átlagos élettartama a Földön nagyjából 10 millió év, így lehet, hogy majd valami egészen új fajnak kell kitalálnia, mit is rejtenek a kvarcüvegtárolók.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!