szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A vonalkódok úgynevezett kétdimenziós megfelelői, a QR-kódok rengeteg információt rejtenek az apró, véletlenszerűen elhelyezettnek tűnő fekete és fehér területeken. A titkokat PC-vel is leleplezhetjük.

A QR-kódok visszafejtésére szolgáló kódolvasó alkalmazások elsősorban az okostelefonoknál hódítanak, ami persze érthető, hiszen egyrészt mindig velünk van a telefon, másrészt a kamerájával egyszerű beolvasni bárhonnan a QR-kódot.

Azonban a PC-nket is felruházhatjuk a kódolvasás képességével, mégpedig a Code Two nevű ingyenes „asztali” kódolvasóval. Persze az asztali gépet nem vihetjük csak úgy magunkkal, a program mégis jó szolgálatot tehet, ha egy weboldalon botlunk egy ilyen ábrába, vagy egyszerűen fájlként van elmentve a számítógépünkön. Ez utóbbi esetben egyébként kedvező, hogy jó pár képformétummak (jpeg, tiff, bmp, png stb.) elboldogul a program.

A programot innen tölthetjük le, majd az exe fájlra kattintva telepíthetjük. Máris feltűnik az ablaka, ahol kiválaszthatjuk, hogy a gépünkről mutatunk egy fájlt neki vagy valamelyik weboldalon látottat szeretnénk kódoltatni. Ez utóbbi esetben kattintsunk a From screen lehetőségre, és máris körberajzolhatjuk a QR-kódot, ami azonnal a programablakba kerül.

A megoldást, azaz a kódfejtést az alsó ablakocskában látjuk, és eldönthetjük, hogy a vágólapra másoljuk, vagy inkább elmentjük fájlba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Torkán akadt a cseh külügynek egy pesti cseh filmfesztiválra szánt orbánozó videóüzenet

Torkán akadt a cseh külügynek egy pesti cseh filmfesztiválra szánt orbánozó videóüzenet

A rendőrök élesztettek újra egy 15 éves fiatalt a Király utcában

A rendőrök élesztettek újra egy 15 éves fiatalt a Király utcában

Még kevesebb maradhat az önkormányzatok önállóságából, még erősebb lesz az állam

Még kevesebb maradhat az önkormányzatok önállóságából, még erősebb lesz az állam