Szabó M. István
Szabó M. István
Tetszett a cikk?

A Microsoft frissen debütált új operációs rendszerében a felhasználóknak a „csempe” ikonos startképernyő jelenti a legszembetűnőbb változást. De ezt sem bonyolultabb átlátni és megszokni, mint anno a Win 95-ben megjelent Start menüt – állítja Tóth András Mihály, a cég hazai üzletágvezetője, akit az új alapprogram premierjén kérdeztünk.

hvg.hu: Hogyan definiálja a hétköznapi felhasználó számára a különbséget az alig három éve bemutatott Windows 7 és a Windows 8 operációs rendszerek között?

Tóth András Mihály: Az újítások érzékeltetésének két irányból is nekifuthatunk: az egyik az új eszközökről szól, amelyeken a Windows 8 fut; a másik pedig az újfajta felhasználói élményről.

A 7-esről a legkönnyebb átállni 8-asra...
©
Ahogyan azt az utóbbi években minden felhasználó a saját bőrén is érzékeli, villámgyorsan úgy változik a világ, hogy egyre nagyobb teret nyernek az „okos” eszközök, az okostelefonok és az érintésvezérelésű táblagépek. A Windows 8 részben egy ezeken az eszközökön is megjelenő operációs rendszer. Tehát a klasszikus értelemben vett pc-s programcsomag és környezet mostantól nem csak a notebookon és asztali gépeken fut, hanem a legmodernebb táblagépeken is. Ennek annyi köze van az élményvilághoz is, hogy a Windows 8 arra a kérdésre, hogy hogyan lehet ötvözni a táblagépes használatot az egyedi igényeket és az eddig megszokott asztali számítógépes környezetet, más választ adott, mint a riválisai. A versenytársak ezt a kérdést különböző operációs rendszerekben oldják meg, az egyik fut az okostelefonon, a másik a számítógépen, és ezeket szinkronizálják valamilyen szinten az felhasználói átjárhatóság érdekében.

A Microsoft viszont most azt az utat választotta, hogy egyfajta operációs rendszert, egyfajta kezelési, felhasználói módot épít, mely képes minden hardverkörnyezetben ugyanazokat az alkalmazásokat futtatni. Vagyis: a felhasználónak egyet kell megtanulni, a programírónak pedig egyszer kell a programot megírnia ahhoz, hogy az futtatható legyen notebookon, táblagépen, vagy akár Windows telefonon is.

Az is fontos, hogy bár az operációs rendszer rengeteg szempontból teljesen új, továbbra is támogatja a felhasználók eddigi hardver eszközparkjának használatát. Talán banálisan hangzik, de nem az: minden olyan korábbi pc-s eszköz, ami csatlakoztatható a géphez, az új alapprogrammal is automatikusan használható - legyen az fényképezőgép, kamera vagy régi billentyűzet.

hvg.hu: Mik a gyártó elvárásai az új operációs rendszerrel kapcsolatban?

T. A. M.: Alapvető elvárásunk az, hogy mint korábban a Windows 7, az új rendszer is bizonyítsa: a piaci bevezetése idővel a legsikeresebb operációs rendszerek közé emeli. A Windows 8-cal számos újdonságot hozunk a felhasználói piacra, és bár alapvető változásokat építettünk be a rendszer használhatóságába, ezek szerintünk a mai követelményeket szolgálják. Azt kell visszaigazolásként látnunk idővel, hogy a felhasználók szerint is megéri az új operációs rendszerre váltani.

hvg.hu: Ebben egyre sűrűbb a mezőny és egyre nagyobb a konkurencia.

T. A. M.: Mi úgy látjuk, hogy a pc kategóriában a Windowsnak továbbra sincs igazán jelentős kihívója a piacon. Ennek megfelelően azt várjuk, hogy a Windows 8 ha nem is lesz holnaptól egyeduralkodó, gyorsan el fogja érni akár a vezető pozíciót is. A táblagépek piacán, ahol viszont mi vagyunk az új belépők, és több riválisunk is akad, a jó indulás és a folyamatos piaci aránynövelés az elvárás. Ez utóbbit segítheti, hogy az eddig csak x86 és x64 architektúrán futó Windows mostantól a jellemzően kis fogyasztású, hosszú üzemidejű hardvereket építő ARM architektúrán is futtatható.

hvg.hu: A Windows 8 jó piaci startjának biztosítása mellett van-e más értelme is annak a kampánynak, hogy 15 euróért lehetővé teszik a frissítést?

T. A. M.: A kedvező piaci rajtban bízunk, ennek érdekében többfajta akciót is hirdettünk. Ezek közül csak az egyik a 15 eurós globális ajánlat, ami a június 2-a után vásárolt számítógépekre érvényesíthető. A piaci előkészítés jól sikerült, ebben nyilván szerepe van annak is, hogy a cég soha ilyen kedvező ajánlatot nem tett operációs rendszer frissítésére. Ráadásul vannak olyan hardvergyártók, akik még ezt a költséget is átvállalják vagy visszafizetik, ami a piacélénkítési elképzelések mellett az akció létjogosultságát is visszaigazolja.

hvg.hu: A magyarországi adatok is ezt mutatják? Hányan regisztráltak?

T. A. M.: Ezres nagyságrendű az eddig beérkező regisztrációk száma, eddig éltek azzal a lehetőséggel, hogy jelezzék: megvásárolnák a frissítést. Ezzel elégedettek vagyunk, mivel az értékesítések legintenzívebb periódusa csak eztán következik.

De nem csak a 15 eurós akcióval próbálunk kedvet teremteni az átálláshoz, mert azok is kedvezményesen válthatnak az új rendszerre, akik akár évekkel ezelőtt vették számítógépüket, és azon akár mind a mai napig Windows XP-t használnak. Ennek hardveroldalon egyetlen kritériuma van: a pc legyen kompatibilis a Windows 7-tel. Az új rendszer futtatási követelményei ugyanis megegyeznek az előző verzióéval.

hvg.hu: Hogyan kezelhető az a napokban a New York Times által közölt, de idehaza is többször hivatkozott helyzet, hogy az átlagfelhasználók zömének gondot okozhat, hogy kapásból használni is tudja az új programcsomagot?

T. A. M.: Én ezt a kérdést másképp látom. A Windows a maihoz hasonlóan radikális változást a legutóbb 1995-ben jelentett be. Akkor is hasonló videó születhetett volna, annyira szokatlannak számított, hogy akkor megjelent az Asztalon a Start menü. Pedig a felhasználó szempontjából lényegében csak arról volt szó, hogy a rendszer áttekinthetőbb és jobban használható legyen. A mostani változás annyiban hasonló a Win 95-éhez, hogy a Start menüből most Start képernyő lett. De minden, ami ma egy Windows 7 Start menüjében elvégezhető, az a Windows 8 Start képernyőjén is megtehető.

A Startmenüből lett a Kezdőképernyő
©
Anno a Start menü kezelését és használatát is meg kellett tanulni, de akkor is az volt a meggyőződésünk, hogy ez egy könnyű átállási folyamat. Ha a jelenlegi újítás első ránézésre nem is mindenkinek tűnik magától értetődőnek, legfeljebb félórás ismerkedés után az egész rendszer megérthető és átlátható. Az oprendszerben is vannak olyan funkciók, amik ezt a tanulás segítik, és mi is adunk olyan anyagokat, ami a könnyebb átállást segíti.

hvg.hu: A kérdés, hogy mit nyer ezzel az új ikon elrendezéssel és megjelenítéssel a felhasználó a már megszokotthoz képest.

T. A. M.: Nem véletlenül lett ilyen az új induló képernyő, mert kutatások és felhasználói, fejlesztői visszajelzések támasztják alá, hogy ez a felület jól kezelhető, ugyanakkor a mobilkor igényeit is kielégíti. Emiatt sem dramatizálnám túl a váltás nehézségét.

Ha ön ma áthívja a szomszédja, és arra kéri, hogy indítsa el az új automata mosógépét egy bizonyos program szerint, akkor szinte biztos, hogy ehhez szüksége lesz egy kis plusz odafigyelésre, vizsgálódásra, esetleg a használati utasítás fellapozására. A Windows 8 használata szerintem nem bonyolult, sőt semmivel sem nehezebb egy új háztartási készülékénél. Ennél többet szoftvergyártó új termékkel nem remélhet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lovasi András és Kispál András újra együtt zenél

Lovasi András és Kispál András újra együtt zenél

Maszk nélkül tüntettek Gődényék a Hősök terén

Maszk nélkül tüntettek Gődényék a Hősök terén

Nincs megállapodás, keddtől veszélyben a műtétek Szegeden

Nincs megállapodás, keddtől veszélyben a műtétek Szegeden