szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A zene Pinterestjeként emlegeti a Forbes magazin azt a nemrég indult oldalt, amelyik több milliárd ingyen zeneszámot kínál hallgatóinak, és ez a szám nem tévedés.

Az internet telis teli van zenékkel, s mi a legtöbbször már készen kapjuk a zenekiadóktól, hogy melyek azok a számok, amelyek valóban tetszenek nekünk. De vajon jól van ez így? Vajon tényleg másoknak kell eldönteni, mi az, ami az ízlésünknek megfelelő? Egyáltalán, másoknak kell meghatározniuk az ízlésünket? Csak a Pandora, a Spotify, az iTunes és a hasonló nagy szolgáltatók kínálhatnak jó zenéket?

Akiben akár csak egy is felmerült a fenti kérdések közül, annak mindenképpen érdemes egy pillantást vetni egy új, nyilvánosan ezen a héten indult szolgáltatásra, a Whydra. Ahhoz, hogy teljes jogú felhasználóként használhassuk, meghívót kell kérnünk, ezt e-mail-címünk megadása után hamarosan meg is kapjuk, s már birtokba is vehetjük a site-ot. (Elvileg a Facebook-azonosítónkkal is bejelentkezhetünk a rendszerbe, de ezt nálunk valamiért nem fogadta el az oldal – azért egy próbát érdemes tenni vele.)

A Whyd felülete egyszerű, jól áttekinthető. Ha a Stream lehetőségre kattintunk, már sorjáznak is az ismertebb és kevésbé ismert zeneszámok., csak győzzük hallgatni őket. Mi is adhatunk zenéket az oldalhoz, és arra is van lehetőség, hogy lejátszólistát készítsünk, de persze mások lejátszólistáit is böngészhetjük. Keresési lehetőség is van az oldalon, itt néha igazi csemegékre, ismert együttesek kevéssé ismert számaira is rá lehet bukkanni.

Akárcsak a Pinteresten a képeknél, itt a zeneszámoknál érezhetjük úgy, hogy a lehetőségek határtalanok, és ez valahol nem véletlen. Ahogy ugyanis az oldal francia alapítója, Gilles Poupardin találóan megjegyezte, óriási zenei kincs van elrejtve az olyan oldalakon, mint a SoundCloud vagy a YouTube, és a közösség ereje mindezt egy helyen, az ő oldalán hozza össze. Zeneszámok milliárdjairól beszélhetünk, szemben a hivatalos szolgáltatóknál fellelhető nagyjából 20 milliónyi számmal – jegyezte meg az alapító.

A szolgáltatás még nyáron indult zárt bétában 25 felhasználóval, és azóta hetente 20 százalékos növekedést produkált. Most pedig nyilvánossá tették, így érdekes lesz látni, valóban a muzsika Pinterestjévé válik-e, ahogyan most jósolják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Átalakítják a Margit körutat is

Átalakítják a Margit körutat is

Egy hónapos zárlat lesz Nagy-Britanniában

Egy hónapos zárlat lesz Nagy-Britanniában

Taxival ment az erdőbe az elrejtett kábítószerért a díler, elfogták

Taxival ment az erdőbe az elrejtett kábítószerért a díler, elfogták