szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Előzetes eljárást indított szerdán a párizsi ügyészség egy antiszemita Twitter-bejegyzés ügyében.

A nyomozás az ellen az internetes felhasználó ellen indult, aki unbonjuif (egyjózsidó) álnévvel azt írta a mikroblogon, hogy a jó zsidó a halott zsidó. 

Az antiszemitizmus elleni nemzeti iroda (BNVCA) október 23-án tett feljelentést vallási, faji, nemzeti, etnikai hovatartozás vagy származás miatt egy csoport vagy egy személy ellen diszkriminációra, erőszakra vagy gyűlöletre való nyílt uszítás miatt. Ez a bűncselekmény egy év szabadságvesztéssel büntethető. 

A feljelentés több, a Twitter-mikroblogon októberben közzétett antiszemita üzenetre vonatkozott, de az ügyészség végül csak egyetlen bejegyzés ügyében indított eljárást. 

Christiane Taubira igazságügy-miniszter egy október 17-ei közleményben arra emlékeztetett, hogy "minden rasszista és antiszemita konnotációjú üzenetet büntet a törvény". 

A Franciaországi zsidó diákok uniója közben azt kérte az igazságszolgáltatástól, hogy kötelezze a Twitter üzemeltetőit azoknak az adatoknak a közlésére, amelyek alapján azonosítható, hogy ki írta az antiszemita üzeneteket. Ez ügyben január 8-ára rendelt el gyorsított eljárásban tárgyalást a bíróság.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A bíróság szerint az állami intézmények nem felelősek a brókerbotrányokért

A bíróság szerint az állami intézmények nem felelősek a brókerbotrányokért

Újabb Trónok harca-előzménysorozat készül

Újabb Trónok harca-előzménysorozat készül

Meghalt a James Bond-filmek kaszkadőre

Meghalt a James Bond-filmek kaszkadőre